Once Upon a Time in France (Frankofon) (İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,544
35,456












Once Upon a Time in France _1 - Monsieur Joseph's Empire (2007)
Bir Zamanlar Fransa'da

Yazar Nury (Atar Gull, 2019, vb.), illüstratör Vallée (Katanga, 2019, vb.) ve çevirmen Hahnenberger (The Jungle, 2019, vb.), Yahudi bir hurda metal satıcısının hikayesini konu alan dolambaçlı bir tarihi-destansı suç destanı sunuyor.

Fransa'nın Nazi işgali öncesinde, sırasında ve sonrasında hayatta kalmaya ve ilerlemeye amansız bağlılık öyküsüdür.

Joseph Joanovici, çocukluğunda, 1905 Romanya'sındaki çarlık pogromundan saklanırken müstakbel eşi Eva ile tanışır. Sonunda Eva'nın amcasının yanında kalmak için Fransa'nın Clichy kentine göç ederler ve Joseph, metali ayırma konusunda esrarengiz bir beceri sergileyerek amcasının hurda metal dükkanında değerli olduğunu kanıtlar.

Okuma yazma bilmemesine rağmen, alışılmadık derecede bir bilgelikle, Joseph, dükkanın mali durumunu yönetmesine ve büyüyen ailesini desteklemek için en üst düzeyden kaymasına olanak tanıyan kaba bir muhasebe sistemi tasarlar.

Ekstra para, Joseph'in amcası için zorlu bir durumu kendisi için büyük bir iş fırsatına dönüştürmesine olanak tanır ve tehlikeyi kendi avantajına çevirme yeteneği Joseph'in servetini ve itibarını artırır, Naziler iktidara geldiğinde bile ailesine istikrar getirir.

Mükemmel bir oportünist olan Joseph her tarafı oynar ve çok geçmeden kendini Naziler, suçlular, polis, politikacılar, kumarbazlar, işadamları ve Fransız Direnişi ile işbirliği içinde bulur; her hareket ve ittifak, kendi pahasına olsa bile onu ve sevdiklerini hayatta tutmak için hesaplanmıştır.

Bir soruşturmacıya yönelik şiddetli kişisel saldırı, Joseph'in savaştan sonra bile varlığını sürdürecek bir düşman haline gelmesine neden olur.

Bazıları için o bir kötü adamdı. Diğerleri için bir kahraman.

Nury'nin hikayesi sürükleyici, acımasız ve ahlaki açıdan karmaşık, gücün geçici doğasını dramatize ediyor. İlk bölüm, bu karmaşık adamı ters çevrilmiş bir yapboz gibi sunan karışık bir kronolojiyi ortaya koyuyor ve takip eden sayfalar boşlukları doldurup bir ilmik gibi sıkılıyor.

Vallée'nin sanatı, Steve Dillon'ın karikatürize gerçekçiliğine ve sinematik coşkusuna sahiptir.

Heyecan verici, unutulmaz, muhteşem.

2019 INDIES Yılın Çizgi Roman Kitabı Ödülü—Çizgi Roman dalında ALTIN

1 milyondan fazla kopya satışıyla uluslararası çok satan kitaplardan biri olan ve tek bir çok amaçlı baskıda toplanan Fransız dizisi Once Upon a Time in France, BDGest'Arts En İyi Senaryo Ödülü'nü, BDGest'Arts Yılın Albümü'nü ve Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali'ni kazandı.

Bu ödülleri en İyi Dizi Ödülü ve diğer ödüller izledi.



Frank Plowright'ın incelemesi

Fabien Nury'nin başlığı tek başına, savaş zamanı işbirlikçisinin hayatına ilişkin çıkarımlarını Sergio Leone'nin sinematik zaferleriyle ilişkilendiren bir ifadedir, ancak bu büyük bir zafer olduğu için kibir geçerli değildir. Zekice, insancıl ve 1920'lerde Fransa'ya gelen ve II. Dünya Savaşı'ndaki Alman işgali sırasında öne çıkan Rumen Yahudisi Joseph Joanovici'nin faaliyetlerine dayanıyor. Bu baskı, altı albümün tamamını orijinal olarak Fransa'da yayınlandığı şekliyle tercüme etmektedir.

Joanovici'nin çekişmeli şöhreti, hayatından geçen birçok sahneye dayanıyor. Kendisine sunulan sertifikada belirtildiği gibi, gerçekten Fransız kurtuluşunun bir kahramanı mı, Yahudilerin hayatlarını kurtaran bir adam mı, yoksa çoğuna şantaja maruz kalan yüksek mevkilerdeki arkadaşları olan bir gangster ve savaş vurguncusu mu? Onun 1947'de köşeye sıkıştırıldığına inananlar, aralarında eyalet Yargıcı Jacques Legentil'in de bulunduğu her ikisinin de Joanovici'yi adalete teslim etmeye kararlı olduğunun farkındalar.

