Eternaut çizgi romanı ve Héctor Oesterheld

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
640
4,776
istanbul
önceden belirteyim bu yazı tarafından dominicumile.com daki blogunda yayınlanmıştır.
ve Buenos Aires doğumlu yazar Héctor Germán Oesterheld'in 2016'da Hyperallergic'te yazmıştım . 30 Nisan'da yayınlanacak The Eternaut , teknofobi, zihin kontrolü dehşetleri ve tam ölçekli bir galaksiler arası düşman istilası tasvirleriyle dolu, yıkıcı bir siyah-beyaz bilimkurgu/aksiyon-macera çizgi romanıydı. 1957'de Arjantin'de bir antoloji dergisinde tefrika olarak yayınlandı ve 20 yıl sonra, The Eternaut'un özündeki siyasi baskıya ve diğer akıl almaz dehşete yapılan göndermeler gerçeğe dönüştü: Çizgi romanın ortak yaratıcısı olan Oesterheld, ağır militarize edilmiş Arjantin ölüm mangaları tarafından kaçırıldığında 59. yaş gününe yaklaşıyordu. Bir daha hiç görülmedi.


hdk5t4l.jpg

"Arjantin'in 1920'lere dayanan zengin bir çizgi roman geleneği vardı ve hem mizah hem de macera modlarında birçok yetenekli ve cilalı sanatçı yetiştirmişti," diye yazıyor . "Bu olağanüstü sanatsal yetenek yoğunluğu verimli ve enerji vericiydi ve Arjantin, ekonominin çökmeye başladığı 1950'lerin sonuna kadar bir çizgi roman patlaması yaşadı."

Héctor Oesterheld gibi ünlü Arjantinli çizgi roman profesyonelleri ile 1960'ların seksi ve yazarı öncü İtalyan sanatçıların çalışmaları arasındaki ortak noktaları ele alıyor .

Oesterheld, Corto Maltese karakteriyle tanınan Pratt ile iş birliği yaptı . Pratt bir süre İtalya'dan Buenos Aires'e göç etti ve Oesterheld'in senaryosunu yazdığı Ticonderoga ve Ernie Pike gibi popüler çizgi romanları çizdi . Bunlar, Oesterheld'in 1956'da kurduğu Editorial Frontera adlı çizgi roman antolojisi dergilerinde yayınlandı.

Eternaut yazarının yönettiği gibi seri çizgi roman antolojisi dergileri, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ülkelerde yaygındı ve sundukları arasında Amerikan çizgi romanları da vardı. Amerika Birleşik Devletleri'nde, çizgi romanlar 1930'larda önce gazeteler mecraydı, başlangıçta antolojiler olarak. Whitman ve Dell gibi isimler tarafından yayınlanan ("Big Little Books", ABD'de Flash Gordon ve Dick Tracy gibi şeritlerin yeniden basımlarını içeriyordu — bağımsız Amerikan süper kahraman çizgi romanlarına giden yol uzundu ve Superman 1938'e kadar ortaya çıkmadı.)

1960'ların ortalarında, İtalyan okuyucular Crepax'ın "Valentina" hikayelerini Linus adlı aylık bir dergide deneyimlerken , Fransız okuyucular şeritleri 1969'da yayınlanmaya başlayan Charlie Mensuel'de buldular . Amerikalılar Jean-Claude Forest'ın Barbarella'sını takip ettiler . Oesterheld tarafından yayınlanan dergilerden biri olan Hora Cero , uluslararası alanda beğenilen tarafından çizilen ve aslen El Eternauta olarak yayınlanan orijinal Eternaut çizgi romanına ev sahipliği yapıyordu .

ac5jz2f.png


The Eternaut'un ilk bölümünde, başlangıçta bir hayalet olarak görünen Juan Salvo adlı gizemli bir adam, bir çizgi roman yazarını ev ofisinde ziyaret eder. Salvo, bir insan formuna bürünür ve ailesini bulmaya çalışırken ve bir boyuttan diğerine atlarken zaman yolculuğundan kaynaklanan yorgunluğundan bahseder.

