Keşap

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,557
70,722
NeverLand
kesap1.jpg


Tarihçe

Adının anlamı ve hangi dilden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak Farsça "Keş ve ab" kelimelerinden oluştuğu sanılmaktadır. Romalılar devrinde "Cassicipi" olduğu da sanılmaktadır.

Keşap, Cumhuriyetin ilânından sonra Giresun İline bağlı bir Nahiye durumuna getirilir. 1945 yılında ise İlçe statüsünü alarak Giresun' a bağlanmıştır.

1461 yılında Bölgenin Türk hakimiyetine girmesinden sonra Rumlar Keşap1 ı terk etmişlerdir. 1920 yılına kadar burada iki toplum bir arada yaşamıştır. Bazı kaynaklara göre 1774 yılında Keşap ve civarında Devlet hakimiyeti iyice kaybolduğundan bazı derebeylikler türemiş ve bunlar birbirleri İle sürekli bir mücadele içine girmişlerdir.

Milli mücadele döneminde Hüseyin Avni Bey ve Gazi (Topal) Osman Ağa1 nın önderliklerinde 42 ve 47 nci alayları kuran yöre halkı Atatürk' ün övgüsüne layık büyük zaferlere imza atmışlardır.

Coğrafi Konumu

Yüzölçümü 222 kilometrekareyi bulan Keşap ilçesi, Giresun1 a 10 Km. Mesafede sahilde kurulmuştur.

Alanı üçgene benzeyen İlçenin Güneybatısında Giresun Merkez' i ve Dereli, Doğusunda Espiye, Güneydoğusunda ise Yağlıdere ilçeleri yer alır.

Arazi yapısı tamamen engebelidir. Dağlar ve tepeler arasında derin vadiler bulunur. İlçe Merkez, Karabulduk ve Yolağzı diye üç coğrafi bölgeye ayrılır. En yüksek yerleri, Geçit Köyü, Karadağ, Karatepe, Ocak, Bozarı, Armelit, Sancaklı, Töngel, Topgediği, Demirci, Evliya ve Kabak tepeleridir.

Denize dökülen dereler arasında en önemlileri, Kargın, Tutyalısı, Taflan, Keşiş, Keşap, Torağzı, Kömürlük, Yolağzı, Killik ve Değirmenağzı dereleridir.

İlçenin yıllık yağış ortalaması 1390 M3 dür. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 17 derecedir. Karlı gün sayısı ortalama 10' dur. En sıcak ay Temmuz ayı ve en soğuk ay ise Ocak ayıdır. Yıllık nem oranı ise bölgede % 75'tir. Aksu deresi ve Çamburnu arasında kalan bölgede kumsal sahiller yer yer görülmektedir.

Turistik Değerleri

Keşap İlçesinde bilinen tescilli eski eser bulunmamaktadır. Buna karşın Hisarüstü köyündeki mezarlık, Yolağzı köyündeki Hüseyin Efendi Türbesi. Armutdüzü köyündeki Kilise ve Erköy köyünde halen İlkokul olarak kullanılan Kilise yapısı incelenmesi gereken eski eserlerdir.
 
Üst