Kedinin Gözleri (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

Kedinin Gözleri (Çeviri & Balonlama)
Les Yeux du Chat (Fransızca)
The Eyes of the Cat (İngilizce)

Çıkış Yılı: 1978 (Fr) 2012 (ABD)
Senaryo: Alejandro Jodorowsky
Resimleyen: Moebius (Jean Giraud)
Renk: Bichromie (sarı-siyah)
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Les Humanoïdes Associé (Fr); Humanoids (ABD)
56 sayfa, 113 MB, 2216 px, CBR
Fontlar: Times New Roman

52305470949_49b148c389_o.jpg

(MediaFire)

Minimal metinli bu oldukça garip çizgi roman, çizgi roman dünyasının iki ustası Alexandro Jodorowsky ve Moebius arasında 1978 yılından kalma ilk grafik hikaye anlatımı işbirliği. Issız, fantastik bir düş dünyasında, bir adam, bir kuş ve bir kedi, benzersiz, şiirsel bir tarzda etkileşime girerler. Ürkütücü atmosfer bir kıyamet sonrasını ima ediyor. Bu dokunaklı hikayenin kısa ve basit sadeliğinin içinde büyük bir hayal gücü saklı. Klasik gravürlerin ruhuyla çizilmiş. Çizimler beyaz üstüne siyah değil de, sarı üstüne siyah, yani bir kedinin gözlerinin renkleri. Bir usta tarafından yapılırsa, birkaç minimalist sayfanın bile harika bir hikaye oluşturabileceğinin bir örneği. Burada bir değil iki usta var. Küçük bir not: Kediniz varsa üzülebilirsiniz.

Alejandro (Alexandro) Jodorowsky Şilili bir film ve tiyatro yönetmeni, senarist, oyun yazarı, oyuncu, çizgi roman yazarı, yazar, şair, mim, müzisyen ve manevi gurudur. En çok "El Topo" gibi avangard, kült filmleriyle tanınır. Fransız vatandaşı olmuştur. Şimdi 93 yaşındadır.

Jean Giraud, Fransız-Belçika çizgi roman geleneğinde çalışan bir Fransız sanatçı, karikatürist ve yazardı. Giraud, ağırlıklı olarak Moebius takma adı altında dünya çapında ün kazandı ve bunu son derece yaratıcı ve gerçeküstü, neredeyse soyut bir tarzda çok çeşitli bilim kurgu ve fantezi çizgi romanları yaratarak yaptı. Moebius 2012'de öldü.

Dune film projesi için aralarında H.G. Giger'ın da bulunduğu bir ekiple çalışırlarken proje iptal edilince ekibin morali çok bozulur. Ellerinde projeden kalan birçok eskizle Jodorowsky ve Moebius Paris'te bir araya gelerek bir grafik roman yapmaya karar verirler. Humanoids'den bunun için para almamışlar. Zaten albüm de önceleri ücretsiz dağıtılmış. Albüme çok rağbet gösterilince korsan baskıları bile yapılmış. Şimdi orijinal albümler piyasada 100 eurodan satılıyormuş. Bunları ve fazlasını Joderowsky kitabın önsözünde anlatıyor.

Taranmış versiyonunda belirtilmemiş ama galiba ekranda çift sayfa olarak okunursa, yani sol tarafa değişmeyen görüntüler alınırsa, daha etkili olacak gibime geliyor. Zaten aşağıdaki kitap tanıtım videosunda da görülebileceği gibi orijinal fiziki baskısı böyle tasarlanmış. Bir denemekte fayda var.

İyi okumalar,

Saygılarımla.

Son düzenleme:

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
472
3,854
Hiçbir Şey Ülkesi
"Küçük bir not: Kediniz varsa üzülebilirsiniz." demişsiniz üstat. Bir kedi sever ve kedisi olan birisi olarak bu çalışmayı merakla ve nasıl bir sürprizin beni beklediğini bilmeyerek okuyacağım. Beni etkileyeceği kesin. Daha da önemlisi, titizliğini bildiğim sizin gibi bir ustanın elinden çıkan bir çalışma olması, bu eseri benim açımdan daha da anlamlı, güzel ve etkileyici kılıyor. Elinize, yüreğinize sağlık üstat.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,252
7,270
Foligatto çizgi romanının ardından üstün kadrolu bir eser daha okuyacağım, ne mutlu bana. Çok teşekkürler. Doğrusu pek çok arkadaş gibi, benim de aklıma hemen Nastassja Kinski'li "Cat People" filmi geldi. Bu arada eserin meraklılarına, bu yıl Haziran ayında yayınlanan, besteci Fabio Frizzi'nin romanın ve filmin atmosferini hissettirmek amacıyla, 70'lerin müzik ekipmanlarıyla bestelediği, Cadabra Records'tan çıkan, aynı isimli albümü ( The Eyes of the Cat ) dinlemelerini öneririm.

Moderatör tarafında düzenlendi:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,132
77,349
hiçbiryerde :)
1001 roman masalları gibi kadim bir
anlatıyı çizgi roman sanatı şeklinde
hazırlarken iki usta, bir üçüncüsü;
sevgili "scanfan" bizlere Türkçe
okuma imkanı ile birlikte sunmuş
bu şaheseri... Gerçekten ürpererek
okudum son sayfaları...
Eline, aklına sağlık sevgili üstadım.

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,140
20,821
Kedim var, üzülmüyorum. Hisler, duygular, anlatımlar, çıkarılacak dersler olarak bakıyorum. Teşekkürler, Scanfan.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
Açamıyorum. Sorun ben de mi acaba? Yoksa dosyada mı sıkıntı var
Teşekkür ederim

Sayın "turkbey",
Biraz önce denedim, link çalışıyor, dosya indirilebiliyor. Mediafire barındırma sitesinde zaman zaman böyle küçük darboğazlar olabiliyor (belki de server bakımı vs). Biraz bekleyip tekrar deneyiniz. Şu an için Medifire en sağlam, istikrarlı ve pratik dosya barındırma sitesidir. Eminim mutlaka indireceksiniz. Kolay gelsin.