İstiklal Marşı'nın kabülünün 92. yılı kutlu olsun!!..

kağan64

Kıdemli Üye
14 Ocak 2013
159
3,260
istiklal.jpg


istiklalmarsibayrak.jpg


İSTİKLAL MARŞI'NIN KABÜLÜNÜN 92. YILI KUTLU OLSUN!!..
(12 MART 1921 )

''ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE BİR İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN''

(MEHMET AKİF ERSOY)

Millî marşlar, milletlerin kahramanlık destanlarıdır. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedîleştiren İstiklal Marşımız; milletimizin ruhunu, tarihini, ideallerini aksettiren ölmez değerlerdendir.

Ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğü için ATATÜRK önderliğinde mücadele veren TBMM Hükûmeti yeni bir ordu kurarken bu orduyu ayakta tutacak, ona moral verecek güçleri de harekete geçirme çabasındadır. Anadolu'da tutuşan heyecanı koruyacak, vatan sevgisini ve inancı canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi, işte bu amaçla ortaya çıkmıştır.

Dönemin Millî Eğitim Bakanlığı da bu düşünceyi benimseyerek bir yarışma düzenlemiştir. Beğenilen güfte için 500 lira ödül verilecektir. Yarışma için gelen 724 şiir incelemeye alınmıştır. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip şiirlerin 6 tanesi ayrılmıştır. Ama hiçbiri beğenilmemiş, marş olacak değerde bulunmamıştır. O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif'in para ödülünden rahatsızlık duyduğu için yarışmaya katılmadığı öğrenilmiştir. Ancak Mehmet Akif, Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER'in "Mükâfatı almazsınız; fakat, iştirak ediniz." ricası üzerine yarışmaya katılmıştır.



Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi, daha önce seçilen altı şiirle Mehmet Akif'in şiirini ordu komutanlarına göndermiştir. Onlardan, şiirlerin askerlere okunması ve beğenilenlerin sıralanmaları istenmiştir. Komutanlar, kısa sürede sonucu bildirmişlerdir: Hepsi de Mehmet Akif'in şiirini birinci sıraya almıştır.

12 Mart 1921 tarihinde TBMM'de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif'in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen 500 liralık ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı kitabı Safahat'a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.

İstiklal Marşı'nın bestelenmesi için yarışma düzenlenmiş, bu yarışmaya 24 besteci katılmıştır. 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇAĞATAY'ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR'ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuştur.

Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.

Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için “Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?” diye bir sual sorulmuş. Akif’in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:

“O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın.”

İstiklal Marşı, Cumhuriyet’in ilanından önce 12 Mart 1921 tarihinde yazılmış olmakla beraber, Cumhuriyet’i müjdelemiş ve millî marş olarak kabul edildikten sonra da hemen her gün tekrarlandığı için ATATÜRK ile beraber Cumhuriyet’in sembolü olmuştur.​
 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,114
76,928
hiçbiryerde :)
İnsanların,kültürlerin birbirine üstün sayılmadığı,
daha özgür,daha adil bir dünyada
hiçbir millete istiklal marşı yazılmasına gerek kalmadan
yaşamamız dileğiyle,
teşekkürler kağan64...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,706
35,987
İstanbul
İnsanların,kültürlerin birbirine üstün sayılmadığı,
daha özgür,daha adil bir dünyada
hiçbir millete istiklal marşı yazılmasına gerek kalmadan
yaşamamız dileğiyle,
teşekkürler kağan64...

Sevgili Yeryüzü duygularıma tercüman olmuş; ben de bu duygu ve düşüncelerle İstiklal marşı'mızın kabulünün 92nci yıldönümünü kutluyorum..
 
Son düzenleme:

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,962
24,144
Kıbrıs
Haddim olmayarak yazmam gerek:Şiirde bazı yazım hataları var-de,da ve ki.Dikkatli
okuyunca farkdeceksiniz.Bir de 5.kıtanın ilk mısrası"Arkadaş yurduma alçakları uğratma
sakın;"olacak.
 

kağan64

Kıdemli Üye
14 Ocak 2013
159
3,260
Haddim olmayarak yazmam gerek:Şiirde bazı yazım hataları var-de,da ve ki.Dikkatli
okuyunca farkdeceksiniz.Bir de 5.kıtanın ilk mısrası"Arkadaş yurduma alçakları uğratma
sakın;"olacak.

Uyarınız için Teşekkür Ederim.
Ayrıca bu konuda hassas olmanız beni Mutlu etti.
Özür Dilerim dikkat etmemişim,
Şimdi başka Link ten yükledim.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,888
140,311
İstiklal marşımızın 92inci yılını kutlarım.
Şiiri yazan M.Akif Ersoy'u rahmet ve sevgiyle anıyorum,ruhu şad olsun.
 

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,064
2,807
Milli şairimiz mehmet akif beyi rahmetle anıyor ve bizlere bıraktığı bu nadide (pırlanta) eser için şükranlarımı arz ediyorum. bu nadide eseri milli marş olarak seçen millet vekillerimizide saygıyla anıyorum...Allah cc tümüne rahmetiyle muamelede bulunsun...milletimizin istiklalini daim kılsın birliğimizi parçalamak isteyenlere fırsat vermesin...amin!!!
 

pereventi

Süper Üye
27 May 2010
1,150
1,456
güney
merhum şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u saygı ve rahmetle anıyorum milli marşımızın 92.yılı tüm ulusumuza kutlu olsun.
 
Üst