Okyanus Ansiklopedisi 10 Cilt

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,327
7,892
Ansiklopediler , internet çağı öncesinde özellikle eğitim çağındakilerin ya da farklı entellektüel alanlara meraklı kişilerin bulunduğu evlerde görülen çok önemli kaynak eserlerdi. Bilgiye ulaşmak bir hayli sorunluydu. Üstelik yayınlanan kitapların çeşitliliği günümüze göre çok daha azdı. İnternet kullanımı ve özellikle net ortamındaki Wikipedia benzeri sitelerle, Chat GPT gibi Yapay Zeka kaynaklarıyla bilgiye ulaşmak giderek kolaylaştı. Ancak, bilgiye ulaşmak kolaylaşırken bir başka sorun yavaş yavaş kendini göstermeye başladı; '' doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma '' !! Artık, kafalarımızdaki soru işaretlerinin karşılığı için '' ayar yapılmış dil modelleriyle çözüm bulma '' denilen moda tabirle ulaşmaya çalışıyoruz. Ama aynı zamanda, internet alanı sürüsüne bereket yanlış bilgi yığını haline gelmeye başladı.

Sonuç olarak yukarda yazdıklarım ,yine de bir zamanlar daha sık kullandığım ansiklopediler kadar '' güven kaynağı '' özelliğine sahip değiller !! En azından , şimdilerde benim için ! Bir zamanların büyük alışkanlığı olan; Hayat Ansiklopedisi, Meydan Larousse, Ana Britannica ya da emeklerinizle bizlere sunduğunuz Okyanus Ansiklopedisi , bence günümüzde de doğru ve güvenilir bilgiye, tereddütsüz ulaşma açısından çok yararlı başvuru adresleri. Bu tür yayınların, daha sık aralıklarla güncellenerek bilgiye meraklı, bilgi kaynağına ihtiyaç duyan kitlelere sunulmasını hep dilemişimdir, bugün de aynı düşüncedeyim.

Okyanus Ansiklopedisi gibi bilgi kaynağını, diyarımıza kazandırdığınız için size çok teşekkür ediyorum Sn. @Kamil48 . İmkanınız varsa, sahipseniz, adını saydığım diğer ansiklopedileri de paylaşmanızı dilerim.

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
591
6,578
Uzun süredir ansiklopedi ve ansiklopedik sözlük paylaşımı olmamıştı. Paylaşımınız için teşekkürler. Bu vesileyle, hem sizde hem de bu başlığı takip eden arkadaşlar arasında, elinde Şevket Rado'nun hazırladığı 2 ciltlik Hayat Aile Ansiklopedisi bulunan ve paylaşma imkânı olan varsa, şimdiden teşekkür ederim.