Mr. Spock (Leonard Nimoy) Öldü

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,902

Mr. Spock (Leonard Nimoy) Öldü
(1931-2015)

Bizde "Uzay Yolu" adıyla uzun süre yayınlanan "Star Trek" TV dizisinin efsane karakteri "Mr. Spock"u canlandıran "Leonard Nimoy" tedavi gördüğü hastanede 83 yaşında hayatını kaybetti.

Spock_ld.jpg


Geçen yıl ÇD'nda "Star Trek, The Motion Picture, The Photostory" adlı bir kitap paylaşmıştım. Bu kitap 1979'da çevrilen ve ünlü diziye dayanan "Star Trek: The Motion Picture" adlı (Bizde "Uzay Macerası" adıyla gösterilmiş) sinema filminin renkli fotoromanıydı. Leonard Nimoy da haliyle bu filmde (ve foto romanda) oynuyor. Belki bir göz atmak istersiniz.

 
Son düzenleme:

Hellblazer

Onursal Üye
31 Mar 2012
772
1,694
Benden önce uyanıp haberi de benden önce paylaşmışsın üstadım. Star Trek'den olduğu kadar Fringe'den William Bell olarak da tanıyordum kendisini. Birçok yapımda da görüldü. Üzüldüm gerçekten.
 

cizgibaykus

Kıdemli Üye
13 Ara 2013
110
216
Üzgünüz. Hangi kelimelerle anlatabiliriz ki, fiktif ama hayallerimiz kadar gerçek bir kahramanın gidişine mi, büyük bir aktörün vefatına mı... Toprağı Bol Olsun, huzur içinde uyusun. ... Spock'la özdeşleşen sesi Ankara Devlet Tiyatrosu Oyuncusu Erol Amaç'ı da kaybedeli çok oldu. Belki o ses Nimoy'u uluslararası alanda da seslendirseydi, Mr.Spock'un sinema tarihindeki etkisi daha da fazla olurdu.. Bu arada Binbaşı Scott'u seslendiren Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusuyla tanışmıştım... Devlet Tiyatroları Futbol Takımı İdarecisi idi..
 

f.erince

Süper Üye
6 Eki 2009
521
2,752
Attığı son tweet şöyle imiş:
“Hayat bir bahçe gibidir. Mükemmel anlarınız elbet olacak, ama hafızanız dışında bu anları muhafaza edeceğiniz bir yer yok. Uzun yaşayın ve büyüyün.”
Huzur içinde uyusun.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,716
36,274
İstanbul
Kendisini uzun zamandır TV EM'deki "Görevimiz Tehlike"de izliyordum. Abdala malum olur misali, geçen hafta aklıma düştü; dedim kendi kendime "bu adam şu an kaç yaşındadır acaba?" diye.

Hemen Wiki'ye başvurduğunda 83 yaşında olduğunu öğrendikten sonra, Allah'tan kendisine uzun ömürler vermesini diledim ama duam kabul görmedi anlaşılan.. :( Toprağı bol olsun...
 
Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,368
142,834
Konuray arkadaşım gibi düşünüyorum, ışınlandığın yerde huzurla uyu.

Arkadaşlık ve arkadaş canlısı bir insan olarak dizilerden aklımda kalmış bir kişiydi.
 

oktay_izm

Onursal Üye
8 Nis 2009
3,633
39,317
izmir
Konu başlığını görür görmez içinde bir sızı başladı. Çok ağlamaklı oldum. Yazmak bile zor geliyor. Bizim "Spock"ımızdı o. Uzay Yolu'nun (1966) tüm serisini seyrettim, tekrar seyredeceğim. Ustaları anmak adına. Dilerim "Vulkan"a gitmiştir.
 

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,345
1,738
Aklın ve mantığın ne olduğunu Mr Spock'tan öğrenmiştik.Her şeyin mantıklı bir açıklaması olduğunu da..

O dönem böyle idi.Filmleri, kitapları, çizgi romanları ile akıl ve bilimden yana idiler.Onların belki de hala sevilmelerinin nedeni bu.

Ben hala o yıllardayım.O güzel insanlarla sürekli beraber olmaya çalışıyorum..
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
323
14,250
Sevgili arkadaşım Leonard Nimoy Uzay Yolu Evrenine gitmek için aramızdan ayrıldı. Güle güle dostum, anılarımızda ve kalbimizde yaşamaya devam edeceksin.


