scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,901
Karl Marx Karikatüre Nasıl Dahil Oldu?
(Ben de Anlamadım, Çok Ani oldu!)
Bu seferki kolaj-karikatür denemesi "bir karikatürü çarpıtma" tarzında oldu. ÇD'nda dün paylaşılan bir Leman dergisinde "Suat Özkan"ın "Kırık Leblebi" başlıklı köşesinde yer alan korsanlı karikatürü incelerken, birden korsanın kanca elini orağa benzettim. Karşısında duran Jason karakteri ile aralarında geçen diyalog da uygun düşünce neden olmasın dedim: Jason'ın gövdesine "Karl Marx"ın kafasını monte edersem diyaloglara uygun düşecekti, tabii sahneye bir de "çekiç" eklemek gerekecekti. Düşünce balonunun içine de "el ele verildiğinde halledilecek mevzu"nun ne olabileceğini ekledim. Dergi sayısı 1349. Bu, neticede, nette sayısız benzerleri olan bir parodi, duruma aşırı hassasiyet göstererek yaklaşılmaması temennisiyle, sevgiler.
Not: Marx 1888'de öldüğüne göre, o yaşarken "orak-çekiç" simgesinin ortaya çıkmasına daha en az 30 yıl vardır! Ama o kadar "anakronizm" (zamanbozumu) kadı kızında da olur! Marx'ın kafası yerine, komünizmin 1917'den sonra ortaya çıkan (tanınmaya başlayan) figürlerinden birinin kafasını da yerleştirebilirdim, ama bilindiği gibi Marx bu konuda daha ikonik, daha tanınmış bir figür, karikatürlerinden daha kolay tefrik edilebiliyor.
Parodi amaçlı kolaj-karikatür ve orijinali
Son düzenleme: