"Hayır, bu yeni Taylor Swift albüm kapağı değil!

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
815
12,750
"Hayır, bu yeni Taylor Swift albüm kapağı değil.

WzHTQb.jpg

Birinci Dünya Savaşı'ndan bir yıl önce, 111 yıl önce Ağustos 1913'te çekilen bu olağanüstü renkli fotoğrafı sizin beğeninize sunuyorum. Bu fotoğraf 16 yaşındaki Christina Bevan'ın Lulworth, Dorset'teki Durdle Door'da çekilmiş bir portresi. Renklendirilmemiştir."

Kırmızı Pelerinli Christina, 1913, Mervyn O'Gorman © Royal Photographic Society Collection: 1913'te Dorset, Lulworth Cove sahilinde çekilmiş dramatik ve nispeten sıra dışı bir yakın çekim portre. Geniş diyafram ayarı arka planı neredeyse soyutlamaya indirgemiş ve belirgin dönem referanslarının olmaması bu görüntüye oldukça modern bir his veriyor.

WzHbkT.jpg

Fotoğrafı çekildikten bir asır sonra sosyal medyanın ve dünya basınının dikkatini çeken Christina'nın gerçekte kim olduğunu ancak şimdi öğrenebiliyoruz.

Yarbay Mervyn O'Gorman tarafından 1913 yılında Lulworth Koyu'nda çekilen kırmızılı kızın 100 yıllık görüntüleri sosyal medyada fırtına gibi esti ve hatta dünya basınının da dikkatini çekti. Bazıları fotoğrafların neredeyse çağdaş göründüğünü söylerken, diğerleri onu '20. yüzyıl için bir Flickr pin-up'ı' olarak nitelendirdi.

WzHiV3.jpg

Geriye tek bir soru kalmıştı: Işığın Çizdiği sergimizde yer alan büyüleyici görüntülerdeki yıldız model Christina kimdi? Başlangıçta, fotoğrafları çeken amatör fotoğrafçı O'Gorman'ın kızı olduğu düşünülüyordu. Ancak araştırmalar O'Gorman'ın çocuğu olmadığını gösterdiğinden gerçek kimliği bilinmiyordu - ta ki şimdiye kadar. Fotoğrafları bir gazetede gören emekli teknisyen Stephen Riddle, Fotoğraf ve Fotoğraf Teknolojisi küratörümüz Colin Harding ile temasa geçerek, elinde kayınpederinden kendisine intikal eden Mervyn O'Gorman'a ait bir dizi stereoskopik slayt olduğunu söyledi.

Colin hikayeyi devam ettiriyor: Bizimle temasa geçtiği için Stephen'a minnettarız ve görüntüleri gördüğümüzde gerçekten çok heyecanlandık. Christina'nın son zamanlarda gördüğü tüm ilgiden sonra kimliğini doğrulamak için bize yeterli ipucu vereceğini umuyordum. Christina'nın O'Gorman'ın kızı olmadığı ortaya çıktı. Aslında ne yakın ne de uzak bir akrabasıymış. Stereo-otokromlardan elde edilen altyazı bilgilerini bir araya getirerek Christina'nın kimliğinin gizemini çözmeyi başardık. Tam adı Christina Elizabeth Frances Bevan'dı ve 8 Mart 1897'de Harrow'da doğmuştu. Christina, Edwyn Robert Bevan ile ailesi ve arkadaşları tarafından Daisy olarak tanınan Hon. Mary Waldegrave'in kızıydı. Christina ve Anne Bevan adında iki kızları vardı ve O'Gormans ailesinin evine sadece iki dakikalık yürüme mesafesinde yaşıyorlardı.

İki aile arasındaki ilişkinin tam olarak ne olduğunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz, ancak bağlantı ne olursa olsun, her iki ailenin de dostane ve ilk isimle anılan ilişkiler içinde olduğu açıktır. Bu dostluk, Mervyn'in Daisy ve iki kızına Ağustos 1913'te Christina'nın portrelerini çektiği Lulworth Cove gezisinde eşlik etmesi için yeterliydi.