a3sz.jpg

Mr. Spock Konuşuyor:
22. Yüzyıl Atom ve Hidrojen Çağı Olacaktır!
Uzay Yolu dizisinin bitiminden sonra Mr. Spock'a ne oldu? Spock'ın diğer yarısı Leonard Nimoy'un dizi hakkındaki görüşleri ve bugünkü yaşamı...
-Ben Spock değilim! diyor Leonard Nimoy. Spock olmayı seviyorum, fakat kendim olmayı daha çok seviyorum. Ondan sıyrılmak ve özgürce davranmak istiyorum. Leonard Nimoy olarak düşünmek ve düşünülmek daha önemli benim için.
-Leonard, Mr. Spock olarak anılmak sana ters geliyorsa, aslında düşündüğün başka bir karakter var mıydı?
-Ben aslında yanlış anlaşılan bir insanım. Bir zamanların devleri "Lon Chaney" veya "Paul Muni" gibi olmak isterdim. Fakat 1950'lerin halkı -ki o zamanlar 19 yaşlarındaydım- "Paul Muni" gibi olmaya çalışan bir "L.Nimoy" değil de "Tab Hunter" gibi davranan yakışıklı bir aktör arıyorlardı. Ancak 15 yıl kadar sonra "Spock" rolü ile karşılaştım.
-Uzay Yolu dizisi ne kadar zamanını aldı?
-Üç mevsim sürdü. 1966-1967 ve 1968. Başlangıcında, seri başarılıydı ve Vulcan'lı ikinci kaptanın gizleriyle doluydu. Bilim adamları onun mantıklı, ince eleyip sık dokuyan bilimsel kafasını
beğeniyorlardı. Hippiler onu soğukkanlı ve mistik buluyorlardı. Çocuklar ise onun kuvvetli, keskin ve kuru kişiliğine bayılıyorlardı da fantastik kulaklarına aldırmıyorlardı bile.
-Bu görüşler, bir yerde rolünün adamı olduğunu ortaya koymuyor muydu? Sözgelimi yıllar geçmesine rağmen Uzay Yolu Fan Kulüpleri, konuyu halen canlı tutuyorlar ve buralarda yine en çok sözü edilen sensin!
-Bu konudaki görüşlerimi «Ben Spock Değilim!» adlı kitabımda açıklamaya çalıştım. Evet, rolümün adamı olduğumu inkâr etmiyorum; ama yolda yürürken bile L. Nimoy olarak değil de Mr. Spock olarak anılmak, bir sonraki filmde görüldüğüm ve başka bir role adapte olduğum zaman ortaya çıkmakta ve Mr. Spock'a göre değerlendirilmeye gidilmektedir. Bu ise, benim sonraki sanat hayatımı etkilemektedir; çünkü seyirci, biten bir dizideki rolümde beni görmeye devam etmektedir.
-Uzay Yolu böylesine etkili olduğuna göre, dizi hakkındaki fikrin nedir?
-Ana fikrine göz atarsak, değişik bir ortam görürüz. 22. yüzyılda atom ve hidrojen çağı yaşanacaktır. Diğer gezegenlerdeki akıllı yaratıklarla ilişki kurulacaktır. Alış-veriş ve diğer
gereksinmeler için, galaksiler arası federasyon, çalışmaları organize edecektir. İlginç formlar ve birçok yasayan güzellikler korunmaya çalışılmakta ve saygı duyulmaktadır. Dünyanın doğal kaynaklarının tahribi ve dağılmaması için çalışılmaktadır. Diktatörlükler ve politik demagoji ile savaşılmakta ve kazanılmaktadır.
-Diziden sonra bir süre Görevimiz Tehlike'de oynadın. Bu konuda bir şey söylemek ister misin?
-Bu dizi her hafta bana belirli bir görevde görünme olanağı sağlıyordu, ama bu «boyutları» olmayan bir karakterdi.
-Bundan sonra hangi rolleri aldın?
-"Fiddler on the Roof" (Çatıdaki Fiddler)'de Teyve, "Fagin", "Kral Arthur", "P. P. Mc. Murphy", "Caligula" ve "The Man in The Glass Booth" (Cam Kulübedeki Adam)’da rol aldım. Bunun dışında, Uzay Yolu'nun yapımcısı Gene Roddenberry ve Universal Film Şirketinden Sid Sheinberg bazı projeler sundular, "Sharlock Holmes" rolü için. Görüntü olarak Conan Doylel'ün tanımlarına yakındım... Uzun irice, sert hatlı... Bunlara ilâve olanak seyircilerin gözünde güldürü yönü de getirilmişti. 1968'de:bu rolü oynarken,
sanırım yapımcılar yine "Mr. Spock" ile "Holmes" arasında bir benzerlik görmüşlerdi.
L. Nimoy aslında çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Hem aktör, hem öğrenci, hem konuşmacı, hem de bir acente sahibidir. Yılda 35 civarında konferans verir, bir yandan film-TV yapımlarına hazırlanır, öte yandan film-tiyatro acenteliği yapar, bu arada bir ticaret işini de yürütür. Leonard Nimoy aynı zamanda çok iyi bir fotoğrafçıdır ve profesyonel sanatsal fotoğraflar çekmektedir. Kendisi, bütün bunları tekelde topladığı için mutlu olduğunu söylemiştir.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,902

Leonard Nimoy'un 2 tane de "otobiyografik kitabı" vardır. 1975 yılında yazdığı ilk kitabı "Ben Mr. Spock Değilim"de uzun yıllar "Star Trek" dizilerinde canlandırdığı Vulkanlı Mr. Spock karakteri ile özdeşleştirilmesinden duyduğu rahatsızlığa değinmişti ve Mr. Spock rolünün onun çok yönlü sanatçı kişiliğinin önüne geçmesinden şikâyet ediyordu. Bu kitap onu Spock olarak kabullenmiş hayranlarını hayal kırıklığına uğratmıştı. Aradan geçen 20 yılın sonunda, 1995 yılında bu kez ilkinin devamı niteliğinde bir otobiyografi daha yazdı: "Ben Mr. Spock'ım". Spock karakterine borçlu olduğu onca kazanıma değinen ve bunlarla gurur duyan Nimoy bu kitapla da hayranlarının gönlünü almış oldu.

Spock_Kitaplar.jpg

 
Üst