Eyes Wide Shut (1999)

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,307
Eyes Wide Shut (1999)

Sayın nicomedes, doğum gününüz kutlu olsun.

Yönetmen: Stanley Kubrick
Senaryo: Stanley Kubrick, Frederic Raphael, Arthur Schnitzler
Müzik: Jocelyn Pook
Ülke: İngiltere, ABD
Tür: Dram, Gizem, Gerilim
Vizyon Tarihi: 22 Ekim 1999 Türkiye (Gözü Tamamen Kapalı)
Dil: İngilizce
Süre: 159 dk
Bütçe: $65 M / Hasılat: $162 M
Çekim Yeri: Birleşik Krallık
Nam-ı Diğer: EWS / Traumnovelle
IMDb Rating: 7.4
24 Ödül

Sunum: 990 MB, 720p, orijinal dilde ve Türkçe altyazısı yanındadır.

Gözü Tamamen Kapalı:

2014 yılında filmi izleyip, yazdığım yorum:

Stanley Kubrick'in son filmi Eyes Wide Shut (1999) davetsiz olduğu halde gizli bir ayine katılan evli bir adamın hikayesini konu alan, tartışmalara ve değişik okumalara açık, son derece sürükleyici ve gizemli bir film.

Stanley Kubrick'in illuminati topluluğunun gizli seks ayinlerini deşifre ettiği için filmi bitirdikten 4 gün sonra öldürüldüğünün iddia edilmesi bence yanlış bir düşünce.

Film, masonların propagandası ve güç gösterisi için sipariş üzerine yapılmış gibi.
Herşeye hakimiz bizden korkun mesajını bilinçaltımıza işleme amaçlı çekilmiş hissi verdi bana. Bu anlamda biraz ürkütücü buldum filmi.

Kubrick filmi teslim ettikten sonra öldürüleceğini biliyor muydu? Acaba misyonunu tamamladıktan sonra kurban mı edildi orası karanlık.
Ben ölümünün tesadüf olduğuna inanmıyorum. Bu da bir korkutma unsuru olabilir.

Dahi yönetmen detaylara önem verdiği için filmi 400 günde çekti ve rekorlar kitabına girdi deniliyor ama bence bu da kasten yaptırıldı; hem dikkat çeksin hem de unutulmazlar arasına girsin diye...
Filmdeki simgeler, objeler, semboller gerçekten de çok detaylı bir planlamanın ürünü ama 400 günde çekmek? Şüphelenmemek elde değil.

Filmin neredeyse her mekanında çok güzel tablolar göze çarpıyor. Hepsi bu film için özel tasarlanıp yapılmış.

Filmde sosyetenin doktoru Bill Harford'un bir gece şifreli ve maskeli bir ayine davetsiz olarak katılması konu alınıyor.
Bu karakteri Tom Cruise çok iyi oynamış.

İlk 1 saat Bill ve eşi Alice arasındaki ilişkiye yoğunluk verilmiş.
Katıldıkları özel bir davette sadakatleri test edilmişti.

Görsel açıdan çok zengin bir film. Kubrick'in tüm filmlerini severim ama bu filmi bir başka olmuş.
Başyapıt demek doğru olur. Heyecan ve gizem tüm film boyunca devam etti.
Ben niye bu kadar geç izledim, çünkü filme yapılan yorumlar kadın erkek ilişkisi ve cinsellik üzerine idi,
kimse bu ayini ön plana çıkarmamıştı ya da ben kaçırmışım belli ki. İleri tarihe ata ata bugüne geldim.
İyi ki izledim ve bu sayede pek çok yazı okuyup bilgilendim.

Henüz izlemediyseniz tavsiye ederim.
/Fügen Atasoy/

0120663.jpg

Film sembolizmi kullanmakla kalmayarak adeta onunla bütünleşmiş.
En başta beğendiğim ve sonrasında da beğenmediklerimi söylemek istiyorum:
Stanley Kubrick tartışmasız gelmiş geçmiş, şu anda olan ve gelecek yönetmenler arasında en iyilerden olmayı her zaman başaracak bir yönetmen olduğunu bu filmi yaparken bağırmış resmen.
Ne demek istiyorum - böyle kuru kuruya da adam övülmez değil mi?

Kubrick filmi çekerken 9 kare kuralını kullanmayı seviyor sanırım ki bunu filmde de göstermiş.
Ekranı 9'a böldüğünüzde çizgilerin kesiştiği yere karakteri koyarsanız sinema tekniklerinden birini kullanmış olursunuz.
Konuşma sahnelerinde bunu kullanmış. Peki neden?
Tabii ki de önemli bir sahne olduğunda karakteri 9 karenin ortasına alarak ''Bak bu sahne ve karakterin yapacakları önemli.'' diyebilmek için.

Kubrick müzikleri seçerken ve onları kullanırken o kadar mükemmel kullanmış ki düşünmenize bile gerek kalmadan o sahnede neler olup bittiğini anlıyorsunuz.
Sizi temin ederim eğer o sahnelerdeki o müzikleri kullanmayı bilmeyen bir yönetmen olsaydı aynı etkiyi yaratamazdı.
Kullanılan müziğin türü de çok önemli. Onu konuşmaya bile gerek yok, çok güzel kullanılmış.

