NK - Uzay Ansiklopedisi Güneş Sistemi ve Ötesinin Bir Turu

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
510
9,692
Binlerce yıldır uzayı gözlemliyoruz. Takvim yapmak için, ekinleri dikmek ve tarım yapmak için hatta sayısız mitolojik karakterleri anlatmak için uzayı kullandık.
Kutsal metinlerde hem her şeyin bir anda yaratılabildiği, hem 6 günde yaratıldığı gibi olgular yazmakla beraber Astrofizik bilimi bizi uzay konusunda neredeyse eksiksiz bir şekilde bilgilendirmeyi başardı. Bilmediğimiz çok az şey kaldı, onlar hakkında da kuramsal fikir ve düşüncelerimiz mevcut

YENİ: KİTABIN OCR YAPILMIŞ HALİ Sn. @oktayyapıcı13 tarafından eklenmiştir.
OCR nasıl bir avantaj sağlıyor? Kitabın boyutunu azaltmaktan çok daha önemli; içerisinde kelime/konu arama yapabiliyorsunuz. Başvuru kitapları içinde bu özellik oldukça fayda sağlamaktadır.

İyi Okumalar...

omh26evzusaax9b7g.jpg




 
Son düzenleme:

Pertev

Çeviri & Balonlama
1 Ara 2017
526
6,508
Dünya günü, ahiret günü farklı olduğu gibi Allahü teâlânın indinde gün de farklıdır. Burada bildirilen gün için işin uzmanı müfessir İmam-ı Razi hazretleri (Burada gün demek, devir demektir, hâl demektir) buyuruyor. Allahü teâlâ için zaman mefhumu yoktur. “Ol” denince her şey olur. Buradaki “Ol” ifadesindeki günü 24 saat olarak algılamak yanlıştır. Hâşâ öyle emek sarf etmesi falan olmaz. Emek sarf etmek acizler içindir. Kur'an-ı kerimde “Ol” denince her şey olur buyuruluyor.
 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
510
9,692
Dünya günü, ahiret günü farklı olduğu gibi Allahü teâlânın indinde gün de farklıdır. Burada bildirilen gün için işin uzmanı müfessir İmam-ı Razi hazretleri (Burada gün demek, devir demektir, hâl demektir) buyuruyor. Allahü teâlâ için zaman mefhumu yoktur. “Ol” denince her şey olur. Buradaki “Ol” ifadesindeki günü 24 saat olarak algılamak yanlıştır. Hâşâ öyle emek sarf etmesi falan olmaz. Emek sarf etmek acizler içindir. Kur'an-ı kerimde “Ol” denince her şey olur buyuruluyor.
Açıkça "gün" denen bir ifadeye farklı bir anlam yüklemek, Kutsal Kitab' ı değiştirmeye çalışmak olmuyor mu? Bu en büyük günahlardan biri olmuyor mu? Kendisine her "hazret" diyen kişinin "burada aslında böyle denmek istenmemiş şöyle denmek istemiş" diye söylediklerini dikkate alırsak bunun sonu nereye gider?
Kendi anlayışımızın mantığımızın güvenilmez olduğunu varsayarsak nasıl insan olmayı başaracağız?
 

sinan.dinler

Aktif Üye
21 Şub 2016
366
1,042
Açıkça "gün" denen bir ifadeye farklı bir anlam yüklemek, Kutsal Kitab' ı değiştirmeye çalışmak olmuyor mu? Bu en büyük günahlardan biri olmuyor mu? Kendisine her "hazret" diyen kişinin "burada aslında böyle denmek istenmemiş şöyle denmek istemiş" diye söylediklerini dikkate alırsak bunun sonu nereye gider?
Kendi anlayışımızın mantığımızın güvenilmez olduğunu varsayarsak nasıl insan olmayı başaracağız?
Bu durum Emevi döneminde başladı. Kendi saltanatlarını meşrulaştırmak için çakma hazret yaratıp ayetleri eğip bükerek fetvalar, hadisler uydurdular. Ve İslamın bugünkü durumuna gelmesine neden oldular.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,906
5,309
Sayın arkadaşlar ;

Düşünün biz bir gezegende yaşıyoruz orada gezegenimiz 100 saate bir kendi etrafında dönebiliyor. O gezegenlerin çevresinde döndükleri güneşten buna göre ısı ve ışık alıyoruz. Yani bir gün 100 saat ...
Bu durumda biri çıkmış diyor ki .... gezegeninde gün 1000 saat siz yanlış biliyorsunuz. Buna göre hesabınızı tutun.
Bu arkadaşa yanıtım :
1 - Arkadaş bize ne o gezegenin gününden. Biz buradayız ve bizim günümüz bu uzunlukta. Üstelik siz böyle bir bilimsel gerçeklik te öne sürmüyorsunuz. Bir sürü speklasyon olarak öne sürüyorsunuz.
Biz dünyada yaşıyoruz. Biz bir gün deyince bu dünyada yaşayanlar bunun ne kadar olduğu burada yaşayanlarca üstünde anlaştıkları belli bir bilinen zaman birimidir. Bunu eğip bükmeye gerek yok. Bize ne başka gün uzunlukları.

