NAT TURNER - Türkçe Çeviri

pam

Çeviri & Balonlama
27 Kas 2009
245
2,306
Merhaba Arkadaşlar...
Kyle Baker'in ''NAT TURNER'' kitabını çevirdim, balonladım.
Diyalogtan ziyade bir anlatı olan geçen kitabı etkileyici siyah beyaz karelerinden dolayı seçtim. Metni okumanın yanında eserdeki her bir kare okuyucuya ağız dolusu çığlık hissiyatı bırakıyor.

"21 Ağustos 1831'de Southampton County, Virginia'da başlayan Nat Turner'ın köle isyanının hikâyesi oldukça bilinen bir olaydır. Nat Turner hakkındaki görüşler ikiye ayrılır; kimileri onu siyahların özgürlüğü için savaşan bir kahraman olarak görürken, kimileri de onu şiddet yanlısı bir katil olarak nitelendirir.
Bu grafik roman, tanınmış yazar ve çizer Kyle Baker tarafından kaleme alınmış ve Nat Turner'ın isyanı aracılığıyla köleliğin vahşetini tasvir ediyor. Hikaye çok az kelime ve büyük ölçüde görsellerle anlatılırken, bir halkın maruz kaldığı vahşete ait her görüntü okuyucunun bilincinde yankılanırken, onun acımasız hikayesi gözler önüne seriliyor."


1800'lerde Virginia'da yaşanan ABD tarihinin en kanlı köle ayaklanmasının lideri Nat Turner'in hikayesini temel alarak kölelik meselesine etkileyici bir bakış atıyor.

Umarım beğenirsiniz. Keyifli okumalar...

Not : Çeviride Negro kelimesi doğru bir karşılığı olmadığı için Zenci kelimesiyle çevrilmiştir.

8hb2o3i.jpg





**************



ntkmcet.jpg


s5873p9.jpg
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,416
34,044
Amazon

Nat Turner'ın ve 21 Ağustos 1831'de başlayan köle isyanının hikayesi okul çocukları ve yetişkinler arasında biliniyor. Bu çizgi roman, Kyle Baker'ın eleştirmenlerce beğenilen mini serisinin dört sayısını ilk kez ciltli olarak bir araya getiriyor, artık orijinal dijital dosyalardan sepya renklendirilmiş.



Geleneksel köle anlatıları, kölelik karşıtıların bunları gerçek ve güvenilir hikayeler olarak tanımasına yardımcı olan bir dizi geleneği takip eder. Daha önce köleleştirilmiş yazarlar, anlatılarının kontrolünü ele geçirmek ve beyaz kölelik karşıtlarının bencil motivasyonlarını açığa çıkarmak için bu gelenekleri alt üst ettiler. Kyle Baker'ın Nat Turner'ın hayat hikayesini geleneksel anlatıların kalıplarından uzak bir şekilde yeniden anlatan çizgi romanında, okur katılımına vurgu yapılarak okuyucuya Turner'ın hikayesine dair yeni bir bakış açısı sunuluyor. Onun grafik anlatımı, hikaye anlatımını denetleyen beyaz bir kişi olmadan siyahi hikayeye öncelik veriyor. Süper kahraman çizgi roman retoriğinden yararlanan erişilebilir görsel stil, Turner'ın hikayesini çağdaş izleyicilerle buluşturuyor ve Turner'ın motivasyonlarını modern bir bakış açısıyla anlamak için yeni bir fırsat yaratıyor. Bu makale, Baker'ın çizgi romanının Turner'ın hayatını nasıl onurlandırdığını ve daha önce köleleştirilmiş yazarların kullandığı tekniklerin aynısını kullandığını ve bunları yeni bir çağ için yeniden tasarladığını anlamak için geleneksel köle anlatılarının yanı sıra çizgi roman retoriği ve özellikle Kyle Baker'ın anlatısını bir araya getiriyor. Baker, çizimler ve çizgi roman sayfalarının amaca uygun yapılandırılması yoluyla, orijinal Nat Turner biyografi yazarı Thomas Gray tarafından yazılan kelimelerin temelini oluşturan sessiz bir anlatı yaratıyor ve kendi tarzını anlatının daha yakından okunması için bir argüman olarak kullanıyor.

