Knightfall ve The Dark Knight Rises

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
516
3,789
Uyarı: Yazı, Knightfall hikayesi ve The Dark Knight Rises filmi hakkında spoilerlar içermektedir!

Kahramanların sonunun hazırlandığı hikayeleri çok önemserim. Çünkü bu maceralar hakikaten okkalı hikayeler anlatır. İşte konu başlığımız Kara Şövalye'nin Düşüşü, Süpermen'in Doomsday'i, Zagor'un Kabus(Incuba)'u buna mükemmel örneklerdir.

Batman'in Knightfall öyküsünü önce Büyük Mavi'den sonra 1N ve akabinde-epey bir atlanmış olarak-Arka Bahçe'de okuduğumda keyiften dört köşe olmuş vaziyetteydim ve bu sonuca hiç şaşırmamıştım. Çünkü bir tür End Of Story macerası ve senaryo ister istemez okkalı olmak zorundaydı. Bane ve ekibinin akıllıca bir sabotajla Arkham'ı boşaltmalarından başlayıp Bruce Wayne'in en bezgin ve bitmiş anına gelişini oya gibi örerken arkadan gelecekleri insan hesaplayamıyor bile. Sonuçta Bane tarafından beli kırılan Bruce ve uzun süreli inziva yılları... Bu arada devreye giren yeni Batman(Azrael). Doğrusu ya her ne kadar Robin'i bile korkutup bir adım geri çekilmesine neden olsa da bu yeni Batman'i ben çok sevdim. Suçluları minimum zararla yakalayıp polise teslim eden bir modern Mandrake yerine anında ve yerinde sert infazlar gerçekleştiren bu arkadaş gerçek anlamda bir süper kahraman. Kötünün dilinden anlayan, aynı dili konuşan, çelik gibi biri. Eh Bilinen Batman rotasına uyum sağlaması açısından delirmesi, kontrolden çıkması, iyileşen Bruce'un sert selefini hidayete erdirmesi kaçınılmazdı tabii. Ama tadı damağımda kaldı doğrusu.
...yazıyorum yazıyorum ama bir türlü filme geçemiyorum. Geçemiyorum çünkü çizgi romanı ve film o kadar farklı geldiki. Dark Knight Returns, Knigthfall vs esinlenilen hikayelerin hepsinden farklı bir havası var filmin. İkinci filmdeki Joker patlaması gibi bir çıkış bekledim durdum ama olmadı. Batman'in kötü adamlarla motorsikletiyle ilk karşılaştığında, "hah şimdi adamımız devreye giriyor" diye düşündüm ama Nolan, araba takip sahnelerinden öteye bir aksiyon göstermedi bir türlü. Filmdeki siyasi ve etik yaklaşımı desteklemek için sanırım gösterişli aksiyon sahnelerini geride bırakıp epik kaos havası ve en fazla "kahvede taş çalma sonrası kavga" kıvamında Batman-Bane yumruklaşmasıyla idare ettik. Bruce'un Bane'i farketmesi ortaya serilen kaosun aslında planını gerçekleştirmek için önündeki en önemli engel gördüğü Batman'i altetmek için Bane tarafından yapılıyor olması filmde es geçilip Bane'i bir tür azılı teröriste indirgemişler. Bane'in yaklaşımı, niyeti, Batman havasıyla bir türlü örtüşmüyor. Filmi bir Batman filmi gibi değilde Batman'in yeraldığı bir Nolan filmi gibi düşünürseniz o zaman iş değişiyor. İnsanı uzun uzun düşündürecek bir altyapıya sahip bir öyküyle karşı karşıya olduğunuzu farkediyorsunuz. Muhteşem müziklerle eşlik edilen kolayca akıp giden 2,5 saatlik enfes bir gösteri izliyorsunuz.

Film güzel, ancak muhteşem Joker'li ikinci filmin gölgesinde kalmış. Ancak filmin finalinde gösterilen Robin'in doğuşu sahneleri giderayak müthiş keyif verdi doğrusu. Nolan'ın Batman üçlemesi bildiğimiz karanlık Batman atmosferinden farklı da olsa sonuçta yıldızı kendinden münhasır bir gösteri. Bu yönüyle gişelerdeki başarısı çok doğal. Çekimlerdeki özen, süper oyuncu kadrosu-bayanlar hariç-hepsi sonucu garantileyecek cinsten. Ancak çizgi romanına olan mesafeli yaklaşımı tıpkı bu yazıda olduğu gibi dağınık bir hatıra bırakıyor ve Batman yapmak Tim Burton'la zirve yapmış demek oluyor. O zirve de kolay aşılamıyor işte.

