Hokusai (Life makalesi, 1961)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

Japon Ressam Hokusai (1760–1849)
Life Makalesi (1961)

Haftalık Amerikan LIFE dergisi 22 Mayıs 1961 tarihli sayısında Japon ressamı "Hokusai"ye (1760–1849) beş sayfa ayırmış. Yazının başlığı: "Hokusai, Büyük Japon Ressamı İçin Yeni Bir Şöhret Dalgası". Hokusai Japonya'nın ilk modern dönemi olan "Edo Dönemi"nde yaşamıştı (Edo aynı zamanda Tokyo'nun eski adı ve Hokusai'nin doğduğu yer). Dışa kapalı, kendine yetebilen ve toplumsal düzenin sıkı olduğu bu dönem ekonomik refah ve sanata kültüre verilen önemle karakterliydi. Ahşap baskıları ile tanınan Hokusai'nin bir eserine, sağda solda (mesela bir dergi reklamıda, bir afişte veya bir sanat kitabında vs) mutlaka rastlamışsınızdır.Benim en çok rastladığım ve hafızamda yer etmiş olan eseri şuymuş mesela (görünce hatırladım), "Büyük Kanagawa Dalgası":
file


Bunlar da LIFE dergisinde yayımlanmış Hokusai çizimleri. Yazıda Hokusai'nin eserlerinin Rembrandt ve Goya ile kıyaslandığından bahsedilmiş.

file

file

file

file

file


Life dergisi yukarıdaki yazıyı "James Michener"in ilk baskısı 1958'de yapılan aşağıdaki kitabı vesilesiyle yayımlamış.Kitabın adı: "The Hokusai Sketchbooks" (Hokusai'nin taslak defterleri). İlk baskıları ebay'de 100 dolara satılıyor!
file



 
Moderatör tarafında düzenlendi:

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,015
20,866
Gaziantep
Life, Rembrandt ve Goya ile neden kıyaslama gereğini duymuş. İkisi de klasik. Oysa Hokusai'nin çizgileri ne kadar sade. Haydi diyelim o yıllar, belki "Rembrandt yılları" idi ve bir kez daha gözümüze sokmak istemişlerdir, Goya ile ne alakası var.
Henri de Toulouse-Lautrec ile kıyaslasalardı belki olurdu.
Anımsatma ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.
 

Kayıtsız Eleman

Süper Üye
13 Tem 2015
563
2,503
Anadolu Yakası
Bu resimleri, ressamını bilmeden önce sevmişliğim var aslında, bu güzel resimlere ancak otantık Japon müziği ile bakılmalı bence:

Honshirabe (enstrümental flüt shakuhachi)



61ehTRsBWNL._SX425_.jpg


İlgilenen buradan sipariş edebilir.
 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
26,123
ordu-turkey
Rembrant tablolarının dijital hallerini gören biri olarak bu kıyaslama için çok absürt derim rembrantın yanına bile yaklaşamaz ki japon resmi kendine has ayrı bir tarzdır.Yine de bili için sağol scanfan.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

Yazıyı yazan editör (adı yazmıyor) muhtemelen resim bilgisi çok da derin olmayan biridir diye düşünebiliriz, Rembrandt'ı, Goya'yı filan belki de kulaktan dolma biliyordur. Zaten belki de bu ressamların bilindik yağlıboya tablolarını değil de, eskizlerini, karalamalarını (sketch) kastediyor olabilir. Ya da bir tür "teşbih" yapma ihtiyacı duymuştur. Sevgili "Motion"ın işaret ettiği gibi, "bu iki ressam Avrupa resmi için neyse Hokusai de Japon resmi için odur" demek istiyordur. Hani İngilizce'de "Mecca" (Mekke) ve "Bible" (İncil) kelimelerinin kendi anlamları dışında kullanılışı gibi: Mesela "Paris ressamların "Mekke"sidir" derken "bütün ressamlar orayı görmek isterler" demek istenir. "Filaca kitap filanca teknisyenlerin "İncil'idir" derken de onların "hiç ellerinden düşürmedikleri en önemli başvuru kitaplarıdır" demek isteniyor. Çok üzerinde durmamak gerekiyor. Ama ilk sayfada yazdığına göre gerçekten bu iki ressamla kıyaslanıyormuş. Life dergisinin fotoğrafçı kadroları hususunda çok çok titiz olduğunu biliyorum (Ara Güler de 1958'de bu grubun Ortadoğu muhabiriydi), ancak derginin editörleri hakkında hiçbir bilgim yok.

 
Son düzenleme:
Üst