Nury, Joanovici'nin pek çok yönünü göstererek başlıyor ancak onun anlaşılması güç olduğunu vurguluyor. Çok az insana güveniyor ve ailesinin tek ülkesi olduğunu iddia ediyor, ardından karısına ihanet ettiği gösteriliyor, iddia ile gerçeklik arasındaki fark diğer faaliyetlerine de uygulanabilir. İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Almanya'ya metal satarken, aynı zamanda Fransa'nın savunma amaçlı Maginot Hattı'nın ihtiyacını karşıladığı için vicdanı kesinlikle rahat değil, ancak Almanya işgal ettiğinde fabrika çalışanlarının Yahudi kimliklerini gizleyen sahte pasaportlar sağlıyor. Kısmi bir kişisel çıkar var ama hayat kurtarıyor.

Joanovici varken, Nury'nin hikayesi büyük ölçüde bilinen bazı olaylar etrafında kurgusal bir tahminden oluşuyor ve titiz, net çizimleri zengin, ayrıntılı ve teknik açıdan mükemmel olan Sylvain Valée tarafından hayata geçiriliyor. Joanovici bir eylem adamı değildi. Tüm anlaşmaları gölgeli odalarda sohbet niteliğindeydi ve Valée, her biri özenle tasvir edilen ve her biri diğerlerinden farklı olan sayısız önemli sahne çiziyor. Onun sezgisi ve işçiliği eksik olsaydı, Bir Zamanlar Fransa'da çok daha zayıf olurdu.

Açılış bölümünün ardından Nury ve Valée, Joanovici'nin faaliyetlerine daha doğrusal bir yaklaşım benimsiyor ve onu 1940'tan itibaren İkinci Dünya Savaşı boyunca ve diğer taraftan takip ediyor. Karmaşık ve çelişkili, şaşırtıcı bir fırsatçı, bir kişiyi diğerine karşı kışkırtma konusunda usta ve tehlikenin ne zaman yaklaştığını bilecek kadar ileri görüşlü. Her şeyden önce kendi cildine bakıyor, ancak bunun doğru zamanda doğru avuçları yağlamayı ve ara sıra başka tarafa bakmayı gerektirdiğini fark ediyor.

Elleri kirli ama aynı zamanda birçok hayat kurtardı.

Çoğu spekülasyondan ibaret.

Joanovici hayatının son dönemlerine kadar okuma yazma bilmiyordu - açılış bölümüne bir tabela yerleştirilmesi bunun üzerinde oynamak için hoş bir dokunuş - bu yüzden kendisi hiçbir şey yazmadı, diğerlerinin ifadelerinde ise kendilerini koruyacak bir kötü adam yaratma konusunda kişisel çıkar unsuru vardı.

Ancak savaşın sıcağında bile bazı suçlar gizlenemiyor ve Legentil'in adalet arayışı 1946'da başlıyor; beşinci bölümün büyük kısmı onun takibiyle doluydu. Açılış bölümündeki dehşet verici bir olay, Nury'nin konusuna nasıl baktığını ortaya koyuyor ve ardından kararsız bir yaklaşım izliyor, ancak kurgusal Legentil'in takibiyle Nury bu görüşünü güçlendiriyor.

Bir Zamanlar Fransa'da harika bir kitap.

Tatmin edici bir yoğunluğa sahip, etik meseleleri ve acımasız eylemleri araştırıyor, Joanovici'nin dahil olduğu kişilerle sınırlı değil, ancak son derece trajik anlara sahip ilgi çekici bir suç gerilim filmi formatında.

Avrupa'nın en prestijli çizgi roman festivallerinden Angoulême ve Lucca'da ödüller kazandı.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,544
35,456

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,259
7,243
Sn. @balkan, Oscar Wİlde'dan Steve Dillon'a , oradan Sylvain Vallee'ye ... Baş döndürücü sunumunuzu çok beğendim. Özellikle, '' Once Upon a Time '' başlığını görünce , devamında '' in America '' kelimelerini hatırlamamam mümkün değildi. Ne filmdi !! Sinema salonunda , uzun filmi , unutulmaz Morricone müziğiyle ( yanılmıyorsam 2 defa ara verilmişti ) izlemiştim, zamanın nasıl geçtiğini anlamadan !

Şimdilerde daha da gözüme çarpan bir senaryo yazarı , Fabien Nury . Sadece çizgi roman dünyasında değil, sinema dünyasındaki çalışmalarıyla dikkat çekmekte. Nitekim '' Stalin'in Ölümü '' bir hayli ilginçti. Sunduğunuz 6 ciltlik ödüllü eser için; '' son derece trajik anlara sahip ilgi çekici bir suç gerilim filmi formatında '' diye yazmışsınız . Bir çizgi roman severin , özellikle bu tanımdan sonra ilgisiz kalabileceğini sanmıyorum.

Minnet ve teşekkürlerimle,
 
Üst