İLK RENKLİ DERGİ KAPAĞI RESSAMI

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,628
24,644
Çok zor bir soru olduğunun farkındayım.Ancak uzun zamandır.Herhangi bir konu açmamanın derin üzüntüsü içinde eğitim dilinde " kazık bir soru " olarak nitelenebilecek bir soru ile buluşma isteği çıldırasıya oluştu içimde.
Bugün ki zor ve engebeli sorular silsilesine special bir soru ile devam etmek istedim.
Evet soru yukarıda olası cevaplarda dolayısıyla aşağıda yerlerini almaya başlayacaklar.
Şahsen ben çok şaşırmıştım.
Er kişiyi nasıl bilirdiniz tarzında insanı kötürüm yapabilecek kadar zorlayıcı sinirlerini alt üst edecek kadar zor bir sual.
Selamlarımla.
Cevabı söyleyebilecek ilk on kişiye İtalya gezisi internette ücretsizdir.:):D

kandraks53

Onursal Üye
29 Ağu 2010
2,776
8,042
Türkiye'demi,Asya'damı,Avrupa'damı yoksa Dünya'damı?
Ona göre cevap verelim..
Sonra,ben oradakini değil şuradakini sormuştum deme..

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,028
13,882
Türkiye'demi,Asya'damı,Avrupa'damı yoksa Dünya'damı?
Ona göre cevap verelim..
Sonra,ben oradakini değil şuradakini sormuştum deme..

Renkli mi Siyah beyaz mı bence onu da söylemesi lazım. Ancak ilk kapak Ressamının ilk kapı ressamından ayrılabilcğeini sanmıyorum. Kapıyı ilk kullanan medeniyet olan Sümerlerin ilk kapak ressamnı da yetiştirdiği büyk ziggurat kazıları sırasında bulunan çivi yazısı tabletin okunmasıyla kesinlik kazanmıştır. Ressamın adı Kappah Bhoyyayanohlu'dur.

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,628
24,644
Çok zor ve içinden çıkılmaz bir soruydu.
Ancak Kappah Bhoyyayanohlu yada namı diğer Çelikkapı Boyayanoğlu cevabı ise oldukça yaratıcıydı.:)
Çizgi tarihimiz için bile çok önemli gördüğüm ve kişisel araştırmalarıma göre bulabildiğim ilk renkli dergi kapağı ressamı Halikarnas Balıkçısı olarak bildiğimiz Cevat Şakir KABAAĞAÇLI.
Cevat Şakir Oxford mezunu Yakın Çağ Tarihi ve bilimsel mitoloji konusunda büyük bir üstad aynı zamanda bir poligottur.
Latince , Fransızca , İtalyanca , İngilizce , Farsça , Arapça , Almanca, Osmanlıca dillerini mükemmel konuşabilen büyük bir edebiyatçıdır.
Diğer bir yönü ise aynı zamanda zamanın dergilerinde karikatür ve resimler çizmesi gazetelerde uzun yıllar makaleler yazmasıdır.
Tarihimiz açısından bulabildiğim kadarıyla ilk renkli dergi kapağını da yine kendisi çizmiştir.
Cevat Şakir KABAAĞAÇLI olağanüstü bilgi birikimi ile bir dahidir.
Onu okumadan Anadolu'yu anlamak bilmek mümkün değildir.
Bir çok konuya dikkat çekmiş ilkleri gerçekleştiren büyük bir tarihçi , edebiyatçı , ressam ve karikatüristtir.