Yönetmen üzerinden gitmeye devam edeceğim: Kubrick'in kullandığı bir başka güzel metot ise karakterlerin ses tonlamalarının kullanımı.
Önemli bir sahne olduğu zaman bir anda karakterlerin sessizleşip fısıldaşmaları yönetmenin ''Bak burası önemli iyi dinle!'' demesiydi bizlere.
Çünkü bu büyük yöneticiler tarafından da kullanılan bir teknik. Sesinizi alçaltmanız dikkatleri üstünüzde toplar.

Arkada kullanılan dekorasyonlar özenle seçilmiş zaten orası belli.
Filmde kullanılan beden dili sözlerden daha fazla şey anlatıyordu kanımca. Buna ayrı bir zaman ayrılmış gibiydi, sanki Kubrick bunu istemişti.

Filmde başrol olarak Tom/Nicole ikilisinin seçilmesini anlıyorum, o zaman karı-koca olan çiftimizin bir kimyası var.
Ama Kidman oynayamamış bence.
Sarhoş ve ''stoned'' olduğu sahneleri o kadar abartmış ki beni inandırmaktan daha çok itti kendinden.
Ama dediğim gibi evli oldukları bu dönemde ikilinin kimyası su götürmez.
Kidman'ın rüyasını Tom'a anlattığı sahneden önce kamera hep yavaş dolaşıyordu.
Zoomlar hep yavaştı. Ama rüya anlatıldığında kamera o kadar hızlı yaklaştı ve
müzik öyle bir arttı ki anladık bir şeyler olduğunu. Filmde bahsettiğim yönetmenin iyiliği buydu mesela.

Filmde fark edilebilecek ama gözden de kaçabilecek olan bir şey fark ettim:
Ana karakterimize olan cinsel haz isteği. Oteldeki resepsiyonist bile onu gözleriyle yedi resmen.
Bunu şunun için koydu bence Kubrick:
Diyor ki bu baştaki karakter önemli. Hatta sadece önemli değil benim bu yarattığım dünyanın merkezinde o var.
Herkes ona tapmalı herkes onu sevmeli.

Filmde HIV-Pozitif sahnesi size saçma gelmiş olabilir. Ama onun da bir nedeni olduğunu düşünüyorum.
Hatırlarsanız o kızla ilişkiye girmekten son anda karısının araması sayesinde kurtulmuştu veya ilişkiyi kaçırmıştı bakış açısına bağlı.
Kubrick şunu demek istiyor:
Benim ana karakterim kusurlu olabilir, yanlış yollara düşebilir. Ama onun karısı onu seviyor ve onu bu kötülüklerden korumak için orada.
Filmde Kidman'ın karakterine çok da sert gitmemek gerektiğini göstermek istemiş olabilir.

Tom takip edilirken taksi durdurmaya çalışmıştı da kimse durmamıştı hatırladınız mı?
Onun nedeninin nasıl bir güçle karşı karşıya olduğunu biz izleyicinin anlaması için olduğunu düşünüyorum.
Büyük güçlere karşı olduğunun farkında olmamız gerektiği için vardı o sahne.

Beğenmediğim nokta Kidman. Kadın olmamış o role ben böyle görüyorum.
Kubrick Tom için dayanmış olabilir. Çünkü Kidman, gerçekten usta oyuncu; sahnelerin çoğunda yetersiz oynamış.
Tom tek başına almış, götürmüş filmi.
/Bilal Anıl Duman 2017/

jRsv96.jpg

Ayin sahnesinden sonra soyunan kızlar halkı ifade ediyor ve halk bildiği halde, kendisini yönetenleri seçebiliyor.
Ama seçimi yaparken korunmasız ve çıplak. Seçilen kişi seçene istediğini yapabilir, hatta tecavüz bile edebilir.
Burada ayini yapan yönetenler ve seyredenler, din adamları veya buna benzer hakim güçlerin biri veya hepsi olabilir.
Böylece halk yönetilmek için değil tecavüz edilmek için seçiyoruz, bizi yönetenleri diyor Stanley Kübrick...
Bunların yüzlerini de kim olduğunu da asla göremiyoruz.

Stanley Kubrick bu filmin anlaşılmayacağına çok emin ve filmin adını Eyes Wide Shut koyması da bu yüzden.
Semantik olarak Eyes Wide Open olabilir veya Eyes Shut ya da Eyes Closed olabilir.
Bu yüzden filmin adının filmle bir alakası yok ama filmi seyreden insanlarla çok alakası var.
Filmin adı filmi seyredecek insanlar için konulmuş bana göre.

İnsanların yalnızca detaylara karşı gözlerinin açık ama derin yapı anlamlarını kavramakta ne kadar yetersiz olduğunu da vurguluyor.
Filmi seyreden kişiler bu filmden çok rahatsız olsalar da,
basın da yorum yapan kişiler de dahil filmdeki derin yapı anlamlarını kavramakta zorlanıyorlar gibi geliyor bana.
/Cengiz Eren/

l-eyes-wide-shut-a28a850d.jpg

Filmin bir illuminati ifşası olduğunu iddia eden blog: * uyarmam gerekir, çok küfürlü bir yazı *

Merak edenlerin önce filmi izlemelerini, sonra yazıyı okumalarını ve filmi bir kez daha izlemelerini öneririm.

Saygılarımla.

*

Son düzenleme:

A1FRIEND

Yeni Üye
28 May 2016
10
22
Bu Filmden sonra Tom Cruise ve Nicole Kidman'ın boşanması tesadüf mü yoksa filmin de bir tesiri varmı?