bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,581
74,194
NeverLand
İKİ İZCİ
(Tim Tyler's Luck)



Lyman Young'ın başlattığı ve King Features Syndicate için hazırlanan ve ilk kez 13 Ağustos 1928 tarihinde yayına giren macera bantı Tim Tyler's Luck/İki İzci, Haziran 1931'de ise Pazar sayfalarına da terfi etmiştir. Young'ın sonradan yarattığı diğer bir bant The Kid Sister ile birlikte gazetelerde altlı-üstlü yayımlanmıştır.

Lyman Young, Horatio Alger öykülerini okuyarak büyümüştür. Ve doğal olarak bunlardan büyük ölçülerde etkilenmiştir. Başlarda Tim Tyler's Luck bantı belirsiz öykü yumakları halinde çizilmiştir ve sözde Victorian bir atmosferle karışmış duygusal bir öykü hattı vardır. Tim, uçakları ve özgür yaşamı seven ailesiz bir çocuktur ve bu merakı arkadaşı Spud Slavins ile birlikte onu konuları 1932'de geçen, olmadık belalara sokmuştur. Afrika'nın en karanlık bölgelerinde uçaklarının düşmesiyle başlayan macera, onların The Ivory Patrol/Fildişi Devriyesi'ne rastlamasıyla ivme kazanmıştır. Tim ve Spud, Fildişi Devriyesi'yle karşılaştıktan sonra, birlikte 1934'de Afrika'nın bu bölümünde kanun ve nizamı gözeten bu paramiliter organizasyona katılırlar. Tim ve Spud kısa bir zaman sonra hareketli yeni yaşantılarında havacılıkla ilgilerini unutmuşlardı. Esmer ve yakışıklı Paul Clark'ın (daha sonra yüzbaşılığa terfi etmiştir) liderliği ile başladıkları görevlerinde kendilerine siyah bir panter olan Fang da katılmıştır. Onun da yardımlarıyla Tim ve Spud görevlerini canlı bir ruhla sürdürmüşlerdir. Mayıs 1940'da iki genç kahraman The Ivory Patrol'ı bırakarak Coast Guard/Sahil Güvenlik'e katılmış ve böylece Amerika'ya dönmüşlerdir. İkinci Dünya Savaşı sırasında değişik yabancı casus ve sabotör gruplarına karşı ellerinden geleni yapmış, savaş bittikten kısa bir süre sonra Fildişi Devriyesi'ne, Afrika'ya geri dönmüşlerdir. Bu arada Fildişi Devriyesi'nin bantın büyük atraksiyonu olduğu da ortaya çıkmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi286-1.jpg


1939'da yayınlanan 1001 Roman Özel Sayı serisinde bir İki İzci macerası.

Tim Tyler's Luck, çizgiroman bant çevrelerinde, bünyesinde çalışan 'hayalet' çizerlerin sayısı ve kalitesi açısından çok ünlüdür. Lyman Young'ın başlıktaki liderliği altında çalışan bu hayaletler arasında Alex Raymond, günlük bantı ve Pazar sayfalarını 1931-1933 arası resmen tek başına çizmiş ve onu birkaç başka çizer izlemiştir. Bunların arasında Charles Flanders ve Burne Hogarth da vardır. 1952'den beri günlük bant Lyman Young'a ve Bob'a resmen atfedilmiştir. 1972'de sona eren Pazar sayfası ise Tom Massey imzasını taşımıştır.

img001-1.jpg


1939 yılına ait 1001 Roman serisinde basılan ünlü 'Tim'in Kara Kaplanı' başlıklı maceradan bir sayfa.

Bütün bu özellikleriyle Tim Tyler's Luck, macera bantları arasında şerefli bir yere sahiptir. Çizimler hep becerikli, öykü hattı hayalgücü açısından zengin ve hatta bazen ilhamlıdır. Ve bu da İkinci Dünya Savaşı öncesinde bantın Avrupa' daki büyük ve inanılmaz başarısını sağlamıştır. Hatta bu ilgi o denli büyüktür ki başlık Amerika'da bu kadar büyük bir başarı grafiğini asla tutturamamıştır. Ancak yine de genel olarak kendi ülkesinde de oldukça popülerdir. 1940'larda Standart adlı yayın kuruluşu tarafından bir seri Tim Tyler's Luck çizgiroman dergisi de yayınlanmıştır.

img001a.jpg


Haftalık tek Tim Tyler's Luck dergisi olan İki İzci'nin Maceraları dergi kapaklarından biri.

Tim Tyler's Luck, ülkemizde ilk kez 1939 yılında 1001 Roman dergisi ve Cumhuriyet Çocuğu sayfalarında; ondan bir yıl sonra yayına başlayan 1001 Roman Özel Sayı serisinde İki İzci ve Mustafa Kızıltan'ın çıkardığı Yeni Maceralar Dünyası dergisinde Filler Diyarı başlıklarıyla yayınlanmıştır. 1941'de yine Kızıltan'ın yayınladığı yatay formatlı Bay Tekin dergisinde gözükmesinin yanı sıra, yine 1941 yılı başında Cemal Nadir Güler tarafından yayınlanan Arkadaş çocuk dergisinde Maskeli İnsanlar başlığıyla bir macerasının yayınına başlanmış, ancak derginin kısa ömürlü olmasından dolayı macera tamamlanamamıştır. Onu 1952'de yayına giren 1001 Özel'in bazı sayılarındaki maceraları izlemiştir. Ayrıca kendi başlığını taşıyarak 1956'da Zuhuri Danışman'ın çıkardığı Şen Çocuk dergisinde İki izcinin Maceraları adıyla ve Ocak 1958'den sonra kısa bir süre için ilk ve son kez Nihat Uzcan'ın yayınladığı iki izci Maceraları adlı haftalık dergide boy göstermiştir. Yine 1950'lerin sonuna doğru Pazar dergisinin çocuk ilavesinde İki İzci başlığıyla maceralar yaşamıştır. 1960'lardaki ilk yayın seyri Dünya Gazetesi sayfalarında gerçekleşmiş olan iki izci'nin sonraki durağı 1964'de Haluk Akgün ile 1966 yılı ortalarında Sait Yurdagül'ün Yurdagül Yayınları'ndan çıkan Yuki serileri ve 1969 yılı başındaki Bücür dergisi sayıları olmuştur. Bu yayından sonra İki İzci serisi Türkiye'de bir daha kendi başlığıyla yayınlanamamış, daima dolgu çizgiromanı olarak veya karma dergilerde basılmıştır.

img001b.jpg


Pazar dergisindeki İki İzci sayfalarından biri.
 
Üst