Fumetticiye Comics tavsiyeleri başlıklı yazıma devam ediyorum. Önceki bölümden neden böyle bir yazıya başladığımı kısaca anlatmıştım.
Daha önceki bölümü okuruysanız kaldığım yerden devam ediyorum. Şimdi bahsedeceğim çizgi roman Güngezgini.
Fumetti okurları comics tarzı çizgi romanları genelde sevmezler. Taytlı-pelerinli olarak adlandırdıkları comics çizgi romanları fumetticilere anlamsız gelir. Hikayelerini mantıksız ve çok fantastik bulduklarından comics okumazlar. Yıllardan beri oluşmuş alışkanlıkları değiştirmek çok zordur. Fumetti okuruna taytlı-pelerinli ana akım karakterlerinin çizgi romanlarını sevdirmek zahmetli bir iş. Bunun yerine comics eserleri içinde Fumetticilere hitap edecek olan içinde süper kahraman hikayeleri geçmeyen öyküleri tavsiye edebiliriz. Comics tarzı olarak basılmasına karşılık içeriği ve öyküsü ile her tarzdan insana hitap eden fevkalade güzel öyküler var. Polisiyeden bilim kurguya, maceradan casusluğa kadar pek çok dalda comics çizgi romanları da var. Bu kitapları Fumetticiye Comics Tavsiyeleri başlığı altında ele alacağım. Her yazıda farklı bir çizgi romandan bahsederken seriyi okumak isteyecekler için kısa bilgiler verirken sürpriz bozan (spoiler) olmasın diye ayrıntıya girmeyeceğim.
Güngezgini
Orijinal Adı: Daytripper
Yazan ve Çizen: Fabio Moon ve Gabriel Ba
Yayıncı: Vertigo
Ödülleri: Eisner, Harvey ve Eagle
Türkçe Baskı: Çizgi Düşler
Cilt Sayısı: 1 (Hard Cover - Sert Kapak Baskısını Tavsiye Ederim)
Çizgi roman tek cilt olduğu için öyküyü çok ayrıntılı anlatmak istemedim. Fasikül fasikül öykü hakkında bilgi versem okumak isteyenlerin keyfi kaçabilir. Bundan dolayı üstü kapalı olarak kitap hakkında kısaca bilgi vermek istedim.
Fabio Moon ve Gabriel Ba Brezilyalı ikiz kardeşler. Yazıp çizdikleri öykünün arka planında Brezilya ve Güney Amerika’nın yaşayış ve kültürüne dair pek çok örnek yer alıyor. Hikayemizin kahramanı Brás de Olivia Domingos ünlü bir yazarın oğludur. Kendi de yazar olmak istemesine karşılık bir gazetede ölüm ilanları yazmaktadır. Toplam on fasikülden oluşan cildin her fasikülde ayrı bir öykü anlatılır. Ana fikri hayat ve ölüm üzerine olan öykülerde Bras’ın yaşamından kesitler görürüz. Bir insan için en önemli gün hangisidir? Doğduğu gün mü? İlk öpücük mü? İlk aşk mı? Evlilik mi? Çocuğunun doğumu mu? Yazdığı kitabın başarısı mı? Bras’ın hayatını en önemli günler üzerinden takip ederiz. Ailesini, dostlarını, isteklerini görürüz. Bras’ın sevinçlerini tadar üzüntülerini hissederiz. Ve her bölüm sonunda Bras bir şekilde öldüğünde yarım kalmış bir şeylerin ardından içimizi bir burukluk kaplar.
Güngezgini hikayesi ve çizimleri ile muhteşem bir eser. Özellikle bölüm kapakları fevkalade tasarlanmış. Her kapak kendi başına bir poster olacak kadar güzel. Her tarzdan çizgi roman okurunun mutlaka okuması gereken bir baş yapıt.