Fantastic Four 2015 filminde sürpriz konu

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
540
Fantastic Four 2015 fragmanını izlediğimde, gerçekten çok şaşırdığım bir konusu olduğunu gördüm. Yeni filmde, kahramanların ortaya çıkış hikayesi anlatılıyor. Şeytanın aklına gelmeyecek bir buluş!

Fantastic Four okuyan herkesin bildiği gibi Humantorch/Johnny Storm, Sue Storm'un kardeşi. Ama yeni filmde, dönemin ruhuna uygun olarak, siyah bir karakter ekleme zorunluluğu doğmuş ve Humantorch siyah bir karakter haline gelmiş. Peki bu durumda, ismi ne olmuş acaba? Yine Storm soyadını mı taşıyor? Peki Sue ile akrabalık bağı ne? Film bu müthiş gizemlere cevap veriyordur sanırım.

Ulan Amerikalılar, sevdiğimiz çok az şeyiniz var, onun da hakkından gelmeyi beceriyorsunuz. Ne acayip bir milletsiniz ya.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
böyle zorlamalarla sonradan siyahî karakterler eklemekle ırkçılığı bertaraf etmek yerine, aksine körüklersiniz. Bunun en bariz örneği nordik halkların mitolojisinden uyarlanmış olan "Thor" filminde siyahi bir Heimdall (!) oynatmak olmuştu. Klasik "Thor" çizgi romanının okurları neredeyse tümü buna karşı çıkmıştı ve karekterden de soğunuştu.
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,565
28,962
İzmir
Amerika'da artık mecburen çizgi romanlarda, filmlerde ve bilimum yayında çeşitliliğe önem vermeleri gerekiyor.
Amerikada çok çeşitli millet yaşıyor ve eğer bir şirket para kazanmak istiyorsa hepsinden biraz ortaya karışık yapması gerekiyor.
Buna ''Diversity'' diyorlar. Yani adamlar yayınlarında veya filmlerinde afro-amerikalıları, latin kökenlileri, müslümanları, feministleri, homoseksüelleri... kullanıyorlarki çok satsınlar.

Mesela 2015'de en yüksek gişe hasılatlarının başında olan film Hızlı ve Öfkeli 7. Neden? Kadroya bakında görün, adamlar resmen ortaya karışık birleşmiş milletler gibi cast yapmış.

Yıllar önceki Amerikan kökenli çizgi romanlara bakın. Neredeyse tamamında bütün karakterler beyaz, hetoroseksüel ve yakışıklı adamlar.
Hikayelerde kadın karakterler de olsa (Bakınız Fantastik Four vol.1) genellikle hep arka planda ve basit rollerde. Yeni çizgi romanlarda bu durumun tersine döndüğünü görüyoruz. Sadece kadınlardan oluşan bir ekip bile var artık Marvel Comics'te.
Zenci karakterin başrolde olduğu, latin kökenli karakterin ana karakter olduğu, kadınların başrolde olduğu ve homoseksüel karakterlerin yaygın kullanıldığı bir ortam var artık.

Lakin bilindik bir karakterin farklı bir şekilde lanse edildiği bir olaya ne diyeceğiz? Mesela siyah bir Nick Fury. Açıkcası başta beni rahatsız etmişti ama kolay bir açıklama ile işi mantığa oturtuyorlar. Farklı evren.
Çizgi romanda ana evrende Nick Fury beyaz ama Ultimate evreninde zenci, filmler için de ultimatedeki halini kullanmışlar olmuş bitmiş. Farklı evren ve aynı karakterin farklı hali artık comics okurları için rahatsız edici değil. Yani Thor filmindeki Heimdal (Idris Alba) beni rahatsız etmedi. Ama FF için aynısı diyemeyeceğim.

Çünkü FF ve X-Men film hakları Fox şirketinde, diğer filmerin geçtiği evrenden ayrı yerde geçiyor. Yani Avengers ile FF aynı filmde olmayacaklar. Fox'un daha önce yaptığı Marvel filmleri beni çok tatmin etmemişti. Ama yine de bunu da seyredeceğim, bakalım nasıl bir mantık ile yeni FF'yi ekrana yansıtacaklar. Filmi seyredince değerlendiririz.
 

Kemikdilli

Kıdemli Üye
2 Ocak 2012
194
540
Thor filminde Hogun karakterinin ırkı da değiştirildi. Çizgiromanlarda Türk (Hun/İskit) görünümlü olan Hogun, filmde nedense Çin/Japon görünümlü bir adama dönüştü. Bu kadarla yetinmeyip, filmde adamı sürgüne gönderdiler yahu! Hiç filme koymasan, belki Hogun nerde diye sorulmayabilir ama adam filmde var ama filmin başlarında yurdunda çıkan bir problemden sonra çekip gidiyor. Acayip siyasi mesajlar mı vermişler, nedir anlamadım...
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,565
28,962
İzmir
Thor filminde Hogun karakterinin ırkı da değiştirildi. Çizgiromanlarda Türk (Hun/İskit) görünümlü olan Hogun, filmde nedense Çin/Japon görünümlü bir adama dönüştü. Bu kadarla yetinmeyip, filmde adamı sürgüne gönderdiler yahu! Hiç filme koymasan, belki Hogun nerde diye sorulmayabilir ama adam filmde var ama filmin başlarında yurdunda çıkan bir problemden sonra çekip gidiyor. Acayip siyasi mesajlar mı vermişler, nedir anlamadım...

Thor İskandinav mitolojisinden bir tanrı. Marvel Comics miti alıp çizgi romana uyarladı. Daha sonra ise filme uyarlandı. İskandinav mitinde evren Yggdrasil ismindeki bir ağacın üstündedir. Ağacın her bölümünde ayrı bir dünya bulunur. Hogun Vanheim'lilerden oluyor. Acaba çizgi romanda da böylemiydi hatırlayamadım. Ama ilk filmde hatırlarsanız Thor bütün dünyalar arasında geçişi sağlayan Gök Kuşağı Köprüsü'nü kırmıştı. Böylelikle Asgard diğer diyarlar ile bağlantısını kaybetti. Asgard olmayınca diğer diyarlarda harp çıktı. İşte ikinci film tam bu noktada başlıyor. Asgard tanrıları diyarlardaki karşıklıkları gidermek için savaş veriyor. Hatta film öncesi 2 sayılık Thor çizgi romanın yayınlamışlardı. Burada daha ayrıntılı bilgi veriyorlar iki film arası için.
Yani Hogun Vanheim'li ve kendi dünyası için orada kalıyor. Tipine gelince iskandinav mitolojisinde Vanheim'liler için bir tasvir var mı bilmem, ama buradaki yönetmenin tercihidir. Büyük ihtimalle bir önceki yazımda belirttiğim dversity için yani çeşitlilik için yapmışlardır. Zenci var neden çekik gözlü de olmasın. Amerikada Asya kökenli de çok vatandaş var.
yggdrasil-asgard-tableau-688.jpg
 
Üst