Stephen bizimle iletişime geçip bu güzel otokromları paylaşma zahmetine girmeseydi, Christina'nın kim olduğunun sırrını asla keşfedemeyecektik.

Fotoğrafçılık ilk ortaya çıktığında, renklerin güvenilir bir şekilde yakalanamamasının yarattığı hayal kırıklığıyla birlikte bir merak duygusu oluşmuştu. Bir çözüm arayışı fotoğrafçılığın 'Kutsal Kase'si haline geldi.

Renkli fotoğrafçılığın ilk uygulanabilir yöntemi, Fransa'da Auguste ve Louis Lumière tarafından icat edilen otokrom işlemiydi. En çok 1895 yılında icat ettikleri Cinématographe ile tanınan Lumière'ler, 20. yüzyılın başlarında otokrom plakaların ticari üretimine başladılar.

OTOKROMU KİM İCAT ETTİ? Autochrome Lumière olarak da bilinen otokrom işlemi, Auguste ve Louis Lumière kardeşler tarafından Fransa'da icat edildi. Lumière kardeşler renkli fotoğrafçılık üzerine yaptıkları araştırmayı 1904 yılında Académie des Sciences'a sundular. Otokrom plakaların ticari üretimi 1907'de başladı ve otokrom sürecinin halka açık ilk gösterimi 10 Haziran 1907'de Fransız gazetesi L'Illustration'un ofislerinde gerçekleşti.

OTOKROMLAR NASIL ÇALIŞIR? Otokrom plakalar mikroskobik kırmızı, yeşil ve mavi renkli patates nişastası taneleriyle (inç kare başına yaklaşık dört milyon) kaplıdır. Fotoğraf çekildiğinde ışık bu renk filtrelerinden geçerek fotoğrafik emülsiyona ulaşır. Plaka, pozitif bir saydam üretmek için işlenir. Renkli nişasta taneciklerinden geçen ışık, orijinal nesnenin tam renkli görüntüsünü yeniden oluşturmak için birleşir.

OTOKROMLAR NASIL ÜRETİLİYORDU? Otokrom plakaların üretimi Lyon'daki Lumière fabrikasında gerçekleştiriliyordu ve karmaşık bir endüstriyel süreçti. İlk olarak, şeffaf nişasta taneleri bir dizi elekten geçirilerek çapları on ila on beş mikron (milimetrenin binde biri) arasında değişen taneler ayrıştırılıyordu. Bu mikroskobik nişasta taneleri gruplara ayrılmış, kırmızı, yeşil ve menekşe rengine boyanmış, birbirine karıştırılmış ve ardından yapışkan bir vernikle kaplanmış cam bir plakanın üzerine yayılmıştır. Daha sonra, renkli nişasta taneleri arasındaki boşlukları doldurmak için karbon siyahı (kömür tozu) plakanın üzerine yayıldı. Bir silindir, taneleri yaymak ve düzleştirmek için plakayı santimetre kare başına beş tonluk bir basınca maruz bıraktı. Son olarak plaka pankromatik fotoğrafik emülsiyon ile kaplandı.

