JÜPİTER (Belgesel-Video Çalışması)

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,204
İstanbul
JÜPİTER

Merhabalar Sevgili Diyardaşlar,

Sene 2004'tü...
Kızım Nare Buse kolejde okuyordu ve 5. sınıftaydı.
Öğretmenleri birgün gezegenler ve güneş sistemiyle ilgili bir ödev verdi sınıfa...
Bütün öğrenciler farklı farklı konularda tanıtım-sunum çalışmaları yapacaktı.
Kızıma da konu olarak "Jüpiter" Gezegeni düşmüştü...
"Sor bakalım öğretmenine" demiştim, bizim de yardımlarımız olabilir mi sana bu konuda?"
Olumlu yanıt alınca da, dört bir koldan sarılıp aşağıdaki
(sonradan video haline getirdiğim) sunumu hazırlamıştık.
Dediğim gibi sene 2004'tü.

Geçenlerde tekrar bir bakınca, geçen 12 yıla rağmen,
(ilginç filmler ve grafikler de içeren) bu çalışmanın
halen iyi durduğunu gördüm ve sizlerle paylaşmak istedim...

Videoyu izlerken, James Newton Howard'ın Signs (İşaretler) adlı albümünden alınmış
fon müziğini dinlemeyi sakın unutmayın...

Toplam 19 dakikalık Videoyu izlemek için
lütfen aşağıdaki resme tıklayınız...

Not:
Videoyu hazırladığımız yıl (2004) "Plüton" henüz gezegen olarak kabul ediliyordu.
Daha sonra, 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği Plüton'u gezegen sınıflamasından çıkardı.
Bu yüzden videoda güneş sistemindeki gezegen sayısı 9 olarak görünmektedir.
Konuyla ilgili daha açıklayıcı bir yazıya ulaşabilirsiniz.

İyi seyirler efendim, umarım beğenirsiniz...

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,907

Harika bir belgesel sunum olmuş dostum. İtiraf edeyim, tanıtım yazısını okuyunca hem 12 yıllık hem de okul ödevi olarak hazırlanmış bir sunumdan (PowerPoint?) oluşturulduğu için basit olabileceğini düşünmüştüm. Niye öyle düşündüysem, işin içine bir de profesyonel bir el karışmış oysa. Zaten bu nedenle de hemen izlemeye koyuldum. Daha ilk saniyelerde hemen konunun atmosferini birebir yansıtan etkileyici müziğiyle büyülenerek sonuna kadar da izledim (müziğin alındığı eseri de merak etmiyor değilim doğrusu). Bu bir okul ödevinden çok kesinlikle bilimsel bir belgesel olmuş. Belki buna bir ses kuşağı eklenerek herhangi bir televizyon kanalında gösterseniz eminim hiç yadırganmaz. Teşekkürler Nare Buse ve hggurak.

(Biz de o yıllarda çocuklarla birlikte bulduğumuz bir yazılımla VCD'lerdeki çizgi filmlere komik dublajlar yapıp ses efektleri eklemekle meşguldük. Bunlara çok gülerdik o zaman. İnternetin olmadığı yıllarda bayağı ilgi çekiciydi, şimdi haliyle demode olunca bir anı olarak kaldılar, zaten nerede oldukları da meçhul, belki de bozulan hard disklerle birlikte yok olup gittiler_nedense o yıllarda HD'ler çok sık bozulurdu, şimdi çok şükür daha az rastlanıyor böyle arızalara. Siz çok daha iyi bir arşivciymişsiniz hggurak dostum.)

süperego

Süper Üye
20 Haz 2009
1,854
168
Mars
Önceden yaşam için Mars favorimdi şimdi ise Jüpiter. Sanırım bunda Avatar'ın etkisi büyük. Teşekkürler üstat.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
662
2,970
Ben de çok beğendim, elinize sağlık.

M.E.B'in aklı varsa diğer gezegenler için de size sipariş verip bunu tüm okullara dağıtır.

Bende var olan önemsiz bir bilgiyi de sunayım. NASA'ya göre Güneş Sisteminde canlı yaşamının oluşması en yüksek yeri Europa uydusunun yer altı denizi olduğu düşünülüyor. Çünkü yeraltı denizi olan bölge aynı zamanda aşağılara, volkanik hareketler olan bölgelere doğru inildikçe ısınmakta. Dolayısıyla burda yaşamın oluşma olasılığı yüksek görülmekte. Hatta Europa'ya bir sonda gönderilmesi üzerine bir proje dahi en azından kağıt üzerinde var.

Tekrar elinize sağlık. teşekkürler.