Kızılderili kabileleri ve nüfusları..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,746
44,842
denize sıfır
bir çoğunu ilk kez görüyorum..
bye13116fa17ddpd9.jpg

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,315
4,607
Sevgili Büyük Beyaz kardeşim ilginç bir araştırma gerçekten,çok sağolasın bu bilgi için.Kızılderilileri hep sevip saygı duymuşumdur,onlar da biraz bize benziyorlar işte.
Beyaz ırka yenilmişler ama asla esir edilememişler,adam gibi,elde silah ölmüşler.
Değerli kardeşim en iyi gecelerin olsun,bayramının mutlu ve huzurlu geçmesini dilerim,hoşçakal.

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,554
29,050
İzmir
Amerika'nın asıl sahiplerini yok etmek için ellerinden geleni yaptılar ama, kabile isimlerini helikopterlere ve arabalara verdiler. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler adama...

Bir de kara propaganda var. Filmlerin ve romanların çoğunda kızılderililer kötüdür, beyaz adam iyilik meleği...

Bu yüzden Kinova okumam.

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
591
3,205
BU konu benim de cok ilgimi cekiyor.

iste cok buyuk boyutta bir ilgili harita

Ve de 2000 istatistikleri

Aslinda bizde de ozellikle Istanbulda pek cok iyi mevkide kizilderili kokenli insanimiz var. Hatta bir aralar Istanbuldaki Amerikan Hastanesi hekimi veya bashekimi de kizilderiliydi.

Ayrica birkac yil once Turkiyedeki kizilderililer Turk hukumetine basvurup (Amerkan hukumetinin Amerika da) Kizilderililere yapilan soykirimin anitin Ankara da yapilmasinda destek istemislerdi.

Ama bizim hukumet ten bir olumlu yanit alamamislardi.

Google da ararsaniz ayrintilarini bulursunuz. Bulamazsaniz ben arayayim

Son düzenleme:

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Aslında kızılderili demekle en büyük ırkçılığı yapan biziz.Amerikan Yerlileri demek bana daha doğru geliyor.

Bir de kara propaganda var. Filmlerin ve romanların çoğunda kızılderililer kötüdür, beyaz adam iyilik meleği...

Fumettilerin genelinde durum böyle

J

jack

Kızılderili türkçe dilinde bir aşalama küçümse amaçlı kulanılmıyor mesala çoğu zaman zenciyi bizde siyah insanlar için kullanılır ingilizce anlamında zenci yi amerikada kulanmak bildiğim kadarıyla suç kapsamına ırkçılağa giriyor..Bizde öyle bir anlamı yok..

Şuda bilinsinki amerikalılar katliam yaptı doğrudur arabalara helikopterlere kızılderili isimleri verdiler ama çıkıp kabul ettiler en azından ama öbür taraftan avrupalılar bu katliamı hep amerikalıların üstüne ve ingilizlerin üstüne attı..

Bu iki yüzlü yaklaşım çoğu fumettide var.Merak edenler ispanyoların portekizlerin fransızların italyanların vs vs nekadar kızılderili katletiğine baksın..

Amerika katletmiştir doğrudur avrupalılar çıkıp da bunu kendileri hiçbirşey yapmamış gibi kendi yaptıklarını sadece amerikaya maletmeleri yanlış bir yaklaşımdır..(avrupalılar amerikalıların yaptığı gibi kızılderili ticaretinden kazanmaya gelince kazanmış ama katliamı hep amerikaya atmışlardır)

Ben bu arada hiçbir fumetti de safkan kızılderili kahraman görmedim.
Gördüklerimin hepsi çakma kızılderili ve gerçek kızılderili sempatizanı beyazlar..Gözümden kaçmış varsa böyle bir çr bilen varsa söylesin.(çok okumak isterim)

İstiyenler DC Vertigodan çıkan SCALPED okusun günümüzde amerikada kızılderilere yapılanlar şiddet ayırımcılık herşey bol şidetle anlatılmıştır.Beyendiğim serilerden birtanesi kızılderileri haklarını savunmuyo ama okurken en azından uygulanan bütün şidetti ayrımcılığı sayfalarında bulabilirsiniz...

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Bir insanı yada bir topluluğu derisinin rengine göre nitelendirmek bana göre her dilde ırçılıktır.Kimse çıkıp bu ifadeyi savunmamasın.Amerikan yerlisi demek çok daha anlamlı.

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,315
4,607
Amerikan ırkı diye bir ırk yok ki,zaten hepsi Avrupadan göçmüş istilacılar.Ayrıca kızılderili demek hiç te ırkçılık falan değil,diyen kişinin zihniyetidir önemli olan.

J

jack

Kızılderili TÜRKÇEDE aşağalam ve küçümseme amacı yoktur şimdi bu konuyu açan büyük beyaz kızılderili kabileleri ve nüfusları diye başlık açması ırkçı bir yaklaşımmı???Bence hayır veya kızılderili kelimesini kullanan her arkadaş ırkçımı??

Yukardaki bahsettiğim sadece türkçe için geçerli maalesef ingilizcede ırkçı bir sözcük ve aşağlama amaçlı kullanılıyor.

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Ben büyük beyaza yada herhengi birine ırkçı demedim.Ayrıca Amerikan ırkının olmadığını biliyorum.Kıtanın ismi Amerika olduğu için Amerikan Yerlisi diyorum.Adamlar bizim kızılderili dediğimiz insanlara Indian yada Amerikan Native diyor.Sanırım bu ırkçı kelimeyi oluşturan da biziz.Tekrar söylüyorum bir insanı dili, dini, ırkı yada rengine göre yargılamak o anlamda söylemeseniz bile ırkıçılıktır.

