Gangster Hikayeleri Zararlıdır

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,544
69,734
NeverLand
Gençliğe kanlı cinayet örnekleri gösteren dergileri hayırlı mı sanıyorsunuz?
Gangster Hikayeleri Zararlıdır.


DR. FREDERIC VVERTHAM​

Geçenlerde dört yaşında bir kız çocuğunun annesi muayenehaneme gelerek benimle şöyle dertleşti: Oturdukları apartmanda kendi kızından başka hiç kız çocuk yokmuş, yalnız 3 ila 9 yaş arasında erkek çocuklar varmış. Bunlar her ne zaman fırsat bulsalar kızcağızı bir köşeye sıkıştırıp tokatlar, oyuncak tüfekleriyle döverler, bazan da iple sımsıkı elini kolunu bağlartarmış. Hattâ arasıra tenha bir yere götürerek yaylarıyla ok atarken onu hedef diye kullandıkları da oluyormuş.

Acaba bütün bu kötü hareketlerin sebebi nedir? Erkek çocuklara ait tavırların tabii bir seyri mi? Yoksa bunları meydana getiren şey cinsî insiyak mı? Hayır. Ne o, ne öteki. Bütün bu hareketlerin tek sebebi çocukların okudukları gangster hikâyeleridir.

Kliniğe getirilen 11 yaşındaki bir erkek çocuğun okulda hiç söz dinlemeyip durmadan arkadaşlarına çattığından, onlarla döğûştüğünden şikayet ediliyordu. Kendisiyle hasbıhal edince bana büyük bir merak ve heyecanla şunları anlattı: "Her hafta gangster mecmuaları alırım. Bunlarda insanlann bazan hayvanları, bazan da insanları öldürdüklerini okurum. Hele bu hikayelerdeki bir kız öyle yaman döğüşür ki... Bazan onun iple elini kolunu bağlarlar, bazan da yılanlar soksun diye yılan kovuklarına atarlar."

Yine kliniğe getirilen çocuklardan biri 17 yaşında bir oğlandı. 13 yaşındaki bir erkek çocuğu yaralamıştı. Kendisine gangster hikâyeleri okuyup okumadığını sordum, "Çok değil yalnız haftada on mecmua alırım" cevabını verdikten sonra, "Hele cinaî olanlara bayılırım. Bazan kızı öldürürler. Geçende bir tanesinde kız çok para istemiş, adamlar da onu arkasından bıçaklamışlar" diye ateşli ateşli anlatmağa başladı.

Şimdi bu çocuğu bıçaklama hareketine sürükleyen saik nedir? Kendi içinden doğma bir kast mı? Yoksa okuduğu hikâyelerden aldığı ilhamla sadece taklit mi? İkincisinin varit olduğu pek aşikârdır.

Son zamanlarda delikanlı ve genç kızların işledikleri cinayetlere bakalım. 12 yaşındaki bir erkek çocuk kız kardeşini öldürüyor; 13 yaşında bir oğlan bir hastabakıcıyı öldürdüğünden dolayı ıslahaneye gönderiliyor (Burada belki de daha fazla gangster hikâyesi okuma fırsatını bulacak). 17 yaşında bir delikanlı cinayet işledikten sonra "Şeytan" diye bir not bırakarak kaçıp gidiyor. 13 yaşında iki çocukla 11 yaşında bir çocuk sokakta giden bir adamcağızı el mavzeriyle vuruyorlar. 16 yaşında üç erkek çocuk güya intikam almak için 14 yaşındaki arkadaşlarını öldürüyorlar.