2- Kaldı ki sizin ileri sürdüğünüz çok daha keyfi bir süre .... Doğruluğu ölçülebilir değil. Ölçülemeyen , deneyimlenemiyen hiçbir şey hakkında illa da "benim dediğim doğru" deyip metafizik güçlerin arkasına sığınmak ancak saçma olabilir.
3 - Sizin anlayışınıza göre "Yok bizim gün uzunluğumuz bu kadarmış ta kastedilen gün ( ahiret günü ) şu kadarmış ta" diyorsunuz.
a) Nereden biliyorsunuz ? Kendine kaynak olarak "işin uzmanı müfessir İmam-ı Razi hazretleri " ni gösteriyorsun. Bu açıklama yapan insan nereden yetki almış ? Kuranı gönderen mi , alan mı yetkili kılmış. Kendince YORUMLAMIŞ. Yorum neye bağlıdır. Uzatmak istemiyorum ama ; o kişinin bilgi düzeyine bağılıdır , o kişinin amacına bağılıdır , o kişinin yaşadığı çağa bağlıdır ( çünkü bilgi düzeyi bir yerde yaşadığı çağa bağlıdır ) . Daha önce bu sitede bir yerde yazmıştım. Kendi çağımda yaşayan kendine tarikat lideri ile tartışmamda onun ne kadar cahil olduğunu görmüştüm. Bu vatandaşı çağımıza getirirse ne kadar bilgi düzeyinin yetersiz olduğunu görürüz. Örnek dünyanın bir tepsi kadar düz olduğunu söyleyecektir. Örnek Ayın bir leğen kadar büyük nur olduğundan bahsedecektir. Örnek güneşin de aydan biraz daha büyük bir leğen kadar nur olduğundan bahsedecektir. Örnek insanların beyniyle değil ancak kalbi ile düşündüğünden bahsedecektir.

b) Yine sizin kabullerinizden yola çıkarak söylüyorum. Siz diyelim falan galakside falan gezegendeki insanları ile bağ kurup onlara mesaj göndermek isterseniz. Ne yaparsınız ? O insanlara sen kendi dilinde mi , o erişmek istediğiniz canlıların anlayacağı dilde mi , mesaj gönderirsiniz. ( Kuran da "siz anlayasınız diye..." Yani siz anlayasınız diye sizin dilinizde gönderdim ( Araplara yönelik deniyor bu ) , denmiyor mu? Eeeee.... Biz anlayalım diye iddiasında olan mesaj dilimizde ( Araplara göre ) gönderiliyor ama işinize gelen her konuda ölçü olarak ( zaman birimi , güç birimi , doğa güçleri vb. konusunda ) ise keyfi olarak kendince ölçü kullanılacak. Bu iletişime geçilen canlılarla iletişimi sekteye uğratmaz mı ? Düşünün bir günün 100 saatlik olduğu bir gezegene diyorsunuz ki ( sizin gününüz 24 saat ) 100.000 gün sonra size şunu yapacağım bu ne demektir biliyor musunuz ? Buradaki örnekte 100-24 = 76 76 x 100.000 = 7.600.000 saat aranızdaki farkla asla aynı şeyde anlaşamazsınız. "Her şeyi anlayalım diye" iddiada bulunan biri böyle yanlış anlaşmaya neden olacak yanlış ölçü kullanabilir mi?
c) Hem "zamandan münezzeh olan"unacak hem de zamanı kendi ölçüsüne göre zamanlandırma olabilir mi ? Hem onun için zaman diye bir mevhum yok diyeceksiniz hem de "Allahü teâlânın indinde gün de farklıdır." diyeceksiniz. Hani zaman mevhumu onun için yoktu. Hangisini kullanacak? Peki kullandı ise hitap ettiği insanların bilmediği bir ölçü birimi kullanacak. Böyle bir iletişim mümkün mü?

