gitarisyen'in KORKU DÜKKÂNI / Sayı: 1 / Ocak - Haziran 2025 (Korku - Gerilim - Gizem Çizgi Öyküleri Dergisi) (Çeviri, Balonlama ve Özgün İçerikler)

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
473
3,890
Hiçbir Şey Ülkesi
Merhaba... Uzun bir süredir buralarda olamadığımın, diyarımızı takip edemediğimin ve paylaşım yapamadığımın farkındayım. O yüzden bugün uzun süredir üzerinde çalıştığım farklı bir projeyle karşınıza çıkmak istedim. Projenin adı "gitarisyen'in KORKU DÜKKÂNI"... Aslında bu, ilk sayısı tamamlanmış olan (deyim yerindeyse dijital) bir dergi, ancak ben hâlâ tasarım aşamasında olduğunu düşündüğüm ve (en azından sonraki sayılar için) çalışmalara devam ettiğim için buna "proje" diyorum. Derginin içeriğini korku, gerilim, gizem türündeki çizgi öyküler oluşturuyor. Bunun yanında çok eski zamanlardan beri yazdığım (korku / gizem / gerilim türündeki) şiir, öykü, deneme ve yorumlarımla, yine korku türüyle ilgili olduğunu düşündüğüm ve kendi hazırladığım bulmaca, kolaj ve tasarımları da dergiye aldım. Aslında burada tekrar uzun uzun anlatmak yerine derginin 3. sayfasında "BAŞLARKEN..." başlığıyla yazdığım yazıyı buraya almak, sanırım hem meramımı daha iyi anlatacak hem de bu işe kalkışmamın sebeplerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak:

Çocukluğumdan beri “korku” türündeki kitaplara, romanlara, öykülere, filmlere ve çizgi romanlara hep ilgi duymuşumdur. Gerçi çocukluk dönemimde bu türdeki filmleri evde televizyondan izlerken yorganın altına giriyor, gece okuduğum bir kitaptan sonra sabaha kadar uyuyamıyor ya da bir çizgi romanda gördüğüm korkunç resimleri günlerce unutamıyordum ama yine de “korku”ya olan ilgim hep devam etti. Üstelik şimdiki korku filmleri ve kitaplarındaki vahşet, kan, dehşet, nefret ve birçok insanın midesini kaldıracak görüntü ve temalarla kıyaslandığında, benim çocukluk dönemimdeki korku filmleri ve kitapları çok naif kalıyordu; ancak yine de o çağlarda birçoğumuz bunlardan korkmaktan kendimizi alamıyorduk. Zamanla büyüdük ve gerçek hayatta bile karşımıza çıkan, her gün televizyon ekranlarından ya da internetten izlediğimiz korkunç görüntüler hayatın olağan akışı içinde yer almaya başladıkça bizler de -ne yazık ki- cinayetleri, kanlı kavgaları, ölümle sonuçlanan öfkeleri ve insanların birbirine karşı olan nefretini olağan bir şeymiş gibi algılamaya başladık. Oysa ki; çocukluğumdaki “korku”nun naifliği ne kadar güzeldi…

İşte “gitarisyen’in KORKU DÜKKÂNI” adını verdiğim bu dergi o eski, güzel günlere bir özlem olarak doğdu. Bu amaçla eski yıllarda yayımlanmış olan yabancı dergilerin içinden Türkçeye henüz çevrilmemiş “korku” türündeki bazı çizgi öyküleri seçerek, içine belli zamanlarda yaptığım çalışmalardan da örnekler koyarak bir dergi ortaya çıkarmak istedim. Derginin içine koyacağım çizgi öyküleri seçerken daha çok; “Çizgi romanların altın çağı” olarak nitelendirilen ve 1930’lu yıllardan 1950’li yılların ortalarına kadar olan dönemin son bölümü olan (ve korku çizgi romanlarının / dergilerinin görünmeye başladığı) 1950’li yılların ortalarıyla, yine “Çizgi romanların gümüş çağı” olarak adlandırılan ve 1950’li yılların ortalarından 1970’li yıllara kadar olan dönemde yayımlanmış olan -özellikle korku türündeki- çizgi roman dergilerinde yer alan çizgi öykülere yer verdim.

Önce “gitarisyen’in KORKU GALERİSİ”, “gitarisyen’in KORKU MAHZENİ”, “gitarisyen’in KORKU MAĞAZASI” gibi isimler vermeyi düşündüğüm dergiye son olarak –biraz da mütevazı olması amacıyla- “gitarisyen’in KORKU DÜKKÂNI” adını vermeyi uygun buldum. Ve derginin içine koyacağım çizgi öyküleri seçmeye giriştim.

Çizgi öyküleri seçerken daha çok “American Comics” olarak adlandırılan türdeki “Ghost Stories”, “Horrific”, “Tales of Horror”, “Adventures into Darkness” gibi 1950’li yılların ortalarında yayımlanmış olan korku dergilerinin internetteki dijital nüshalarına başvurdum. İşin en zor kısmı da buydu: Yüzlerce dergi içerisinde yer alan binlerce öyküden; korku / gizem / gerilim türünde beni en çok etkileyen öyküleri bulmam gerekiyordu. Tahmin edebileceğiniz gibi bu iş haftalarca sürdü. Çizgi öykülerin seçimini bitirdikten ve dergide hangilerine yer vereceğime karar verdikten sonra yabancı dilde olan ve henüz Türkçeye kazandırılmamış bu çizgi öykülerin Türkçe çeviri ve balonlamalarını yapıp bitirdim. Dergiye “korku” türünde yazılar, öyküler, yorumlar, bulmacalar gibi başka şeyler de koymak istediğimden; daha önce değişik dönemlerde kendi yazmış olduğum korku / gerilim / gizem temasını barındıran öyküler, film yorumları ve şiirlerle, yine kendi hazırlamış olduğum bir korku bulmacasına ve değişik telifsiz resimlerin üzerine benim yazdığım senaryoyla oluşturduğum bir çizgi öykü kolajına bu dergide yer verdim. Sonuçta ortaya korku / gizem / gerilim türlerini içine alan ve Türkçe çeviri ve balonlaması yapılmış seçme çizgi öykülerden, düz yazılardan, şiirlerden, kolajlardan, film yorumlarından ve bulmacalardan oluşan bir dergi çıktı.

