scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,907
MİHAİL BULGAKOV - Köpek Kalbi (1925)
Ve Bir Sinema Uyarlaması - Vladimir Bortko
(İkiz Sunum)
Türkçe (Orijinal dili Rusça)
Tür: Kara mizah, hiciv, distopik roman,
Özgün yayın yılı: 1925'te yazıldı samizdat olarak yayımlandı,
resmi olarak birçok eseri gibi ölümünden sonra yayımlanabildi.
1968 İngilizce ilk yayın, 1987 Rusça ilk resmi baskısı
Sinema Uyarlamasının Yılı: 1988 (SSCB)
113 sayfa, 32 MB, s-pdf/A
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)Arka kapaktan:
Romanın sinema uyarlaması: 1988 Sovyet yapımı, siyah beyaz. Vladimir Bortko'nun yönettiği film aslında romanın 2'nci sinema uyarlaması. İlk uyarlama 1976 tarihli bir İtalyan-Alman ortak yapımıydı (Youtube'da o da var_ ama İtalyanca). Buradaki filmin Türkçe altyazısı var.(Youtube'daki SSCB yapımlarında az rastlanan bir özellik! Türkçe altyazıları Ümid Gurbanov diye biri çevirip yazmış, galiba Türk kökenli.) Filmin süresi 2 saati geçiyor.
Köpek Kalbi
Mikhail Bulgakov (1891-1940) hem bir yazar hem de tıp doktoruydu, (onun bulduğu frenginin spesifik bir kemik belirtisi SSCB'de onun adıyla anılıyormuş: "Bulgakov belirtisi"). Dünyada ve bizde en çok da postmodern edebiyatın öncü romanı sayılan, 20. yy'ın başyapıtlarından "Usta ile Margarita" romanıyla tanınıyor. 1925'te yazdığı "Köpek Kalbi" ise Komünist devrimin bir alegorisi olup Bolşevizm'i hicvettiği için ülkesinde basılması yasaklanmıştı, bu nedenle yıllarca gizli gizli teksir edilip el altından dağıtılıyordu (samizdat yayın), o da diğer eserleri gibi yazarın ölümünden sonra, 1968'de İngilizce yayımlanabildi (SSCB'de 1987'de). Şimdi Rusya'da Bulgakov'a çok değer veriliyormuş, adına müze bile açmışlar.
Kitabı bugün bir eski kitapçıda görünce aklıma hemen Youtube'da önceden seyrettiğim filmi geldi. Filmi çok beğenmiştim, kitabı hemen satın aldım, taradım. Filmle birlikte "ikiz sunum" yapmak ilginç olur diye düşündüm. Filmi geçmiş yıllarda seyrederken epey düşündürücü gelmişti. Şimdi sunumu hazırlarken eser ve yazarı hakkında daha çok bilgi sahibi oldum, film daha da anlam kazandı. Umarım siz de beğenirsiniz.
Bu arada Youtube'da çok beğendiğim bir Sovyet filmi daha vardı: "Ivan Vasilievich: Back to the Future" (1973). Leonid Gaidai'ın yönettiği bu komedi filminde Korkunç İvan arızalı bir zaman makinesi sayesinde modern Moskova şehrine ışınlanıyordu (modern çağdaki benzeri de o çağa tabii) Galiba 61 milyon kişi seyretmiş bu filmi. Bu filmi de çok sevmiştim (özellikle de bir iki müzikli/danslı bölümüne bayılmıştım). Meğerse bu da Bulgakov'un "Ivan Vasilievich" adlı tiyatro oyunundan uyarlanmış, bunu da yeni öğrendim.
İyi okumalar (ve iyi seyirler!)
Son düzenleme: