Gordon Tay Yayınları 1. Seri Sayı 001 Tek sayfa düzenleme

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
323
14,260
Gordon Tay Yayınları 1. Seri Sayı 001
18 Haziran 1973 Tek sayfa düzenleme

ozan0001resize.jpg

Çift sayfa Ozan-baris taramasından her türlü düzenlemesi yapılarak tek sayfa tarama haline getirilmiştir. Elimdeki yüzlerce Gordon çizgiromanlarının içinde bu sayı da var. Şu an tarayıcımdan ayrı olduğumdan boş durmayayım düzenleme yapayım dedim. İyi okumalar dilerim.

Gordon ülkemize Amerika’daki çıkışından çok fazla zaman geçmeden, 13 Mayıs 1935’de Çocuk Sesi dergisinde Baytekin adıyla yayımlanmaya başladı. Kahramanların isimlerinin türkçeleştirilmesi o dönemler yaygın bir alışkanlıktı ve aynı şekilde Dale Arden’in adı Yıldız, Zarkov’un adı da Çetinel olmuştu. Bunun dışında yine o zamanların bir başka alışkanlığıyla bu çizgi romanların altına ayrıca açıklama yazıları konmuştur. Çizgi romanın etkisi gerçekten de beklenenden büyük oldu. 1936’da çekilen Flash Gordon seriyal filmleri Türkiye’de oynatılırken, karakterlerin isimlerinin Türkçe isimli çizgi romana uygun olmasına özen gösterilmiştir.

Gerek çizgi roman olarak gerekse seriyal filmler olarak Baytekin o dönemin genç neslini oldukça etkilemiştir. Bu tutkunun bir sebebi de belki Türkiye’de bu tarz bir kahramanını ilk kez gözükmesi olsa gerek. Baytekin’in bu büyük etkisi yüzünden, başrolü yine aynı kişinin, yani Buster Crabbe’nin, oynamasından faydalanarak, film işletmecileri, Buck Rogers seriyallerini de Türk seyircisine bir başka Baytekin olarak yutturmuştur.

Çocuk Sesi dergisinin Afacan ile birleşmesi ile Baytekin maceraları Çocuk Sesi-Afacan’da devam etmeyi sürdürmüş ama derginin kapanışıyla birlikte 1940’da sona ermiştir.

Ne var ki, Baytekin’e karşı olan ilgi, daha sonraları Türk çizgi roman okurlarının Superman’in üstün güçleriyle, Mandrake’nin sihirleriyle, Kızılmaske’nin yumruğuyla, Zagor’un baltasıyla ve hele 80’li yıllarda Conan’ın kılıcıyla karşılaşması sonucu asla ilk seviyesini bulamamıştır.

1955’den itibaren başta Hürriyet olmak üzere çeşitli gazetelerde çizgi bant olarak ve artık özgün adıyla (daha doğrusu Flash ön eki atılmış haliyle) yayımlanan Gordon, daha sonraları 1971’de Uzay Yayınları tarafından Süper Gordon adıyla haftalık olarak çıkmaya başlamıştır. Yayınevinin Gordon okurlarına bakış açısı ilginçtir. Sanki onlara geleceğin pilotları ve belki de astronotları gözüyle bakmaktadır. Sayfaların altında hep “İstikbal Göklerdedir”, “Kendi Uçağını Kendin Yap”, “Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına Yardım Ediniz”, “Hava Kuvvetlerini Güçlendirelim” gibi yazılar yer almakta, bunun yanı sıra, uzay ile ilgili bilgiler, Okat yayınlarının o sıralar çıkartmakta olduğu bilim-kurgu serisine ait kitapların reklamları bulunmaktadır. 1972 tarihinde Uzay Yayınları diziye son verir.

1974’den itibaren Gordon dizisinin haftalık olarak çıkartılması Tay yayınlarına geçer ve o da bir sene sonra diziyi keser fakat biri 70’lerin sonlarında, diğeri de 80’li yıllar olmak üzere iki girişimde daha bulunur. Ama her ikisinin de ömürleri asla iki seneyi geçmez.

Alex Raymond imzalı Baytekin dizisi dışında ülkemizde yayımlanan Gordon’lar Mac Raboy ve Dan Barry imzalı maceralar olmuştur. Bir ara Tay Yayınları son denemesinde Dan Barry’nin Fujitami ile birlikte çizdikleri yeni maceraları yayımlamaya başlamışsa da birkaç sayı sonra tekrar 50’li ve 60’lı yıllara ait maceralara dönmüştür.
Sadi Konuralp..


Gordon Tay Yayınları 1. Seri Sayı 001 Tek sayfa 30Mb CBR:



Gordon Tay Yayınları 1. Seri Sayı 001 Tek sayfa 30Mb CBR:


ozan0002resize002.jpg


ozan0004resize002.jpg


ozan0015resize002.jpg


865750wow.jpg


895328.jpg


alaska698crc1aksk.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

umut22

Aktif Üye
8 Tem 2010
398
986
Emeğiniz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Ayrıca, çizgi romanın uyarlaması olan ve şinasi özonuk'un yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği, başrollerinde hasan demirtaş, meltem mete, aşkın dilek ve sevgi can olan, 1967 tarihli fantezi/macera filmimizde bulunmaktadır.



Baytekin: Fezada Çarpışanlar, Türk sinemasındaki nadir bilimkurgu denemelerinden biri. Film, teknik olarak yetersiz, hatta zaman zaman saçma bulacağınız ve fakat izlemekten de keyif alacağınız, arşivsel değeri olan kült bir yapım.

Kısıtlı imkanlarla fantastik film yapmaya çalışılınca ortaya komik görüntüler çıkmasının kaçınılmaz olduğunu kanıtlar nitelikte. Buna rağmen film, başarısız olarak adledilebilecek bir film değil. Bunun en büyük nedeni; filmin mizahi tarafının kuvvetli oluşu ve zaman zaman bir fantastik komedi izliyormuş hissine kapılarak filmdeki aksaklıkları eleştirmeden gülüp geçmeniz.
 
Son düzenleme:

Hellblazer

Onursal Üye
31 Mar 2012
772
1,694
Flash Gordon'a bu sayıyla başlıyorum. Bakalım sevecek miyim daha önce hiç okumadım ilginçtir ki sadece sevdiğim ve daha önce okuduğum kahramanları okuyorum. Bilgiler de süper oldu okumaya başlamadan önce. Düzenleme için çok teşekkürler Bayhun abi :)
 
Üst