J

jack

Bazıları indian american native diyerek 70 milyon kızılderili katletti sonrada kızılderili demek suç dediler ırkçılık dediler....

Benim kendi dilimde hiçbir aşalağama ırkçı bir yaklaşımı olmayan KIZILDERİLİ demekten hiçbir rahatsızlık duymuyorum...

Bazıları nedense adamlar indian american native diyor diye bizim türkçemizde hiçbir ırkçı yaklaşımı olmayan kızılderili kelimesinden çok rahatsız olmuş bir şekilde 70 milyon kızılderiliyi katletmiş bir toplumun kızılderilere koyduğu isimleri savunması ve Türçede hiçbir aşalama anlamı olmayan KIZILDERİLİ kelimesini faturayı çıkarması çok yanlış bir yanılgıdır.

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
70 milyon kişiyi katledeni övmedim ama senin kullandığın kelimenin buram buram ırkçılık kokmasından rahatsız oluyorum.Eğer kelimeyi kullanıyorsan o kelimenin yüklü olduğu anlamıda kabul edersin Afrikalı'ya ZENCİ demek kadar yerliye KIZILDERİLİ demekte ırkçılıktır.

NOT: Aslında insanları tanımak yada karakteristik özelliklerini anlamak için onlara yakın olmak gerekmiyor.Klavyenin başından da anlayabiliyor insan.Her ne kadar haksız olduğunu anlasada yağ gibi hep üste çıkmaya çalışıyor bazıları. Neyse konuyu kilitletmenin anlamı yok.

J

jack

Benim kullandığım kelimeleri bütün bu konu altındaki mesajlarda var hiçbirinin ırkçı bir yaklaşımla kullandığını sanmıyorum öyleyse onlarda buram buram ırkçı yok değil diyorsanız benim kullandığım aynı kelimeye ırkçı bir yaklaşım diyorsanız bunun Türkçedeki karşığılığı Riyakarlık ve ikiyüzlülüktür...

Benim mesaj yazmamın sebebi sadece yazdıklarınızın ne kadar yanlış ve sığ bir konu hakkında tam bilgi sahibi olmadan yazmanız..

Bir diğer sebebi ise bunları herkes okuyor olması yoksa benim kimsenin karakteristik özelliği kişiliği ilgili bir problemim yok burda fikirler ve bilgiler ilgilendiri beni...

Söylicek birşeyi kalmayanlar cevabını alınca cevap yazamayacak duruma gelenler nedense konuyu kisileştirip konuyu kitletip daha fazla rezil olamamak istemesi doğal karşılıyorum ..

Yoksa beni kimsenin karakateri kişiliği ilgilendirmiyor varsa cevap verebilecek kapisteniz bilgilerinizi paylaşın ama yanlış bildiğiniz bilgileri insanlara zorla kabul etirmeye çalışmayın...

Enteresan notlar yazıp konuyu kişileştirmeye çalışmak yerine bilgilerinizi düzgün bir şekilde ifade edin...

En azından birçok kişi bu mesajları okuyor sonuçta bırakaın okuyanlar istediği gibi değerlendirsin...

ozaki

Süper Üye
4 Kas 2010
1,577
1,377
70 milyon kişiyi katledeni övmedim ama senin kullandığın kelimenin buram buram ırkçılık kokmasından rahatsız oluyorum.Eğer kelimeyi kullanıyorsan o kelimenin yüklü olduğu anlamıda kabul edersin Afrikalı'ya ZENCİ demek kadar yerliye KIZILDERİLİ demekte ırkçılıktır.

NOT: Aslında insanları tanımak yada karakteristik özelliklerini anlamak için onlara yakın olmak gerekmiyor.Klavyenin başından da anlayabiliyor insan.Her ne kadar haksız olduğunu anlasada yağ gibi hep üste çıkmaya çalışıyor bazıları. Neyse konuyu kilitletmenin anlamı yok.

Bak şimdi nereden nereye getirdiniz olayı !!
Dediğin gibi yakında kilit gelecek ama !
LÜTFEN TARTIŞMANIN DENGESİNİ KURALIM, ÖĞRENELİM..

exodus

Aktif Üye
22 Tem 2010
334
112
Ben bu vakitten sonra cevap yazma gereksinimi duymuyorum.Tabiri caizse konulara at gözlüğü takmış gibi tek bir noktadan bakan kişilerle de uğraşmak istemiyorum.

J

jack

Madem cevap yazma gereksinimi duymuyosunuz niye yazıyosunuz lüzum görmeyen yazmaz..

Hiç cevap yazmasaydınız veya sadece yukarıdaki cümleyi yazsaydınız..

Yukardaki cümlenin arkasına sığınarak acaba son mesajı ben yazıyım son bir laf daha çakayım komplesinizmi var herhalde..Laf çakma ve insanları kişileri ipe sapa gelmez şeylerle suçlamaya yerine hiç cevap yazmasaydınız..

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,746
44,842
denize sıfır
exodus kardeş hala son sözü ben söylerim havasından kurtulamamışsın bu bizi bayıyor.size ceza vermekde inanın hiç hoşumuza gitmiyor.
öyleyse bu bahsi kapatalım lütfen.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...