Görele

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,585
74,778
NeverLand
gorele.jpg


Tarihçe

Şimdiki Görele' nin bir kilometre doğusunda Philokaleia şehri bulunuyordu. Görele, Cenevizliler tarafından bir sömürge koloni şehri olarak kuruldu ve "Gorelle" adını taşıyordu. Osmanlılar zamanında bir süre "Yavebolu" adıyla anıldı. (Yerinde olmayan şehir anlamına gelmektedir.)Şehrin bir başka adı da Elevi' dir. Çevrede"Elevü" şeklinde söylenir.

1-13.jpg

İlk yerleşim yeri Eynesil ilçesinin 3 Km. doğusunda kendi adıyla anılan kalenin bulunduğu yerdir. Daha sonra çeşitli yer ve bağlılık değişiklikleri göstermiş, 1771 yılında şimdiki yerine yerleşmiştir.

Görele1 de 1879' da Trabzon' a bağlı olarak ilçe teşkilatı kuruldu. 1923 yılında Giresun il olunca Tirebolu İlçesi ile birlikte Giresun' un ilçeleri arasında yer aldı.
1916 Rus işgal bölgesi altında kalan Görele, 13 Şubat 1918 tarihinde Civar bölgeleri ile birlikte bu işgalden kurtulmuştur.

Coğrafi Konumu

Güneyinde Çanakçı, Gümüşhane Torul, Doğusu Eynesil ve Trabzon İli Şalpazarı ilçesi batısı Tirebolu ve Doğankent ilçeleri ile çevrili olan ilçe Karadeniz' in kıyı şeridinde kurulmuştur.

Bölgenin % 95'i dağlarla kaplıdır. Başlıca dağları Sis ve Haç dağlarıdır. Akarsular arasında, Görele deresi, Çavuşlu deresi ve Çömlekçi deresi bulunur.

İlçe 4.ncü derece deprem kuşağında olup, doğal afetlere maruz kalabilecek bir yapı arz eder. Bitki örtüsü çoğunlukla fındık ağacıdır. Orman ürünleri arasında ladin, kayın ve kızılağaç başta gelir.

İklim Giresun yöre ikliminin aynısıdır. Ancak yüksek kesimlere kış mevsiminde biraz daha fazla kar yağışı olur. Yüz ölçümü 290 kilometrekaredir.

Turistik Değerleri


Görele'de 1918 yılındaki Rus - Osmanlı harbinde Rusların mağlup olduğu Haç dağındaki Kanlıdere muharebe yeri, Görele yerleşmesine 6 Km. uzaklıkta olup, görülmesi gereken bir yerdir.

Görele' de ayrıca dikkat çeken, eski eserler arasında Kuşçulu köyündeki Türbe, Çavuşlu'daki Kuğu oğlu Süleyman Ağa Türbesi, Kırıklı Köyündeki mezarlık sayılabilir.
 
Üst