bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,518
NeverLand
LIEUTENANT BLUEBERRY
(Şimşek Süvari)



Vahşi Batı atmosferinde Amerikan ordusunda görev yapan Teğmen Blueberry'nin macerası 1963 yılında Pilote dergisinde başlamıştır. Bu tarihte Jean-Michel Charlier senaryosunu hazırlarken, Jean Giraud ya da daha bilinen takma ismiyle Moebius da bu müthiş çizgiromanın çizimlerini yapmıştır. Böylece uzun yıllar boyunca Avrupa'da western çizgiromanlarının marka ismi olacak olan Lieutenant Blueberry'nin maceraları pek çok derginin sayfasını süslemeye başlamıştır. Yayınlanan onlarca Blueberry çizgiromanı haricinde 1968-1970 yılları arasında Giraud, bu şöhretli teğmenin gençlik yıllarını konu alan Super Pocket Pilote adlı başka bir serisini daha çizmiştir. Bu seri, Giraud'nun artık bilinen stiline uygun senaryolar üreten Colin Wilson tarafindan kaleme alınmıştır. Teğmen Blueberry, 1979'da Pilote dergisinden ayrıldıktan sonra Super As ve benzeri başka dergilerin sayfalarında yer almaya başlamıştır.

Blueberry'ye Fransız sinemasının yüzü en tanıdık aktörlerinden biri olan Belmondo esin kaynağı olmuştur. Bu aktörle olan yüz benzerliğinin olduğu bölümler boyunca, konu ve başlık kendisine yeterli sayıda bir hayran kitlesi edinmiştir. Hatta seriye daha üst düzeyde dinamizm ve özgür bir ruh katmak için Blueberry'nin ordudan ayrılması da bu döneme rastlar. Zira asker kökenli olan kahraman temelde herhangi bir otoriteye bağlı olmayı sevmeyen, kendi kurallarını yaşamak isteyen, iradeli bir düşünce yapısına sahiptir.

Charlier bilhassa Hollywood sinemasının klasik sayılan westernlerini iyi etüd ederek ve en uygun temaları bir araya getirip, birbirine yedirerek meydana çıkardığı senaryolarını zengin bir karakter bütünlüğü ile yansıtmayı başarmıştır. Lieutenant Blueberry maceraları bundan dolayı güçlü kişilikleriyle benzerleri arasında ön plana çıkabilmiştir. Yaşlı olduğu kadar sarhoş, fakat çok iyi bir iz sürücüsü olan Jimmy McClure, çiftlik hayatının monotonluğunu sahip olduğu binicilik becerileriyle gideren Red Nick, Blueberry'nin aşık olduğu güzel şarkıcı Chihuahua Pearl bunlardan sadece en çok akılda kalanlardır. Giraud ise, başlangıçta ustası Jijé'nin etkisinde kalarak kurguya önem vermiş, ancak bunu belirgin bir sadelikle sayfalarına taşımayı tercih etmiştir. Sonradan çizdiği maceralar çizgiroman tarihinin en muhteşem karelerinden sayılmış ve kreasyonunu daha cüretli ve daha dinamik bir hale getirmiştir. Zaten bütün bunlardan dolayı da Lieutenant Blueberry başlığı kendi türünün vazgeçilmez modeli olarak kabul edilmiştir. Bu arada ilerleyen yıllar içinde Hermann, Rossi, Blanc-Dumont, Colin Wilson, Micheta gibi sayısız şöhretli ve usta sanatçı başlık jeneriğinde kendilerine yer bulma şansı yakalamış ve kullanmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi377.jpg


Hürriyet Çocuk dergisinin ilk sayısındaki Lieutenant Blueberry sayfası.

Blueberry başlığı, ülkemizde ilk olarak 1. sayısı 3 Mayıs 1971'de çıkan ve Gürhan Sertdemir tarafından yayınlanan Hey Amigo adıyla iki sayı basılan kısa ömürlü haftalık dergide gözükmüştür. Aynca 1974 yılı başında yayına giren Kara Murat haftalık dergisinde yayınlanan dolgu çizgiromanlanndan biri olarak Şimşek Süvari başlığı altında yeniden belirmiş; 1981 yılında ise Milliyet Çoçuk'da bu defa Yıldırım Teğmen başlığıyla ve 1983 yılı başında Emin Burak'ın yönetiminde çıkan Hürriyet Çocuk dergisinde ise yine Şimşek Süvari adıyla birkaç macera yaşamıştır. Başlık 2003 yılından itibaren basılan albümleriyle İnkılâp Yayınları bünyesindeki çizgiroman kahramanları arasına katılmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi377a.jpg


İnkılap Yayınlarından çıkan ilk Lieutenant Blueberry albümü.
 
Üst