Kyle Baker'ın Nat Turner'ı, Nat Turner'ın ve onun 1831'deki köle isyanının öyküsünü anlatan bir çizgi roman tasviridir; hayatının çeşitli anlatımlarından, çoğunlukla da Thomas R. Gray'in Nat Turner'ın İtirafları'ndan yararlanır. Nat Turner'ın doğumundan önce, anne ve babasının hâlâ Afrika'da olduğu dönemden ölüm anına ve sonrasına kadar olan hikayesini anlatıyor. Gray'in anlatımının metnini çizgi roman tarzı çizimlerle serpiştiren Baker, Turner'ın hikayesinin ilgi çekici ve duygusal bir yeniden anlatımını yaratıyor. Sözde süper kahraman tarzındaki çizgi roman, Turner'a onu yüceltmeden veya eylemlerini doğrudan haklı çıkarmadan bir başlangıç hikayesi ve yükseliş ve düşüş veriyor. Bu hikaye için bir araç olarak çizgi romanı kullanması, onu modern okuyuculara daha uygun hale getirmenin yanı sıra, anlamın oluşturulmasında okuyucunun katılımını teşvik eden bir form kullanıyor. Baker'ın çizgi roman stilini kullanması, Nat Turner'ın hikayesini yeniden bağlamsallaştırmasına, alternatif gerekçeler sunmasına ve yeni nesil tanıklar için siyahi hikayeyi beyaz yeniden anlatıma göre önceliklendirmesine olanak tanıyor.


Nat Turner, volume 1 of 2 Kyle Baker 4.48

Nat Turner'ın ve onun 21 Ağustos 1831'de Southampton County, Virginia'da başlayan köle isyanının hikayesi okul çocukları ve yetişkinler arasında biliniyor. Bazılarına göre o bir kahraman, Siyah direnişinin sembolü ve sivil haklar hareketinin öncüsü; diğerlerine göre o bir canavardır; adı hiç anılmayan bir katil.

Tanınmış yazar ve illüstratör Kyle Baker, Nat Turner'da, Nat Turner'ın köle isyanını konu alan bu dokunaklı ve tarihsel açıdan doğru hikayede köleliğin kötülüklerini tasvir ediyor. Neredeyse sözsüz bir şekilde anlatılan bu acımasız hikaye ilerledikçe her görüntü okuyucuda yankı uyandırıyor.

Bu çizgi roman, Kyle Baker'ın eleştirmenlerce beğenilen mini dizisinin dört sayısını ilk kez ciltli ve karton kapaklı olarak bir araya getiriyor. Kitapta ayrıca Baker'ın yeni bir sonsözü de yer alıyor. "Unutulmaz derecede güzel bir tarihi sahne."Entertainment WeeklyBaker'ın hikaye anlatımı muhteşem."Çeşitlilik"Karmaşık ifadelere sahip yüzler ve çarpıcı dramatik tempo, şeytani köle ticaretinin gerçek dehşetini çağrıştırıyor."The Washington Post"Baker'ın çizimleri eleştirmenlerin dikkatini çekmeye değer."Los Angeles Times

"Baker'ın sürükleyici ve şiddetli çalışması, köle ticaretinin zulmünü hiçbir ders kitabının yapamayacağı şekilde belgeliyor ve duygusal gücü Maus'unkine yaklaşıyor." Library Journal,


Nat Turner by Kyle Baker. 4.5/5, graphic novel, 213 pages, 2006

Afrika'daki köylerden hapsedilmeye en başından başlıyoruz, köle gemileriyle denizi geçiyoruz ve en yüksek teklifi verene satıyoruz. Bu bölümden kesinlikle bir süre aklımda kalacak korkunç bir görüntü var.

Orta kısım, Nat'ın nasıl Tanrı'dan vizyonlar alan ve sonunda isyan etme zamanının geldiğine karar veren bu dini figür haline geldiğiyle doludur. İsyan veya ayaklanma bölümü, şiddetiyle şok ediciydi. Nat ve adamları 55 erkek, kadın ve çocuğun öldürülmesinden sorumluydu, ancak bunu giriş kısmından bilmek bile beni hazırlamadı. Bu görüntüler beni bir süre daha aklımdan çıkarmayacak.

Bu kitap çok güçlü. Bazıları görüntüleri çok şiddetli bulacak. Bu herkes için değil. Şok edici görüntüler, dehşeti fark etmemi ve hissetmemi, görmemi sağlama amacına hizmet etti. Harika bir kitap.

Çizgi roman severlere ve Nate Turner ile 1831 köle isyanı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere önerilir.











 
Son düzenleme:
Üst