Dergiyi, içeriğini ve her sayfasının tasarımını kendi başıma oluşturduğum için bu projenin gerçeğe dönüşmesi çok uzun bir zaman aldı, ama sonunda derginin ilk sayısını tamamlamayı başardım. Yine bu sebeple şimdilik 6 aylık periyotlarla hazırlayıp, 6 ayda bir huzurlarınıza çıkarmayı düşündüğüm bu derginin (1 Ocak 2025 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasını kapsayan) ilk sayısıyla karşınızdayım. Şunu söylemek isterim ki; uzun ve yorucu bir süreç olsa da, ben bu süreçte oldukça büyük keyif aldım. Umarım siz de “gitarisyen’in KORKU DÜKKÂNI”nı okurken keyif alır ve hoşça vakit geçirirsiniz.

Sevgi, dostluk, kardeşlik ve çizgi romanlarla dolu bir dünyada yaşamanız dileğiyle şimdilik hoşça kalın…

Yeni sayılarda görüşmek üzere…

NOT: Bu dergiyi aslında 1 Ocak 2025 tarihinde (yeni yıl armağanı olarak) huzurlarınıza çıkarmayı planlıyordum, ancak aceleci yapım ve derginin ilk sayısını Çizgi Diyarı dostlarına hediye ettikten sonra ikinci sayı için hazırlıklara devam etme isteğim sebebiyle "gitarisyen'in KORKU DÜKKÂNI" ilk sayısıyla bugün (yani yaklaşık bir ay önce 30 Kasım 2024 tarihinde) sizlerle buluşmuş oldu. Çizgi Diyarı dostlarına bir tür "erken yayın" armağanı olarak bugün huzurlarınızda olan ve benim üzerinde çalışırken büyük keyif aldığım bu dergiyi umarım siz de keyifle okur ve hoşça vakit geçirirsiniz... Her zaman dediğim gibi: Hatalarım için bağışlanmak umudu ve dileğiyle...

Yine, başka çalışmalar bakımından değil ama, bu dergi açısından "gitarisyen'in KORKU DÜKKÂNI"nın "Temmuz - Aralık 2025" dönemini kapsayan 2. sayısıyla "1 Temmuz 2025" tarihinde tekrar huzurlarınızda olmak dileği ve umuduyla...

--------------------------------------------------------------
gitarisyen'in KORKU DÜKKÂNI
(Korku - Gerilim - Gizem
Çizgi Öyküleri Dergisi)

Sayı: 1
(OCAK - HAZİRAN 2025)
Türkçe çeviriler, balonlamalar, kapak ve iç tasarımlar,
sayfa düzenleri, şiirler, düz yazı öyküler, bulmacalar:

Trh4UTl5_o.gif

b9yt9hc.jpg

DERGİNİN ÖZELLİKLERİ:

Adı: gitarisyen'in KORKU DÜKKÂNI
Ülkesi: Türkiye
Dili: Türkçe
İlk Yayın Tarihi: 2025
Yayın Periyodu: 6 ayda bir
Türü: Korku, Gizem, Gerilim
Uygunluğu: Genç / yetişkinler için uygun
Renk Durumu: Renkli
Sayfa Sayısı: 60 sayfa

Türkçe çeviriler, balonlamalar, kapak ve iç tasarımlar,
sayfa düzenleri, şiirler, düz yazı öyküler, bulmacalar:

g i t a r i s y e n

DERGİ HAKKINDA BİRKAÇ TEKNİK AYRINTI:

Derginin tasarımı, bütün sayfaların boyutları
1200 x 1762 piksel olacak şekilde yapılmış olup;

Türkçe çeviri ve balonlaması yapılan çizgi öykülerde
(bazı başlıklar, efekt sözcükleri, tasarımın gerektirdiği
özellikler ve etiketler hariç olmak üzere) genel olarak

CCTimSaleLower yazı fontu;
metin, öykü, yorum gibi düz yazılarda genel olarak

Arial yazı fontu kullanılmıştır.

DERGİDEN BİRKAÇ ÖRNEK SAYFA:

fu8r33h.jpg

9yupwhj.jpg

tgpn5eu.jpg

ha389a1.jpg

itdhemj.jpg

chxad95.jpg

pynwz45.jpg

3272gly.jpg

bkcjsob.jpg

76f6gb0.jpg

4g45u2y.jpg

f5k2pf9.jpg

i025s44.jpg

p2c97gu.jpg

jgfr57y.jpg

n40qifb.jpg

"CBR" FORMATINDA HAZIRLANMIŞ
DOSYA İNDİRME LİNKİ:

Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,030
13,844
Elinize sağlık müthiş bir çalışma olmuş, dergi olacağına göre diğer sayıları da olacaktır. Altı ayda bir olan yayın periyodunu uyhun olursa iki ya da üç ayda bire çekmek mümkün olur mu bilmiyorum. İçinde telif yazılar da olduğuna göre biraz zor olabilir. Bizimle derginizi paylaştığını için teşekkür ederim.