Halil İNALCIK - Tarihçilerin Kutbu

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
510
9,692
Ne mutlu ki hem yaşamı hem de çalışmaları ile toplumumuza sonsuza dek örnek olacak müthiş bir insan yetiştirdi bu toplum;

İnalcık, 1916'da İstanbul'da dünyaya geldi. 1923-1930 arasında Ankara Gazi Mektebi'ne ve Sivas Muallim Mektebi’ne gitti. Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi'nde lise eğitimini tamamladı. 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu ve fakültede asistan olarak kaldı.
1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı tez ile Dr., 1943'te Viyana'dan 'Büyük Ricat'e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” başlıklı teziyle Doç. oldu.
1947'de Türk Tarih Kurumu (TTK) üyeliğine seçildi. 1949'da İngiltere'ye giderek British Museum'da Türkçe yazmalar üzerinde çalıştı ve 1951 yılında Türkiye'ye döndü.
1951'in yazında Bursa Şer'iyye Sicilleri üzerine çalışmaya başladı. Girişimleri sonucu siciller, Topkapı Sarayı'ndaki atölyede ciltlenip temizlenerek tekrar Bursa’ya gönderildi. İnalcık, Haziran 1952'de Viyana Bozgun Yıllarında Osmanlı-Kırım Hanlığı İşbirliği teziyle profesörlük unvanı aldı.
Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard Üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler veren İnalcık, 1972'de Ankara Üniversitesinden emekli olarak Chicago Üniversitesinde Osmanlı Tarihi Kürsüsünü kurdu.
İnalcık, Osmanlı/Türk tarihi araştırmalarının ortaya koyduğu yeni bilgi ve bulguların en üst düzeyde paylaşılıp tartışılması için "International Association for Social and Economic History of Turkey" adlı uluslararası bir birlik kurdu, ilk 1977'de Hacettepe Üniversitesinde olmak üzere 11 uluslararası kongrenin toplanmasına öncülük etti.
1986 yılında Chicago Üniversitesinden de emekliye ayrıldı ve 1993 yılında Bilkent Üniversitesinde Tarih Bölümünü kurdu. 23 yıl boyunca Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümünde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi verdi.
2003 yılında Bilkent Üniversitesinde Halil İnalcık Center for Ottoman Studies adlı bir merkez kurdu. Halil İnalcık, yıllardan beri çeşitli arşivlerden topladığı belge ve defterlerin kopyalarını, yarım kalmış araştırma metinlerini, 1000'den fazla ayrıbasımı ve diğer materyalleri bu merkeze bağışlamıştır.
İnalcık, çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde; İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca biliyordu
Cambridge'de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim insanı arasında gösterilmiştir.
25 Temmuz 2016 Ankara'da 99 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Bakanlar Kurulu kararı ile Fatih Sultan Mehmet'in de türbesinin bulunduğu Fatih Camii Haziresi'ne defnedildi.

Türkçe Eserleri:
1445 Tarihli Paşa Livâsı İcmâl Defteri


Devlet-i Aliyye - Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar (5 CİLT) - ( ) (Sn. @oktayyapıcı13 tarafından linklendirildi)
Doğu Batı Makaleler 2 CİLT
(Sn. @oktayyapıcı13 tarafından linklendirildi)
Halil İnalcık’ın Merceğinden Osmanlı
Halil İnalcık’ın Merceğinden Tarih Bilinci
Halil İnalcık'ın Bursa Araştırmaları

(Sn. @oktayyapıcı13 tarafından linklendirildi)
İmparatorluk'tan Cumhuriyete: Osmanlı Sosyal Tarihi ve Modern Türkiye'nin Doğuşu
İstanbul Araştırmaları
İstanbul Tarihi Araştırmaları
Kıbrıs Tahrir Defterleri: Mufassal, İcmâl ve Derdest
(Sn. @oktayyapıcı13 tarafından linklendirildi)


Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı
) (Sn. @oktayyapıcı13 tarafından linklendirildi)
Muhteşem Süleyman
Osman Gazi: Araştırmalar
Osmanlı Deniz Egemenliği
Osmanlı Hâkimiyetinde Ortadoğu ve Balkanlar
Osmanlı İdare ve Ekonomi Tarihi
Osmanlı İmparatorluğu 2 CİLT

Osmanlı İmparatorluğu: Toplum ve Ekonomi Üzerinde Arşiv Çalışmaları
Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi
Osmanlı Tarihi: Toplu Bir Bakış
Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler

Osmanlı Uygarlığı
Osmanlı ve Avrupa: Osmanlı Devleti'nin Avrupa Tarihindeki Yeri

Osmanlı’da Devlet, Hukuk ve Adalet
Osmanlılar ve Haçlılar
Osmanlılar: Fütühat, İmparatorluk, Avrupa ile İlişkiler


Tanzimat ve Bulgar Meselesi

Tarih ve Akademi

Tarihe Düşülen Notlar (2 CİLT) - (Sn. @oktayyapıcı13 tarafından linklendirildi)
Türk Denizcilik Tarihi
Türk İdarî Teşkilatı Tarihi
Türk Tekstil Tarihi
Türkiye’nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi (1071-1920) / (Tebliğler) Editör olarak


Eksik veya hatalı eserler varsa uyarmanız ricası ile…
 
Son düzenleme:

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,654
18,406
Rahmetli hocamızın birkaç eseriyle cagan73 arkadaşımıza teşekkür ederim.











 
Üst