Napoléon (1927)

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,307
Napoléon (1927)

Yönetmen: Abel Gance
Senaryo: Abel Gance
Müzik: Carmine Coppola, Carl Davis, Arthur Honegger
Ülke: Fransa
Tür: Biyografi, Dram, Tarihi
Süre: 333 dk
Vizyon Tarihi: 18 Mayıs 1927 Türkiye (Napolyon)
Çekim Yeri: Briançon, Hautes-Alpes, Fransa
Nam-ı Diğer: Napoleon / Abel Gance's Napoleon / Napoléon vu par Abel Gance
IMDb Rating: 8.2

Sunum: 2,98 GB, Siyah - Beyaz / Sessiz 720p, orijinal dilde ve Türkçe ara yazısı yanındadır.
Kevin Brownlow'un 2000 yılında hazırladığı 5 saat 33 dakikalık selüloz negatif restorasyonunun 2016 yılında yapılmış dijital aktarımıdır.
Eserin, bugüne kadar yapılmış en bütünlüklü (1927 tarihli orijinal haline en yakın) versiyonudur.

Napoléon,1:

Napoléon,2:

Napoléon,3:

Napoléon,4:

Napol-on1.jpg

Abel Gance'ın bu 4 saatlik epik eseri bizlere Napoleon Bonaparte'ın ilk gençlik yıllarını ve askeri kariyerinin zirvesine giden yolu anlatıyor.
Abel Gance film boyunca tüm sinema tekniklerini bir deneme tahtasının karşısına geçmişçesine deniyor.
Siyah-Beyaz sinemanın sınırlarını sonuna kadar zorluyor.

Her farklı sahne için farklı renkler kullanma cesaretini gösteriyor.
Normal şartlarda izleyicisini filme yabancılaştırabilecek bir hamle yapmasına rağmen bu hareketi
bu uzun filmi daha kolay izlenebilir hale getiriyor.
Bindirme efektleri, hızlı kesmeler, ekran bölmeler birbiri ardına geliyor.

Ekran-G-r-nt-s-8.jpg

Bazen konuyla ilgili daha çok ayrıntı vermek için, bazen de aynı sahneyi birbirine yakın üç açıdan çekip,
tek ekranda birleştirerek yansıtmayı bile yapmış. (benzer bir yöntem günümüzde de kullanılıyor)

Belki de filmin en güzel anlarından biri Napoleon'un fırtınalı denizdeki mücadelesi ile
meclisteki kavgaların paralel kurgusu ise bir sinema dersi niteliğinde.
Aynı sahnede Napoleon'un Fransız Bayrağını yelken yaparak fırtınayı atlatması ise sinemada sembol kullanımının doruklarından biri.

Ekran-G-r-nt-s-9.jpg

Yönetmen hikayeyi hem Napoleon'un insani özelliklerine, hem de kariyerinin başarılı dönemlerine getiriyor.
Belki de filmdeki en olumsuz hareketi de burada yapıyor.
Çünkü film boyunca Napoleon'un en olumlu yanlarını, en hatasız anlarını izliyoruz,
yanlış veya hatalı diyebileceğimiz tek davranış barındırmıyor film.
İster istemez bu da inandırıcılığa zarar veriyor.
Gerçi sonuç olarak bu bir Fransız filmi ve o da ülkesi için bir kahraman, herkes kendi reisi için böyle bir yaklaşımda bulunabilir.

Ekran-G-r-nt-s-10.jpg

Sonuç olarak, izleyenler hakkını verecektir.
Uzun süresinden korkmadan başına oturulabilecek, "ben sinemayla ilgiliyim" diyen birinin mutlaka izlemesi gereken bir film.

Napol-on2.jpg

TürkçeAltyazı sitesinde filmin Türkiye vizyon tarihi olarak 7 Nisan 1927 verilmiş. İnanmayıp IMDb sitesinde araştırdığımda
Vizyon Tarihi: 18 Mayıs 1927 Türkiye (Napolyon) bilgisine ulaştım.

Saygılarımla

*

Önemli: Sunumlarımı yüklediğim dosya.tc bulut sitesi 1 GB hacminden büyük dosyaları kabul etmiyor.
Bu yüzden büyük hacimli "rar" sunumlarımı 1000 MB hacimli ciltlere bölüyorum; daha garantili oluyor.
Böylesine ciltlere bölünmüş sunumları izleyebilmek için, bütün ciltleri indirmeniz gerekmektedir.
"RAR" dosyalarını bir klasör içine aldıktan sonra her hangi birine [sağ tık => buraya çıkar] komutuyla ciltler halindeki dosyalar
bir bütün olarak çıkacaktır.
Bu önemli notu tekrar yazmak istedim, çünkü ciltlere bölünmüş sunumlarımı kontrol ettiğimde
birinci ciltlerin hep daha fazla indirildiğini görüyorum.
Eksik cilt indirilirse, "rar" dosyalarından sunumlar çıkmaz, hata verir.

*​