Selamlar
Lami

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,367
3,561
Midgard
Yazınızı uzun uzun okudum hocam serisini bitirdim fakat filmini bi türlü izlemek nasip olmadı sinemaya gidip :D Öncelikle şöyle fikrimi belirteyim. 3lemenin ilk 2 filminden aslında ben en çok 1.film yani Batman Begins'i sevdim çünkü One Year gibi müthiş bi hikayeyle aşırı uyumlu olmuş - Her ne kadar filmdeki kötü adamın Scarecrow olduğunu filmden 1 yıl sonra anlasamda- açıkcası 2.filmde benim hayallerimdeki Joker yoktu daha aklı başı yerinde ama aklını hep çakallığa çalışan ve delirmede doruk noktaya ulaşamayan bi Joker vardı (Fakat genede oynayan rahmetlinin oyunculuğunu çok beğenmiştim aklımdaki Joker'ide oynarmış.) 2.filmde beğendiğim kısım aslında daha çok Two-Face kısmı oldu ondada yüzünün yanma sahnesinde hayal kırıklığına uğradım :D Neyse bende finale geleyim Tek ümidim Batman and Robin 3'lemesinin gelmesi ama sanırım oda çok zor. Sizinde benim yazımı okumanızı umarım, Saygılar :)

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
526
1,399
3.Filmi daha izlemediğim için yazınızın sadece üst kısmını okudum ama pekte katıldığımı söyleyemem :) .
Katılmadığım kısımı Jean Paul, benim hiç hoşuma gitmedi . Knightfall'ın güzel tarafı ilk bölümü olan broken bat (Yarasanın Kırılışı) kısmıydı yani Batman'in adım adım kırılmaya doğru gittiği kısım ayrıca Bane'in çokta iyi bir Batman düşmanı olduğunu düşünmüyorum bütün potansiyeli tek bölümde kullanıldı hatta Gotham'da kurduğu hakimiyet bile çok çabuk sona erdi ondan sonra başka bir iyi öyküde göremedim hatta Legacy adlı öykü onun üstüne kurulmuş gibi görünüyordu ama hayır sadece kiralanmış bir kuvvet görüntüsünden öteye gidemedi. Esas Jean Paul'e gelelim Batman kimliği Bruce Wayne yapışmış bir kimliktir Rip'ten sonra ilk Robin'e vermeyi denedilersede yinede olmadı , Jean Paul kostümü giydikten sonra bence hiçbir varlık gösteremedi , mücadeleleri bile çok sıkıcıydı Batman'in de sıkıcı bölümleri vardır ama yeni geçen kişinin bu kadar çabuk sıkmaya başlaması vasatlığının göstergesidir , diğer yandan Bruce Wayne ise tekerlekli sandalye üstünde Shondra Kingsolving'i aradığı bölümler ise çok daha iyiydi hatta ingilteredeki yerel bir kahramanla görüşmesi müthiş bir andı Hood adlı bu kahramana sadece karizması ile Batman olduğunu kanıtlıyabiliyordu, Jean Paul ise kostümü değiştirdikçe Batman'likten sapıyordu. Birde yerinde infaz yapanların gerçek anlamda süper kahraman olduğu görüşünüzede katılmıyorum , o sınıftakiler anti kahraman sayılır ve günümüzde iyice abartılanmıştır , gerçek süper kahramanlar düşmanlarının cezasını kendi elleriyle vermezler her zaman adalete olan inançları tamdır , eğer çizgiyi bir defa aşarlarsa dönüşünün olmadığını çok iyi bilirler.