"“Ol” denince her şey olur. Buradaki “Ol” ifadesindeki günü 24 saat olarak algılamak yanlıştır. Hâşâ öyle emek sarf etmesi falan olmaz. Emek sarf etmek acizler içindir. Kur'an-ı kerimde “Ol” denince her şey olur buyuruluyor."
Şimdi sen bu satırları kendince yorumluyorsun ya? Bakın ben de sizin "Din alimleri" dediğiniz kişilerin yorumunu aşağıya alıyorum :
Yaklaşık olarak diyorlar ki : "Rab dünyayı 6 günde yarattı. Yarattığı aşamaları da önce şunu , sonra şunu , sonra şunu.... diye sıralıyorlar. 7. Günde ne oluyor iş bitiyor. Sırt üstü yatıp ayak üstüne ayağını atıp dinleniyor"
Hemen kızmayın bu anlatıma bu yorum benim değil. Birçok "Yetkili din adamı" tarafından böyle deniyor.
1 - Yani öyle "Ol" deyince olmuyor bir şey. Böyle keyfi oluş ta olmamalı ve olmaz zaten...
2- 6 günde dünya yaratılıyor. Bu gün uzunluğu da biz 6x24 saate eşit diyoruz ya , onlar diyor ki hayır her bir günün uzunluğu binlerce yıla eşittir. Yani öyle "Ol" deyince bir anda birşeyin olduğu yok...
3- Dünyanın yaratılışının 7. gününde yorulmuş ki , dinlenmek için sırt üstü yatılıyor.
4- Sırtı varmış ki , sırt üstü yatıyor...
5- Ayağı varmış ki ayak ayak üstüne atıyor...
6- Hadi dünya için bu kadar zaman gerekti beki diğer gezegenler , diğer yıldızlar , diğer galaksiler.... Milyarlar kere milyarlarca "Ol" demeler ve bunların üstündeki detaylar ve oluşlar için "Ol" demeler sonsuza dek "Ol" demeler şeklinde devam ediyor demektir.
Yukarıdaki yorumu yapanlar bu kadar gezegen , bu kadar evren , olduğu bilmediğinden böyle cahilce yorum yapıyor.
7- Düşünün kural koyucu kural koyuyor sonra da diyor ki "Siz uyacaksınız , ama ben uymayacağım" bunun gibi keyfilik anarşi getirir düzen getirmez. Çünkü diğer varlıklar da kendince "kurala ben de uymıyayım" demez mi ?

Hemen köpürmeyiniz. Bunları ben söylemiyorum. Bana göre tüm bunlar zaten saçma....


Tüm bunların nedeni hurafeleri gerçekmiş gibi DİN yerine koymanız. Bütün bunların nedeni DİNİ herşeye bulaştırmanız. Yapmayın , etmeyin...

Burada kesmek zorunda olduğum için kesiyorum. ... Yoksa daha yazacak çok şey var...

En hakiki yol bilimdir , fendir .......
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,260
7,246
Diyarımız , sanat ya da bilim konuları meraklısı dostlarla dolu . Bu çok renkli , hepsi de kültürlü dostların , doğal olarak ele alınan konularda aynı şeyleri düşünmeleri mümkün değil , olamaz da. Ama bir kaç gündür gördüğüm tartışmalara bakınca , " keşke bu tartısmalar herhangi bir sanat konusu üzerine olsaydı " diye düşünüyorum . Her birimizin kendimizce , "tartışılamaz "kabul ettiğimiz doğruları olabilir , vardır da .Ama , ben de Sn. @dedo11 dostumuz gibi , kişilerin sadece kendi benliklerini ilgilendiren din konusunu , tartışma konularına katmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Sözgelimi ben , Sn. @Pertev dostumuzun olduğu gibi diğer dostlarımızın tümümün " inandıkları "na saygı gereği bu konuda tartışılmamasının daha doğru olduğunu , zaten bu tartışmalardan sonuç alınamayacağını düşünüyorum. Diyarımızdaki güzel kitap paylaşımlarını bekleyen biri olarak , tüm dostlara saygılarımla
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,278
8,520
Değerli dostlarım,
Ülkemizde vücut dilinin kullanılmadığı sosyal ortamlarda 3 konunun tartışılması sakıncalıdır görüşüne katılırım.
Hepimizin de bildiği gibi bunlar;
Futbol,siyaset ve din konulardır.
Bu tartışmalar böyle ortamlarda sonuca gidemediği gibi darginliklara ve kırgınlıklara da neden olabilir.
Amman dikkat edelim.
 
Üst