İbn Battuta’nın Seyahatleri - (Fransızca) - Les voyages d'Ibn Battûta

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
75
1,215
Istanbul
İbn Battuta’nın Seyahatleri - (Fransızca) - Les voyages d'Ibn Battûta

(Yayınevi: , 2020)


(Senaryo: Lotfi Akalay [1943-2019, Tanca, Fas]; Çizimler: Joël Alessandra)



0-a1.jpg




0-a1b.jpg




0-a2.jpg




0-a3.jpg




0-a4.jpg




Lütfen buradan indiriniz:



 

jclouseau

Yeni Üye
8 May 2020
29
99
Çok güzel görünüyor. Tarzı bana İlban Ertem'in "Puslu Kıtalar Atlası" nı hatırlattı. Türkçe veya İngilizcesi olsa keşke. Laf aramızda Fransız çizgiroman sanatçıları bu grafik-roman işinde ABD'den çok önde bence. ABD'de iş %90'ın üzerinde süper kahramanlar vb. üzerinden dönerken Fransa'da çok geniş ve her kesimden insanı ilgilendirecek konularda üst düzeyde eserler ortaya konuyor.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,331
Nice zamandır merak ettiğim kitaptı Sn. @MelihAbi . Resim sanatına düşkünlüğüm , uzun yıllar önce oryantalist resimle başlar. Özellikle 18. yy. sonları ile 19.yy. ünlü ressamlarının , gezginlerinin Doğu Dünyası'nı ziyaret edip , yaptıkları resimler beni hep büyülemiştir. Sunduğunuz çizgi romanı , daha önce internette gördüğüm zaman, içeriğini çok merak etmiştim. Çok teşekkür ederim. Kitabın sayfalarına baktığım zaman, hem senaryo yazarı Lotfi Akalay, hem de çizer Joel Alessandra iyi iş çıkarmışlar. Her bir kare , tam bir Oryantalist Resim Tablosu . Sağ olun.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,190
Mağripli seyyah, kaşif ve bilim insanı İbn Battuta'nın seyahatlerini anlatan, değerli @eankara dostumuzun dediği gibi tablo güzelliğinde resimlerin yer aldığı harika bir çizgi roman Les voyages d'Ibn Battuta. İbn Battuta, 14. yüzyılın ilk yarısında toplam 117 bin kilometrelik yol katederek, İber yarımadasından Afrikanın batısı, doğusu ve kuzeyine, Orta Doğudan Orta, Güney ve Doğu Asyaya kadar pek çok yeri gezmiş ve gezdiği yerlere ilişkin gözlemlerini meşhur seyahatnamesinde (tam adıyla, 'Tuhfetü'n-Nuzzâr fî Garâibi'l-Emsâr ve Acâibi'l-Esfâr') kaleme almıştır. Evliya Çelebi gibi, İbn Battuta'nın da seyahatlerine, gördüğü bir rüya üzerine çıktığı rivayet edilmektedir. Bu seyahatlerin Türkler açısından önemi ise, Anadolu'dan Asya bozkırlarına kadar birçok Türk beyliği ve devleti hakkında bilgiler vermesidir. Bu bilgilerden biri de, dolaştığı diğer tüm yerlerde sosyal hayattan dışlanmış kadınların Türklerde ise erkeklerden üstün tutulduğudur.
Değerli @MelihAbi 'nin paylaşmış olduğu kitabı Faslı yazar, gazeteci ve iş adamı Lotfi Akalay kaleme almış, Joel Alessandra resimlemiş. Alessandra'nın dilimize çevrilmiş iki kitabı bulunuyor: heykel sanatının büyük ustası Rodin'in yaşamını anlatan ve Amin Malouf'un ünlü eseri Yüzüncü Ad'ın çizgi romana uyarlanmış hali .
Değerli @MelihAbi 'ye bu paylaşımı özelinde, birbirinden güzel tüm paylaşımları için teşekkürlerimi sunuyorum.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,331
Sn. @MelihAbi , bu paylaşımınızdaki kitabı çok beğendiğimi belirtmiştim. Yukarıdaki mesajım sonrası , kitabınıza baktıktan sonra , çizerinin yararlandığı kaynakları ve de düşüncelerini merak ettim. Fırsat bulduğumda , çizer Alessandra'nın bu konudaki açıklamalarını okuma imkanı buldum. Belki, benim gibi merak eden dostlar vardır .

Fransa'da da talep gören bu kitapla ilgili Alessandra , çok kısa belirtmek gerekirse şunları açıklamış ;
  • ) '' Özellikle bu kitap için sıklıkla 19. yüzyıl oryantalist ressamlarından ilham aldım.''
  • ) '' Hugo Pratt bana seyahat zevki verdi ve gençken okumasına uzun süre eşlik eden Ferrandez'in görüntülerinden kesinlikle beslendim.''
  • ) '' Afrika dünyasına her zaman geniş anlamda duyarlı oldum ve çizgi roman çalışmalarım ister kurgu ister seyahat günlükleri olsun bu çekiciliğe tanıklık ediyor. ''
  • ) '' Kitapla ilgili uyarlama çalışmalarımdan dolayı buluştuğumuzda , Amin Maalouf bana coşkuyla - Tamam ! - dedi .''
  • ) '' Bende de gezinme eğilimi var. Hayatımın farklı dönemlerinde yurt dışında yaşadım (bir buçuk yıl Cibuti'de, beş yıl Roma'da ve ayrıca Sri Lanka'da uzun süreli konaklamalar) ve Afrika dünyasında çok sık seyahat etmeye devam ediyorum.

Sanatçının kitapla ilgili yapılan söyleşilerinden , yukarıya çok kısa olarak alıntı yaptım. Umarım , paylaştığınız kitabın oluşma sürecini merak eden dostlar için fikir verici olmuştur.

Yeniden teşekkür ederim paylaşımınıza Sn. @MelihAbi
 
Üst