Keşifler Çağı (Harikulade Resim ve İllustrasyonlar ile)

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
510
9,692
Son dört yüzyıl boyunca felsefe, bilim ve en nihayetinde merak ve sorgulama yetilerinin gelişmesi ile hayatlarına anlam katmak isteyen, isimlerini tarihe kazımak isteyen, en çokta merak duygularını tatmin etmek isteyen bazı maceraperest insanlar dünyayı bir baştan bir başa, en ilkel şartlarda dolaşıp keşfetmişler, bu uğurda ölmeyi bile göze almışlardı.
Belki de Mister NO' dan, Çelik BİLEK'e, Zagor'dan, Martin Mystére'e ve daha nice çizgi roman kahramanlarının maceralarının yaratılmasına ilham kaynağı olan bu insanlar, pek çok yazarın da bugün okuduğumuz nice klasik macera eserlerini yaratırken esin kaynağı oldular.
Ölüme bile meydan okuyan bu insanların hayatlarını, harikulade illustrasyonlar ile seyrederken, eminim yaşadıkları heyecanlara da ortak olacaksınız
İyi seyirler...

w59bt4feebixjr45g.jpg


 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,369
8,179
Keşifler ve kaşifler, ilkokulda Daniel Defoe'nun Robinson Crusoe adlı kitabını okuduğumdan beri en çok ilgimi çeken konulardan biri olmuştur. Değerli @cagan73 'ün paylaştığı bu müthiş kitabın başlangıcında yazdığı gibi, "İnsanlar doğuştan kaşiftir. Sırf kendi merakımızı gidermek için "uzaklarda" neler olup bittiğini bilmek isteriz. Bu merak duygusu, eski zamanlarda cesur erkeklerle kadınları dünyanın dört bucağına sürüklemiştir." Orijinali Oxford University Press tarafından yayımlanan, Jim Pipe'ın kaleme aldığı bu harikulade eserde ünlü kaşifler ve onların keşifleri enfes görseller eşliğinde anlatılıyor. Dünyanın dört bir yanını bilmemizi söz konusu kaşiflere borçluyuz ama Afrika başta olmak üzere, Güney Amerika, Orta Doğu ve Uzak Doğu'nun sömürgeleştirilmelerinin ve bugün içinde bulundukları olumsuz koşulların müsebbibi de -bazıları bunu arzu etmemiş olsa da- yine aynı kaşiflerdir. Geçen gün değerli @kemalettin 'in açtığı bir başka konu başlığı altında "Tenten Kongo'da" macerası özelinde bahsi geçen, Belçikalıların Kongo'yu sömürgeleştirmelerinin Henry Stanley aracılığıyla nasıl gerçekleştirilmiş olduğu da bu harika eserin sayfaları arasında yer alıyor (sf. 24). Esasen çocuklar ve gençler için kaleme alınmış olmakla birlikte, keşifler ve kaşifler konusuna ilgi duyan herkesin mutlaka okuması gereken harika bir kitap bu. Değerli @eankara dostumuzun dediği gibi, alışageldiğimiz yüksek kaliteli paylaşımlarınızdan birini daha bizlerle buluşturmuşsunuz değerli @cagan73 . Çok teşekkür ederim. Elleriniz dert görmesin...
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,260
7,246
'' Keşifler ve de kaşiflerin büyüleyici dünyasına kapılmayan çocuk var mıdır ? '' diye düşünüyorum. Gerçekten de , dostum değerli @Calligrapher 'in bahsettiği gibi ( belki de büyük tesadüf ! ) '' Keşifler ve Kaşifler '' dünyasına ayak basmamı sağlayan kitap , benim için de '' Robinson Crusoe '' olmuştur !! Ancak , çocukluk yıllarımdan benim için önemli olan bir kitap daha hatırlıyorum ; Günaydın Gazetesi'nin dağıttığı '' Keşifler ve Kaşifler Ansiklopedisi '' ! Daha sonraları bu konunun , bir çocuğun araştırma alışkanlığı kazanmasında önemli rol oynadığını , çevremde gördüğüm bir çok örnekle tanık oldum . Yıllarca , her gördüğümde büyük merakla sayfalarını karıştırıp , bir yandan farklı ülkelerle ilgili bilgi alırken , diğer yandan hayranlıkla fotoğraflarına baktığım '' National Geographic '' dergilerinin de konumuz dahilinde önemli olduğunu belirtmeliyim ( Tabii , Atlas ya da Magma gibi dergilerin ülkemizde yayınlanmasından çok önceleri , üstelik yetersiz yabancı dil bilgisiyle ! ) Sn. @cagan73 'e bu önemli paylaşımı için ben de teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı merakla '' Keşifler Çağı '' nın sayfalarını karıştırdım ve yine renkli resimler eşliğinde hayallere daldım !!
 

melih_

Onursal Üye
24 Ara 2015
1,468
4,817
Osmaniye
Çocukluğumda bilgiye ne kadar açsak o kadar da bilgiye ulaşmak zordu. Dünyayı görmek yeni yerler keşfetmek isterdim. Evimizdeki bir Atlas'taki haritalara bakar uzak iklimlere yolculuk yapardım. Kıtalara o kadar aşina olmuştum ki çok kolay bir şekilde bir kıtanın haritasını çizebiliyordum. Sonra bir gün ilkokulda hocamız Afrikanın haritasını çizin diye ödev verdiğinde ben deftere hemen çizip öğretmene göstermiştim, hocamız ilk önce çok şaşırmış sonra da kem küm ederek deftere olmaz resim kağıdına çizeceksin demişti.
Kaşiflere bayılırım. Bir solukta yarısına geldim bile.
Paylaşım için teşekkürler.
 
Üst