OTOKROMLAR NASIL ÇEKİLİYORDU? Özel bir aparat gerektirmiyorlardı; fotoğrafçılar mevcut kameralarını kullanabiliyorlardı. Ancak, otokrom plakayı düz cam tarafı objektife yakın olacak şekilde fotoğraf makinesine yerleştirmeyi unutmamaları gerekiyordu, böylece ışık hassas emülsiyona ulaşmadan önce filtre ekranından geçiyordu. Pozlamalar, daha doğru bir renk sunumu için emülsiyonun aşırı mavi duyarlılığını düzelten sarı bir filtre aracılığıyla yapıldı. Bu, boyalı nişasta tanelerinin ışığı filtreleme etkisiyle birleştiğinde, pozlama sürelerinin çok uzun, tek renkli plakaların yaklaşık otuz katı olduğu anlamına geliyordu. OTOKROMLAR NASIL İZLENİYORDU? Özel görüntüleme için otokromlar basitçe ışığa tutulabilirdi. Ancak, kolaylık ve rahatlık için, genellikle diaskop adı verilen ve bir ayna içeren özel standlar kullanılarak izlenirlerdi. Bunlar daha parlak bir görüntü verir ve birkaç kişinin aynı anda plakaya bakmasına olanak tanırdı. Halka açık sergiler için otokromlar sihirli bir fener kullanılarak da yansıtılıyordu.

************************************************************************************************************************​

Alttaki adresteki blog sahibi " " bu fotoğrafa neden fotoşop yaptığını anlatmış.

WzdKmn.jpg

Christina 2015'te Kırmızılar İçinde

1913 yılında Mervyn O' Gorman tarafından komşusunun kızı Christina'nın cam plakalar ve boyalı patates nişastası kullanılarak dönemin ana renkli fotoğraf süreci olan "Autochrome Lumière" kullanılarak çekilmiş renkli fotoğraflarından oluşan büyüleyici bir koleksiyon paylaştı! Fotoğraflar 62 yıl sonra benim doğduğum yerin yakınlarında, Dorset'te çekildi...

Fotoğraflara uzun uzun baktım ve çok uzun zaman önce, Birinci Dünya Savaşı'ndan önce, Titanik battıktan hemen sonra ve büyükannemle büyükbabamın doğduğu zamanlarda çekilmiş olmalarını anlamaya çalıştım. Kızın ve fotoğrafçının muhtemelen çoktan öldüğünü fark ettiğimde, bunlar 100 yıldan uzun bir süre önceki hayatlarının anlarının parlak, tam renkli dondurulmuş kareleriydi.

Fotoğraflarda beni en çok etkileyen şey, 111 yıl önce çekilmiş olmalarına rağmen sanki dün çekilmiş gibi görünmeleriydi, özellikle de aşağıdaki fotoğraf!

Christina Sahilde, 1913, Mervyn O'Gorman © Royal Photographic Society Collection: Nispeten uzun pozlama süresi denize camsı bir nitelik kazandırmış, geniş diyafram ayarı ve dar alan derinliği ise arka plandaki Durdle Door'u yumuşak odak haline getirmiştir.

Doğal olarak, ben ben olduğum için, yapılacak şey fotoğraflardan birine bazı modern öğeleri Photoshop ile yerleştirmekti! Aşağıdaki fotoğrafı seçmemin nedeni denizde bir nesne yerleştirmek için boşluk olması ve Christina'nın bakışlarının yönünün sahilde bir şeye baktığını göstermesiydi:

Denizin üzerine lüks dev bir Yolcu Gemisi ve sahile de bir Dizüstü Bilgisayar yerleştirmeye karar verdim. Benim ve 21. yüzyıl için bariz seçimlerim! En azından yolcu gemisinde entegrasyonu biraz daha kolaylaştıran şey, geniş bir diyafram açıklığı ve dar alan derinliği gerektiren fotoğrafik süreç nedeniyle arka planın çoğunlukla bulanık olmasıydı, bu yüzden gemiyi bulanıklaştırdım ve kenarlarını çok ayrıntılı bir şekilde kesmek zorunda kalmadan biraz gürültü ekledim.

Christina'nın göz hizasına bir Sony Vaio dizüstü bilgisayar ekledim ve taşlara daha iyi oturmasına yardımcı olmak için altına gölgelerin yanı sıra biraz daha az bulanıklık ve gürültü ekledim. Ayrıca daha eski görünmesi için hafif bir Vinyet ve Sepya fotoğraf filtresi ekledim. Sonuç aşağıda yer almaktadır:

WzdKmn.jpg

Wzdtui.jpg