Giovanni Scognamillo - Bir Levantenin Beyoğlu Anıları

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
Bir Levantenin Beyoğlu Anıları
Giovanni Scognamillo
Kitabın adı: Bir Levantenin Beyoğlu Anıları
Yazan: Giovanni Scognamillo
Türü: Anı
Fotoğraflar: Çelik Gülersoy ve Giovanni Scognamillo arşivlerinden
Yayınevi: Metis Yayınları
Basıldığı Yıl: 1990 (1. Baskı)
147 sayfa, 14 MB, s-pdf

GIOVANSCGNML_Lvntenn_Byoglu_Anlr.jpg

Kökeni "Napoli"ye dayanan bir "Levanten" olan değerli yazarımız "Giovanni Scognamillo"nun 1990 yılında çıkan anı kitabı. Şimdilerde 85 yaşında olan İstanbullu yazarın (aslında "Beyoğlulu" demek lâzım, zira orada doğmuş ve bütün ömrü o semtte geçmiş) daha çok "fantastik sinema", "Türk sineması", "okkültizm" (doğaüstü gizli güçlerle ilgili) ve "korku edebiyatı" üzerine çok sayıda (50'ye yakın) telif eseri var. Ayrıca onlarca çeviriye de imza atmış, ayrıca birçok Türk filminde de oynamıştı. Babasının "Elhamra Sineması"nın müdürü olduğu ve bütün hayatının o civarlarda geçtiği düşünülürse bu anlaşılabilir. İyi bir arşivci olduğu da söylenen Scognamillo gazetelerde, sinema ve magazin dergilerinde uzun yıllar yazdı. "Levanten" (anlamını kendisi de bu kitabında geniş olarak açıklıyor) bilindiği gibi "Osmanlı"da liman kentlerinde yerleşmiş ve ticaretle uğraşan Fransız ya da İtalyan kökenli Katoliklere verilen addır. Yerel Hristiyanlardan farklıdırlar.

Bu kitapta Giovanni Scognamillo'nun yaşam öyküsü üzerinden İstanbul'un, özellikle de Beyoğlu semtinin yakın tarihine ayrıntılarıyla bir göz atmış olacağız. 1920'leri 1930'ları doğal olarak hatırlamıyoruz, ama kitabı okurken en azından bizlerin de ucundan kıyısından içine karıştığımız 1960'ların hattâ 1970'lerin İstanbul'una, özellikle de Beyoğlu semtine gideceğiz, bugünle olan farklarını görüp hüzünleneceğiz. İyi okumalar.

Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
20,013
84,997
Kasımpaşa
Daha önce okumuştum, ama şimdi kitaba sahip değilim.. Kaliteli olduğunu düşündüğüm bir scanfan taraması ile yeniden sahip olmak ve sayısal olarak okumak çok güzel olacaktır. Teşekkür ederim.

yukon

Yeni Üye
26 Tem 2011
43
182
Şanlıurfa
Giovanni Scognamillo'nun sinema üzerine yazdığı hemen her şeyi okudum. Bu kitabı okumamıştım. Bilindiği gibi Beyoğlu, Türk Sineması açısından önemli mekan. Beyoğlu semtinin geçmişine ilgi duyanlara ünlü eleştirmen Attila Dorsay'ın "Benim Beyoğlu'm" ve yine Scognamillo'nun "Cadde-i Kebir'de Sinema" adlı eserlerini öneririm.
Değerli paylaşımları için Sayın Scanfan'a sonsuz teşekkürler.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,132
77,348
hiçbiryerde :)
Mütevazi insan, yazar-çizer merhum Metin Demirhan
çok bahsederdi Giovanni Scognamilo'dan.
Teşekkür ederim scanfan üstat.

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,286

Sayın scanfan ;

Ne güzel kitap. Ne güzel tarama. Ne güzel sunum. Bu üç özellik te bu kitapta birada.

Daha önce Giovanni Scognamillo üzerine yazdığım bir değerlendirmede söylediğim gibi ben onun "Gizem" konulu ve de Erich von Däniken'den etkilenerek yazdığı kitapları bek bilimsel bulmadığımı ve sevmediğimi onun yerine sinema özellikle de Türk Sineması üzerine yazdığı kitapları tercih ettiğimi yazmıştım. Buna onun anı kitaplarını da sinema kitapları kadar sevdiğimi eklemek durumundayım.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.