Newyork'ta bir resmî mektepte disiplini temin etmek için bahçede ve koridorlarda polis memurları bulundurulması icap ediyor. İmtihan esnasında matematik hocası sınıfta bir polis memuru bulundurmak zorundadır. Başka bir mektepte büyük talebeler küçükleri tehdit ederek paralarını, saat, dolma kalem gibi kıymetli eşyalarını ellerinden almaktadırlar. Okul idaresi elinden eşyası alınan çocuklara bunu kimin yaptığını sorunca bir türlü hırsızı ele vermemişler, 'Söyleyelim de gözlerimizi mı oysunlar?' cevabını vermişler. Yine bu mektebin öğrencilerinden birine kırık bir şişe ile öyle bir dayak atılmış ki, gözünün etrafındaki yarayı dikmek için 8 dikiş lazım gelmiş. Bütün bu kötü olaylar gangster hikâyeleri okuyucularının eskidenberi yapagelmekte oldukları şeylerdir.

Şikago'da 13 yaşındaki arkadaşını oyun oynarken öldürmekten suçlu bir çocuk avukatına eline geçirdiği bitün cinaî gangster romanlarını okuduğunu anlatıyor ve muhakeme sonunda 22 sene hapse mahkum oluyor. Beri tarafta bu çocuğun zihnini böyle kötülük için dolduran ve onu cinayete sürükleyen, ona yol gösteren gangster hikayelerini çıkaranlar işlerine devam edip gitmektedirler.

Böyle hikâyelerin lehindeki söylenen sözlere bakalım, acaba bunların aslı var mı:

1- Çocuklar tecavüz arzularını bunlarla tatmin etmiş olurlar (Aksine, bunlar sadizm gibi kötü huyları meydana getirirler).

2- Bunlar terbiyevîdirler. (İyi diye tanınan bazı hikâyelere meselâ Dickens'ın Büyük Ümıtler'ine bakalım. Bundaki resimler feci manzaralar aksettirir. Canî kılıklı bir adam elinde bıçakla küçük bir erkek çocuğu tehdit eder. Çocuk, "Boğazımı kesmeyin, efendim" diye haykırır. Acaba bu manzaralar gangster mecmuaları çıkaranların nazarında terbıyevi midir?)

3- "Terbiyevî" olanlar çocukları klasikleri okumaya teşvik eder (Halbuki birçok çocuklar bana okulda hocaları bir klasik eseri kısaltıp yazmalarını isteyince koskoca kitabı okumaktansa kısaca bu hikâyeleri okuyarak ödevlerini hazırladıklarını söylüyorlar. Demek ki bunlar klâsikleri okumayı teşvik yerine menetmiş oluyorlar).

4- Çocuklar bu hikayelerdeki iyi hareketlerden ders alırlar (Sayılı bir iki hareket yerine bin bir kötü hareketten acaba örnek almazlar mı?).

5- Çocuklar bu hikayelerdeki olayları asla taklit etmezler (Gangster mecmualarının sayısının artmasiyle genç katillerin sayısının artması arasındaki sıkı münasebeti ne yapalım?).

6- Gangster hikâyelerinde hiçbir zaman çocuklar tehdit edilmezler. (Maalesef bu sözün aksi görülmektedir).

7- Bu hikâyeler çocukların daha iyi okumak öğrenmelerine yardım eder (Bu mecmualarda yazıdan ziyade resme yer verilmiştir).

Birçok çocukların kendileri dahi bu kitapları okumanın suç olduğunu hissetmektedirler. Geçenlerde Şikago'da bir mektepte öğrenciler bütün bu mecmuaları toplayarak yakmışlardır.

Gerek benim klinikteki tecrübelerim, gerekse bu alanda çalışan arkadaşlarımın tecrübeleri gangster hikâyelerinin bu günkü gençliği durmadan zehirlediğini göstermektedir.

(Aile, sayı: 8, Kış 1949)
 

Aliaksandr

Aktif Üye
12 Ağu 2010
261
39
çok derin ve güzel bir konu harika bir yazı sen olmasan bakunin abi heralde kimse bu yazıyı okumazdı sağolasın
 

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,746
44,734
denize sıfır
yazı 1949 tarihli sanırım..o zamanki durum böyle olabilir şimdi herkes ganster olunca bu sorun kalktı diye düşünüyorum..:)
 
Üst