İnsanlık Komedisi (Varlık)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

İnsanlık Komedisi (Varlık)
İnsanlık Komedisi - William Saroyan (roman)
Özgün adı: The Human Comedy
Yazan: William Saroyan Çeviren: Nurettin Özyürek
Varlık Yayınları sayı: 1078, Büyük Eserler Kitaplığı: 66
Eylül 1964
201 sayfa, pdf

SAROYAN-insanl_k_Komedisi_Varl_k.jpg

Pulitzer ödüllü Amerikalı hikâye ve piyes yazarı William Saroyan (1908-1981) Ermeni asıllı bir Amerikalıydı. Fresno, Kaliforniya'da doğmuştu ama ailesi Osmanlı İmparatorluğu zamanında Bitlis'ten oraya göç etmişti. William Saroyan'ın asıl adı da Aram Karaoğlanyan'dı. Baştaki ithaf yazısının başlığında adı geçen kadın "Takoohi Saroyan" annesidir. 1960'lı yıllarda Türkiye'ye gelen yazar baba topraklarını ziyaret etmişti.

"İnsanlık Komedisi" yazarın asıl tanındığı eseridir. Ancak Saroyan çağdaşları olan Hemingway, Steinbeck ve Faulkner gibi yazarların gölgesinde kalarak 20. yüzyılın en kadri bilinmemiş yazarlarında biri olarak tanımlanmıştı.

Ünlü fotoğrafçı Ara Güler 1975 yılında "Ara Güler'in Yaratıcı Amerikalıları" adlı bir fotoğraf sergisi düzenlemişti. Fotoğraflar Dünyanın belli başlı merkezlerinde sergilenirken bir de sergi albümü basılmıştı. Portresini çektiği 43 yaratıcı Amerikalının arasında William Saroyan da vardı.

Ara Güler'in objektifinden William Saroyan.
Ara_G_ler_in_YA_44_William_Saroyan.jpg

Güler fotoğrafın altına şunları yazmış: «William Saroyan — Oturduğunuz mahallenin küçük insanlarını tanır mısınız? Örneğin, İspanya'da iseniz, komşunuz küçük ayakkabı boyacısını, Parisli iseniz, Rue Lafitte'in köşesindeki derici ustasını, veya Kopenhag'daki dondurma satıcısını? Eğer siz bunların hiçbirisini tanımıyorsanız, William Saroyan tanır hepsini. Hem de tüm dünyaları ile. Fresno'da doğmuş ama bütün dünyanın adamı olmuş.Onun bakışı ile insanlara bakmak dünyayı ikinci kez keşfetmekten daha üstün bir şeydir. Çünkü Saroyan en küçük şeyin belki de en önemli şey olduğunu öğretir bize. Saroyan'ı Paris'deki evinde buldum. Üç dört gün resimlerini çektim. Evinin bulunduğu 74 Rue Taitbout'da birsevgilisi var: 6 yaşında bir kız çocuğu. Kapıdan çıkarken,'Bak sevgilim güle-güle diyor',dedi. İşte görüldüğü gibi Saroyan herşeyi, bütün insanları seviyordu. Sonradan gittik bir büyük mağazadan bir buzdolabı aldık. Hırsızlar o Amerika'dayken evini soymuşlardı.»

Son düzenleme:

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,021
Bastiani Kalesi
Scanfan Varlık projesine devam ediyor hâlâ, ellerine sağlık... Bu coğrafyayla ilgisi de olan ama tanımadığım bir yazar ve eseri, ilgiyle okuyacağız...

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,129
Kastamonu
Ben başlığı görünce "Dante - İlahî Komedya" ile karıştırdım önce... Kimseyi kızdırmak istemem ama İlahî Komedya, boşa zaman kaybı olduğunu ikinci kez başlayıp yarım bıraktıktan sonra anlayabildiğim bir eser.

İyi ki "yine de bulunsun" deyip başlığa tıklamışım. Çünkü Scanfan dostumuzun anlattıkları ilginç görünüyor.

Çok teşekkür ederiz Scanfan. Müthiş bir iş yapıyorsunuz.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,132
77,345
hiçbiryerde :)
Saroyan, tanıtım yazısından da anlaşılacağı
üzere önemli bir yazar.Gitmesek te görmesek te
böyle insanları okuyarak kendimizi zenginleştirebiliriz...
Yine bir güzellik getiren scanfan'a teşekkürler, sevgiler...

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,203
5,225
Bu gidişle (Çok iyi gidiş) "Varlık Külliyatı"nı bize armağan edeceksiniz sanırım. Çok çok mutlu olacağımı belirteyim, ellerinize sağlık.

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,021
Bastiani Kalesi
Ben başlığı görünce "Dante - İlahî Komedya" ile karıştırdım önce... Kimseyi kızdırmak istemem ama İlahî Komedya, boşa zaman kaybı olduğunu ikinci kez başlayıp yarım bıraktıktan sonra anlayabildiğim bir eser.
.

Benim kitaplığımda da var ama başlamaya henüz cesaret edemedim. Tabii okunması gereken ama çok girift bir eser, bir sürü metafor ve ancak dipnotlarla çözebileceğimiz detaylar, kişiler var. Bu arada o eserden önce Dan Brown'un Cehennem'ini okudum, klasik esere ve Dante'ye birçok referans yaptığı o macera romanını soluk soluğa okudum desem yeridir. Son kısmı da İstanbul'da geçiyordu zaten.