López'in temiz, gerçekçi tarzı ve çizgi romanın ilgi çekici ve kışkırtıcı konusu göz önüne alındığında bile, The Eternaut , dönemin popüler kültürü veya günün pulp bilimkurgusuyla ilişkilendirdiğimiz melodramdan uzak değil ve Oesterheld'in yazımı ile eski veya The Twilight Zone arasındaki karşılaştırmalar tamamen makul . Bu tür şeyler çağdaş okuyucuları caydırabilir - ki bu üzücü ve aptalca, çünkü nesnel olarak harika - ancak çevirmen önsözünde savunduğu gibi , bu çizgi romanın İngilizcede ilk kez yayınlandığı zaman, The Eternaut "dünya hakkında zor sorular soran ve şeyleri değiştirmek için neler yapabileceğimizi merak eden" gerçek anlamda edebi bir eserdir.

Oesterheld'in hikayesi aksiyon ve gerilimle dolu, ancak yazarın Hugo Pratt için tasarladığı yumruklaşmalardan ve askeri savaş sahnelerinden farklı.

48anvva.jpeg


Salvo, The Eternaut'ta anlatıcı rolünü üstleniyor ve Oesterheld'in heyecan verici metni ve López'in nefes kesici çizimleri sayesinde, Buenos Aires'teki mahallesinde gerçekleşen kıyamet sonrası büyük yıkımın ve uzaylı istilasına karşı verilen hayatta kalma mücadelesinin öyküsü eserin merkezine yerleşiyor.

"Durumun baskıcı umutsuzluğu ile kahramanların neredeyse mucizevi hayatta kalmaları ve zaferleri arasındaki karşıtlık sivri ve politiktir," diye yazıyor Mena The Eternaut'tan. "En kötüsünün insanlıktaki en iyiyi ortaya çıkarması belki de basmakalıp bir yorumdur, ancak tekrar tekrar yapmaya değer bir gözlemdir."

1970'lerin sonlarından itibaren Arjantin, acımasız bir sağcı askeri diktatörlük tarafından yönetiliyordu. Muhalif sesleri sansürlemeye ve bastırmaya çalışıyordu ve on binlerce insan dönemin . Oesterheld, 1970'lerde Montoneros adlı sol görüşlü bir gerilla grubunu destekledi ve içerikleri açıkça solcu olan en az iki çizgi romanı örgütle bağlantılı yayınlarda yayınlandı.

2l9q7nb.jpg

Hükümet yetkilileri Oesterheld'in Montoneros'larla olan bağını ve çok sevilen çizgi romanlarındaki politik temaları cezalandırılma sebebi olarak gördüler. Yazarın iddiaya göre rahatsız edici yayınlanmış eserleri arasında, bu kez Arjantinli sanatçı Alberto Breccia tarafından çizilen, 50'lerdeki çizgi romanının daha politikleştirilmiş bir devamı olan ve Oesterheld'in Breccia ve oğlu Enrique ile birlikte devrimci grafik biyografisi yer alıyordu. Büyük Breccia ayrıca Oesterheld ile 1962 yazında Meksika dergisi Misterix'te ilk kez yayınlanan ve iki yıl yayınlanan çizgi romanında da ortaklık kurdu. Yenilikçi Breccia, çizgi roman için

-ikisi hamileydi- ele geçirdiğinde , hiçbiri bir daha canlı olarak görülmedi. The Eternaut'ta , yazar sanki kendi itici hükümetinin elinde başına gelecek dehşetleri telgraflıyormuş gibi.

Daha fazlasını Hyperallergic'teki okuyabilirsiniz .

Netflix ve K&S Films'in Eternaut TV dizisinin ve 30 Nisan 2025'te yayınlanacak. İllüstrasyonlar Francisco Solano López'e ait. Görseller © 2015 . Bu gönderi ilk olarak 31 Ocak 2016'da yayınlanmıştır. 7 Nisan 2025'te güncellenmiş ve yeniden yayınlanmıştır.

(şimdi bu grafik novel ı aramaktayım bulunca onu da paylaşacağım. umarım bu yazı ilginizi çekmiştir.)
ahanda buldum :)


iyi okumalar.
 
Son düzenleme:
Üst