Mortensen'in Maceraları - v01 - Gizemli El Yazması (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,910

Mortensen'in Maceraları - v01 - Gizemli El Yazması (Çeviri & Balonlama)
Mortensens Mondæne Meritter (Danca)
Mortensen's Escapades - 01 - The Mysterious Manuscript (İngilizce)

Çıkış Yılı: 1994 (Danimarka); 2012 (ABD)
Senaryo ve Resimleyen: Lars Jakobsen
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Ultima (Danimarka) Graphic Universe (ABD)
54 sayfa, 46 MB, 1500 px, 300 dpi, CBR
Fontlar: GoudyHandtooled, BankGothic (kapak);
CCWildWords (balonlar); Bob Morane (başlık)

52660833154_c3c94656f4_o.jpg

(MediaFire)

1964 Danimarka doğumlu Lars Jakobsen bu albümün İngilizceye çevirisini de bizzat bizzat kendisi yapmış. Buradaki, 4 albümden oluşan bir serinin ilk kitabı. Seriye adını veren Mortensen bir zaman dedektifidir. Bir zaman tabancası kullanarak zamanda ileri ve geri yolculuk yapılabilir. Zamanda yolculuk, tarih ve macera unsurlarını birleştiren bu sevimli çizgi roman aslında genç okuyucular düşünülerek yapılmış. Dolayısıyla eğitimi fazla farkettirmeden hikayeye dahil ediyor ama yine de meraklısını tatmin edecek bir şekilde sunuyor. Albümlerin sonundaki birkaç sayfada da resimli ve sıkmayan bir tarihi bilgilendirme yapılmış. Mortensen, İndiana Jones ve Tenten geleneğinde, zaman yolculuğu unsuru eklenmiş bir kahramandır. Doctor Who hayranlarının da hoşlanabilecekleri bir seri.

Çoğu Avrupa çizgi romanı gibi bu da Temiz Çizgi ekolünden. Zaten kahramanı da biraz Tenten'i andırıyor. Jakobsen'in 31. sayfadaki panellerinden birine bir Tenten albümünün kapağını çizerek Temiz Çizgi ekolünün öncülerinden Herge'ye bir selam duruşunda bulunmuş. Bu 1929 tarihli "Tenten Sovyet Ülkesinde" macerasının kapağı. Zira o panelde sözü geçen tarihe uygun tek albüm oydu (ilk Tenten albümü). Ama Lars Jakobsen ufak bir dikkatsizlik yapmış, bu Tenten macerası 1929'da 'dergide' tefrika edilmişti. Panelde görüldüğü şekliyle albüm halinde basılması 1930 yılında gerçekleşti.

Zaman dedektifi Mortensen de kendisini zaman yolculuğunun kurallarına uymaya, özellikle de tarihi hiçbir şekilde değiştirmemeye adamış bir zaman yolcusudur. Karanlık ve fırtınalı bir gecede, bir kitap koleksiyoncusu Mortensen'e koleksiyonunun en değerli parçasını gösterir: 1512'den kalma bir tezhipli el yazması. Mortensen sayfalardan birinde bir uçak resmi gördüğünde, bu anakronizmde çözmesi gereken bir gizem olduğunu anlar. Zaman tabancasını ateşleyerek ipuçlarını aramak üzere Orta Çağ İskoçya'sına gider. Orada bilge bir kâtip ve dilsiz bir cadı macerasında ona yardımcı olur, ancak ikisi de asıl sorusuna cevap veremez: Orta Çağ'da bir uçak nasıl zorunlu iniş yapabilmiştir? Bu antika el yazmasındaki bu uçak resmi, ajan Mortensen'i 16. yüzyıldan kalma Loch Ness'e götürür. Bu arada Loch Ness Canavarı'nın da gizemi aralanır.

Bir aksilik olmazsa serinin geri kalanını da çevirip sunarım.

İyi okumalar,
Saygılarımla.

Ciltler şöyle:

Mortensen'in Maceraları - v01 - Gizemli El Yazması (Bu albüm)
Mortensen'in Maceraları - v02 - Santa Fe Hapishanesi
Mortensen'in Maceraları - v03 - Kırmızı Yakut
Mortensen'in Maceraları - v04 - Gizli Mumya

Son düzenleme:

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
472
3,858
Hiçbir Şey Ülkesi
Zaman yolcusu mu? En sevdiğim konu...

Ellerinize, emeğinize, yüreğinize sağlık sevgili scanfan. Bizleri bir güzel eserle daha buluşturduğunuz için çok çok teşekkürler. Bilgilerini ve kendi yorumlarınızı da her zamanki gibi çok güzel bir anlatımla sunduğunuz bu çalışmayı okumak benim için gerçekten ayrı bir zevk olacak.

"Mortensen, İndiana Jones ve Tenten geleneğinde, zaman yolculuğu unsuru eklenmiş bir kahramandır. Doctor Who hayranlarının da hoşlanabilecekleri bir seri." demişsiniz. Ben de bir Doctor Who hayranı olarak beğeneceğime ve keyifle okuyacağıma eminim. Ancak okumaktan keyif almamı sağlayacak en önemli şey ise; bu eserin çeviri ve balonlamasının sizin gibi titiz ve incelikli çalışan, hiçbir ayrıntıyı atlamayan bir üstat tarafından yapılması olacak.

Tekrar ve çok teşekkürler üstat. Umarım zaman bulur ve serinin geri kalanının da çeviri ve balonlamasını yaparsınız.

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,155
Kasımpaşa
Daha önce bir Danimarka çizgi romanı okudum mu şu an hatırlamıyorum
aslında okusam hatırlardım.
Ama biraz sonra okuyacağım.
Teşekkürler sevgili scanfan.

Aster01

Aktif Üye
23 Şub 2017
457
1,640
Üstadım, 36(42). sayfasa bir panel İngilizce kalmış. Düzeltme imkanı var mı acaba?

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,910
Üstadım, 36(42). sayfasa bir panel İngilizce kalmış. Düzeltme imkanı var mı acaba?

Panelde çevrilmeden kalmış konuşma balonunu çevirdim ve albümdeki yerine yerleştirdim.
Linkini de yeniden oluşturup birinci mesajdaki yerine koydum.
'ni bu mesaja da kopyaladım.

İyi okumalar.

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın scanfan ;

Bizlere ileteceğin kitapları dörtgözle ama sabırla bekliyorum. Neden "sabırla" sözcüğünü kullandım ? Çünkü ; senin sıradan bir eser sunmayacağını ve arayıp , bulup , şaşmaz beğeni süzgecinden geçen eserleri sunduğunu biliyorum...

Her zamanki gibi sunumdaki bilgilendirmen çok özel ve güzel ...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...