Hayali Kahramanlar Hakiki Erkekler (Kitap Tanıtımı)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

Hayali Kahramanlar Hakiki Erkekler
(Kitap Tanıtımı)
Çizgi Roman ve Fotoromanda Erkeklik Temsilleri Üzerine Denemeler
H. Bahadır Türk
İletişim Yayınları
2013, 248 sayfa, 26 TL


130806114956.jpg



H. Bahadır Türk, neredeyse yarım asır öncesinin bilinen, okunan ve satan popüler anlatılarına, onların erkeklik hallerine odaklanıyor. Altmışlı yılların Bahadır, Tolga, Tarkan gibi tarihî çizgi romanlarını ve sahiden alelacayip bir fenomen olan sado-erotik fotoroman Killing’i anlatıyor.

Popüler kültür ürünleri kolay unutulur. Yayımlandıkları dönemde çok konuşulan, beğeni toplayan sayısız anlatı birkaç yıl içinde unutulup gider ve küçük değişikliklerle, benzer içeriklerle yerlerine başkaları ikame edilir. Bu devridaim nedeniyle popüler kültür ürünlerini özellikle tarihsel bir bağlamda incelemek kolay değildir. Muhtemelen bu sebeple popüler kültür çalışmaları ekseriyetle yakın tarihli anlatılar üzerinden gelişir. Oysa bir zamanlar popüler olmuş bir filmi, çizgi romanı ya da fotoromanı incelemek hem o günü anlamamızı hem de bugünle ilgili bir değişim ve süreklilik çizgisini fark etmemizi sağlayabilir.

Hayali Kahramanlar Hakiki Erkekler tam da böyle bir kitap. H. Bahadır Türk, neredeyse yarım asır öncesinin bilinen, okunan ve satan popüler anlatılarına, onların erkeklik hallerine odaklanıyor. Altmışlı yılların Bahadır, Tolga, Tarkan gibi tarihî çizgi romanlarını ve sahiden alelacayip bir fenomen olan sado-erotik fotoroman Killing’i anlatıyor. Türün gerekleri, tecimsel kaygılar, süper kahramanlığın genel kodlarını betimliyor. Geniş anlamıyla hipermaskülinite meselesine bakarak, erkeklik bu tür anlatılarda nasıl işleniyor sorusuna cevap arıyor. Kahramanların, baba eksikliğiyle ve silik bir anneyle başladıkları yolculukta nasıl birer intikamcıya dönüştüklerini, şiddeterkeklik performansının bir aradalığını irdeliyor.
Bugünün eril tahayyül ve tahakkümünü popüler kültür ürünlerinden incelemek isteyenler için zihin açıcı bir çalışma. Az bulunur bir popüler kültür tarihi incelemesi. (yayınevinin sitesinden alıntılandı)


Bir başka tanıtım yazısı (pdf): Yazarı, Fransa'daki Lettres, Langues, Philosophie Communication Université Toulouse-Jean Jaurès'ten Neşe Öztemir.
pfd, 6 sayfa

 
Son düzenleme:

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,399
36,441
İzmir
Hayali kahramanları, sayın yazar çizgi romanlardan
bulup çok da güzel analiz etmiş. Ama bence bu hayali kahramanlar
günümüzde de devam etmekte ve gençlere bir erkeklik örneği
gibi gösterilmekte. Polat Alemdar sanırım en bilineni...
 

Mehmet Serdar Ateş

Onursal Üye
4 Ara 2009
988
3,409
Kütahya
Çizgi roman okumak kadar, çizgi roman ve kahramanlarını incelemek, onlar hakkında objektif araştırmalar yapmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Çizgi roman konusunda yapılan bu tür incelemeler, okuyucu dışında araştırıcı, inceleyici, hatta eleştirel bakışlar sunulması, bizim göremediğimiz, ya da farkına varmadığımız özelliklerin, önümüze gelmesini sağlayacaktır.

Bu tür incelemeler yeni çizerler için de rehberlik edecek, ham, oturmamış konu ve kahramanlarla sırf ekonomik kazanım öncelikli olarak okuyucu önüne çıkarlarsa bir gün övülen değil, eleştirilen birisi olabileceklerini görmelerini sağlayacaktır.
 
Son düzenleme:
Üst