Abdullah kardeşimin yazısınıda okudum daha çok ilk filmi beğenmiş ama ilk film bence fazlasıyla overrated yani gereğinden fazla abartılmış bir film. Özellikle Batman ve Robin faciasından sonra daha ciddi olan bu filmin ilgiyi görmesi doğaldı , bende filmin başlarından oldukça etkilenmiştim ama biraz daha derinlemesine bakınca filmdeki zayıf kısımları görebiliyorsun , bir orijin hikayesi olduğu için Bruce'un Batman kostümüne bürünmesinin biraz uzun sürmesini doğal karşılıyorum ama filmin en büyük zâfı Ras al ghul gibi bir düşmanın hemde Liam Nelson gibi iyi bir artistin canlandırmasına rağmen çok zayıf kalması (Abdullah'cım filmin esas kötüsü Ras al ghul korkuluk değil :) ) hatta geri plandaki korkuluğun da dahada geri planda olması Katie Holmes'ün canlandırdığı karakter (Katie Holmes ayrı bir eksi taraf) tarafından etkisiz hale getirilmesi tam bir skandal ki Korkuluğu pekte sevmende buna rağmen bu kadarını beklemezdim :) . İkinci film ise çok daha üstün bir film Joker'in deliliğinin iyi yansıtılamadığından bahsettin ama o sorgu sahnesini atlıyorsun ne diyordu ben o sınırı çoktan aştım , yaptığı bütün hareketler çıkardığı kaos aslında bütün şehri delirtmeyi amaçlıyordu ya o paraları yaktığı sahne normal bir adam bunları yapabilir mi :D . The Dark Knight'taki Jokeri Nicholson'unkinden dahada çok beğendim , tamda Joker'e hayran kaldığım Killing Joke hikayesindeki Joker'in havası vardı ayrıca Joker herzaman planlı hareket eder bunu bazen gözden kaçırıyorlar ve film bunu çok güzel bir şekilde gösteriyor.

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,367
3,561
Midgard
Jean Paul konusunda anlaşıyoruz Kobra bende çok sıkılıyordun Jean Paul kısmını okurken :D Sizin gibi sıkı bir Batman fanıyla bu konuları konuşmak güzel oluyor bende kendimi yavaş yavaş geliştiriyorum batman konusunda işte :)

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
516
3,789
Nolan'ın üç filmide birbrinden öylesine farklıki cobra'nın benim ve abdullah'ın birbirinden farklı yorumlarımız da bunu destekliyor. Filmlere genel bir yorum yapmak çok güç. Her birini ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Bu da Nolan'ın yönetmenlik başarısı, iyi sinema yaptığının göstergesi belki. Ancak bütünleşik bir Batman sagasının oluşması konusuna da ters düşen bir durum.

cobra anladığım kadarıyla Batman'i orijinalinden de takip ediyorsun. O nedenle yorumların çok değerli. Ben çizgi romanları genellikle Türkiye'de Türkçe olarak çıktığı kadarıyla okuyup takip ediyorum. Biraz prensip biraz vakit nakit meselesi. O nedenle Bane konusunda haklı olduğunu düşünüyorum. Ancak türkçe versiyonlar içinde(o kadar az Batman yayınımız varki) Bane'in ayrıksı bir yerde durduğu da bir gerçek.

Azrael'in iyi Batman olduğu düşüncem hala yine okuduğum Türkçe versiyonlar dahilinde geçerlidir. Kontroldan çıktığı ve ne kadar sapkınlaştğı bölümler atlanıp yayınlanmadığı için o dönemler hakkında bir fikrim yok. Filmi izledikten sonra Knightfall'un türkçe yayınlanan kısmını yeniden hatimledim ve yine Azrael beni tatmin etti(maceranın tamamı çok sağlam. Bahsettiğim sadece bir detay). Valla adalete olan inancın yıkıldığı adaletin terazisinin sapına kadar saptığı güncel Türkiye'de Batman nahifliğinde kurgular beni pek tatmin etmiyor. Taşların bağlanıp köpeklerin meydana salındığı o kadar çok ortam varki. Belkide Azrael'in o mensubu olduğu tarikatın üyelerini bile sahaya salmak lazım geceleri diye düşünüyorum. Bu da benim çizgi roman okurken okuyup eğlenip gerisini boşvermeyen birisi olmamdan kaynaklanıyor belki. Onları gerçek hayatın bir şekilde parçası gibi görmeye çalışıyor olabilirim. Bu benim kafamı karıştırmıyor da değil aslında. Çünkü sağlam bir fumettici olarak nahif öykülerin beni daha çok mestettiğini düşünürsek çelişki gibi duruyor. Ama öyle işte... Azrael... Sağlam kahraman...

Selamlar
Lami

DeadFool

Süper Üye
21 Ara 2010
556
312
Ben filmi izledim ve çok beğendim bir kaç mantık hatası vardı ama her türlü 2. filmi geçer gibi geldi bana.. Notunu 9,5 verecektim ama IMDB izin vermedi 10'a yuvarladım :D "Deshi Deshi, Basara Basara!!""