Grace Kelly'nin Öyküsü (The Grace Kelly Story) dizisi..

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,691
35,828
İstanbul
Grace-Kelley-Cheryl-Ladd-1.png

1982 yılında Monaco yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda eden Hollywood yıldızı ve Monaco prensesi Grace Kelly'nin yaşamı, Amerikan ABC kanalı tarafından 1983 yılında film haline getirildi. 100 dakikalık TV filminde, Grace Kelly rolünü ona benzeyen ADB'li oyuncu Cherly Ladd canlandırdı.

Dizi için çok titiz bir çalışma yapıldı. Kostümler özenle seçildi, Grace Kelly'nin eski filmlerindeki fotoğrafları örnek alındı. Cherly Ledd hareketlerini Grace'e benzetmek için defalarca prova yaptı.

Ne acı tesadüftür ki, Grace Kelly'nin ölümünden önce bu dizinin çekilmesine karar verildiğinden, çekimlerden önce Grace Kelly, filmde kendisini canlandıracak Cherly Ladd'le tanışma olanağı da bulmuştu.

"Grace Kelly’nin Öyküsü" (The Grace Kelly Story) adlı film, TRT'de 1983 yılında yılında 2 bölümlük mini dizi halinde Pazartesi akşamları ekranlara gelmişti. (İlk bölümü 23 Ağustos 1983'te, ikinci bölümü ise 30 Ağustos 1983'te yayınlanmıştı.)

Dizinin konusu, Grace Kelly'nin öğrencilik yıllarından başlayıp, Manaco Sarayı'ndaki düğünle son buluyordu. Oyunculuk tutkusu yüzünden, ailesinin yanından ayrılan Grace, yetenekleri ve çalışkanlığı sayesinde, amatör tiyatro oyunculuğundan, fotomodelliğe, daha sonra da ünlü bir film yıldızlığına yükselir. Bu arada "Taşra Kızı" adlı filmdeki başarılı oyunuyla, "En İyi Kadın Oyuncu Oscar"ını da alır.

Grace Kelly, meslek yaşamındaki en büyük atılımı Gary Cooper'la birlikte oynadığı "Kahraman Şerif"le yapar. Bu filmden sonra Hollywood'un aranan yıldızlarından biri durumuna gelen Grace, "Yüksek Sosyete", "Mogambo" gibi filmlerle ününün doruğuna yükselir.

Birlikte başrol oynadığı meslektaşlarını sayarsak, karşımıza sinemanın devlerinden oluşan bir liste çıkar. Gary Grant, Clark Gable, James Stewart, William Holden, Bing Crosby, Frank Sinatra, Gary Cooper, hep Grace'in rol arkadaşlığını yapan ünlülerdir.

Masum yüzü, güzelliği, üstün oyunculuk yeteneği ile zirveye tırmanan Grace, günün birinde sinemayı bırakır. Monaco Prensi Rainer'la evlenir. Böylece Monaco Prensesi olur. Artık yaşamında yeni bir dönem başlamıştır.

Not: Kaynak olarak 22-28 Ağustos 1983 (Sayı: 39) tarihli ‘Tele Magazin’ dergisinden yararlanılmıştır.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,691
35,828
İstanbul
Grace-Kelley-Cheryl-Ladd-2.png


22-28 Ağustos 1983 (Sayı: 39) tarihli ‘Tele Magazin’ dergisinden..

MAHZUN PRENSES’İN ÖYKÜSÜ EKRANDA
Bu akşamdan itibaren ekranlarda, iki hafta süreyle "Grace Kelly'nin öyküsünü izleyeceğiz. Grace Kelly ile birlikte, sinema dünyasının devleri, Bing Crosby, Raymond Massey, Clark Gable, Fred Zinneman, Jean Pierre Aumont ve Alfred Hitchcock da gelecekler ekranlara. Bütün bu ünlüleri onlara çok benzeyen oyuncular canlandırıyor.

Geçtiğimiz yıl Monaco yakınlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucu yaşama veda eden Grace Kelly'ni yaşamını konu edinen film: bu akşamdan itibaren yayımlanıyor. İki bölümlük dizide, Grace'i "Charlie'nin Melekleri”nden anımsadığımız Cheryl Ladd canlandırıyor.

Grace Kelly'nin Öyküsü”, Mahzun Prenses'in küçüklüğünden, Monaco Sarayı'na gelin gidişine kadarki yaşamını içermekte. Dizi Monte Carlo'daki düğünle son buluyor.

"Grace Kelly'nin Öyküsü"nün çekimleri Hollywood ve Güney Fransa'da gerçekleşti. Çekim tam bir köşe kapmaca şeklinde geçti. Grace Kelly'nin elbiselerini bir hayli yadırgayan Cheryl Ladd, çekimi- sık sık aksattı. Bu arada fotoğrafçılar da Cheryl Ladd'i çekebilmek için, sete akın ettiler. Onlara engel olabilmek için güvenlik kuvvetleri büyük çaba gösterdiler. Polisler ve jandarmalar set çevresinde adeta kuş uçurtmadılar. Örneğin evlenme sahnesinin çekildiği, Baron Rotschild'in Fransa'daki yazlığının etrafı, özel timler ve askerî botlar tarafından kuşatıldı.

Çalışmalar Grace'in ölümünden önce başlamıştı. Yaşamının filme alınacağını duyan Grace Kelly, önce şiddetle itiraz etmişti. Fakat filmin yapımcısı ve Cheryl Ladd'in kocası Brian Russell, senaryoyu kapt!ğı gibi soluğu Monaco Sarayı'nda aldı. Russell senarist Cynthia Mandelberg çalışmaya ve Grace, başladılar. Senaryo Grace'in 'isteği doğrultusunda yeniden gözden geçirildi.

Brian Russell, bu konuda şunları söylüyor:
"-Grace Kelly, yaşamının filme alınmasını önce kabul etmemişti. Senaryo değiştirildikten sonra izin verdi. Bu arada, Grace Keliy kensini oynayacak Cheryl'i çok sempatik bulduğunu, bunun da kabul etmesinde büyük etken olduğunu belirtti.”

Aynı konuda Cheryl Ladd'in söyledikleri ise şöyle:
"Grace Kelly sinemayı çok iyi biliyordu. Zaman zaman öneriler getiriyor ve bu önerileri çok yararlı oluyordu. Ölümüyle sonuçlanan kazadan sonra çalışmalar bir süre durdu. Önceleri

Prens Rainer, filmin çekimini iptal etmemizi isteyecek sandık. Fakat hiçte öyle bir istekte bulunmadı. Sadece filmin reklamının üç ay süresince durdurulmasını istedi. Nedeni de belliydi, Acısının azalmasını bekliyordu.”

Brian Russell da Prens'in filmin çekimini durduracağından korktuğunu belirtiyor:

"- Bence Prens Rainer'ın filme karşı çıkmasındaki neden Grace'in geçmişinde, bir skandal bulmak amacıyla film yaptığımızı sanmasıydı. Çünkü onun geçmişinde en küçük bir pürüze bile rastlamak olanakslzdı. Bu filmi bir tek amaç için yaptım. O da böylesine değerli bir insana karşı son görevimi yerine getirmekti.

Sanırım Prens Rainer de sonunda işin aslını anladı. Ben de korktuğuma uğramadım.”


(‘Tele Magazin’ dergisi / 22-28 Ağustos 1983 / Sayı: 39)
 
Üst