Erostrate - Herostratus

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,793
22,711

MÖ 356 yılında Herostratus isimli bir kişi, Efes'teki Artemis Tapınağı'nı kasten yakarak tapınağın yıkılmasına neden oldu.

Tutuklanıp eyleminin amacı sorulduğunda şu cevabı verdi:

"Ünlü olmak."

Dünyanın yedi harikasından birinin yok oluşunu gören Efesli bilgeler buna inanamadılar, ama Herostratus işkence altında bile ısrar etti: Eğer tapınağı yıktıysa, bu sadece tarihe geçecekti.

İnsanın kendini beğenmişliği hakkında komik ve iğneleyici bir siyasi hikaye.

Fransızca, İngilizce

74iw8w621f7yoqh5g.jpg

Son düzenleme:

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,793
22,711
İlk konuya, adı farklı olduğu için diğerini paylaştıktan sonra tesadüfen bulduğum İngilizce versiyonunu da ekledim.

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,808
40,275

Martin Veyron ile Erostrate hakkında yapılan röpörtaj:

Erostratus, şöhret arayışı yeni bir şey değil!

Martin Veyron, Erostrum portresi aracılığıyla erkeklerin kibri hakkında komik ve acımasız bir siyasi masal anlatıyor!

Antik Yunan'a bir dalış. Martin Veyron, Erostratus'un gerçek öyküsü aracılığıyla, göz kamaştırıcı bir aptallıkla öne çıkan bir karakteri tasvir ediyor.

Ünlü olmak isteyen adam Herostratus

M.Ö. 356 yılında, bugünkü Türkiye sınırları içinde, Küçük Asya'nın en büyük Yunan kenti olan Efes'teyiz. Antik dünyanın yedi harikasından biri olan devasa ve görkemli Artemis Tapınağı alevlere teslim oldu. Ve genç bir adam her yerde bu kötülüğün kendisinin eseri olduğunu övünerek söylüyor.

Kısa süre sonra tutuklanan Erostratos –adı buydu– konseyin bilge adamları tarafından sorguya çekilir. Rakip bir şehirden mi gönderilmiş? Yoksa kıskanç bir tanrının aracı mı? Peki yaptıklarını nasıl açıklıyor? Erostratos, kendisini suçlayanların şaşkınlığı karşısında, tek gerçeğini kararlılıkla ortaya koyar: Ünlü olmak istiyordu, başka bir şey değil.

Böylece onu ebediyen unutulmaya mahkûm etmek için, kazığa bağlanıp yakılmadan önce şu hüküm verilir: Her kim Herostratus'un adını anarsa, öldürülecektir. Elbette işe yaramadı!

Şöhret arzusu

Çağımızın karakteristik özelliği olan şöhrete duyulan arzu, bu nedenle güneşin altında yeni bir şey değil.

Antik çağlarda bile hatırlanmak uğruna her türlü aptallığı yapmaya hazır insanların ruhlarını rahatsız eden bir şeydi bu: Herostratus bunun en güzel örneğidir.

Hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmediğimiz bu genç adamı ete kemiğe büründürmeye çalışarak ve onun yargılanma sürecini, bilindiği gibi mizah ve diyalog duygusuyla anlatarak Martin Veyron, tüm klasik Yunan'ı yeniden canlandırıyor.
Sadece karakterine odaklanmaktan çok, bizi lezzetli bir dizi konudan sapmalarla tarih ve mitler yolculuğuna davet ediyor.

Tanrılar ve tanrıçalar, küçük ve büyük kahramanlar ve onları anlatan ozanlar... Hepsi orada, mitolojinin çoğu zaman az bilinen bölümlerinde. Ve 4. yüzyıl Atina döneminin bütün büyük isimlerine de rastlıyoruz: Platon, Aristoteles, fahişe Phryne ve heykeltıraş Praksiteles, tabii Delphi'deki Pythia ve çağdaşlarını alaya almada eşi benzeri olmayan renkli Diogenes'i de unutmamak gerek.

Neşeli ve bilgi dolu bir festival, çağımızı aydınlatmaya devam eden bir döneme saygı duruşu!

"Yunan mitolojisi gerçekten bir şaka"

Martin Veyron, insan çizmeye olan ilgisini çok erken yaşta keşfetti. Bu işten geçimini sağlayabileceğine inanmaya cesaret edemiyor. Ama işte o bunu yapıyor. Echo des Savanes'le başlayan öyküler yıllar içinde, toplumsal olduğu kadar çeşitli konuları da ele alan her türlü başlıkla devam etti. Ve Erostrato ortaya çıktığında, Martin Veyron'un 74 yaşında hâlâ insan çizmekten mutlu olduğunu görünce şaşırıyor.

Yunan antikitesiyle ilişkiniz nedir?

Martin Veyron: Yunan mitolojisi bana her zaman olağanüstü zengin görünmüştür.

Büyüdükçe, dünyayı ve insanlığı biraz daha iyi anladıkça her şeyin örtülü olduğunu fark ediyoruz: tutkular, aşırılıklar, kusurlar...

Elbette büyük bir incelik ve derinlikle, ama aynı zamanda güçlü ve ferahlatıcı bir yaşam nefesiyle.

Mesela ölümlülerin ölçülü davranmaları, aşırılıktan kaçınmaları istenirken, tanrılara her şeyin mubah sayılması, onların kavga ve entrikalarında adeta bayram etmeleri beni her zaman çok güldürmüştür.

Genel olarak, biz hâlâ bu dünyanın içindeyiz: yasalar, kelime dağarcığı, düşünce kategorileri bize Yunanlılardan geliyor; bunları Ortaçağ'da yeniden keşfeden Arapların müdahalesi sayesinde.

Sanırım Yunan hikayeleri yakın zamana kadar Fransa'da çok iyi biliniyordu. Zaten Brassens'in şarkıları da tıpkı "itfaiyeci" ressamların tabloları gibi bunlarla doludur...

Ayrıca estetik açıdan, arkaik ve klasik dönem heykellerinde ve vazolarında bizi hâlâ çok etkileyen bir mükemmellik söz konusudur.

Herostratus hakkında neler biliyoruz?

Neredeyse hiçbir şey! M.Ö. 4. yüzyılda yaşadığını, Efes'teki Artemis tapınağını ateşe verdiğini, ölüme mahkûm edildiğini, adının anılmasının yasaklanmadığını biliyoruz. İşte bu kadar.

Ancak hikayesi birkaç yıl sonra tarihçi Theopompus tarafından yazıya geçirildi ve günümüze kadar bu şekilde ulaştı. Şair Marcel Schwob, 19. yüzyılın sonlarında Hayali Hayatlar adlı eserinden birini ona adadı. Daha sonra Sartre bunu bir öykünün, yazar Alain Nadaud ise bir romanın konusu yaptı...

Benim Herostratus'um iyi bir adamdı, oldukça ayrıcalıklı bir çevrede doğmuştu, bir erastes tarafından eğitilmişti, iyi bir kariyere sahip olabilirdi... Ama aklında tek bir şey vardı: şöhret.

Bu albümün çıkış noktası ünlü olma tutkusu mu?

Evet, hem eski hem de çağımızın karakteristik bir özelliği olan, herkesin akıllı olmak için masaya oturmak istediği bu akım hakkında yazmak istedim. Ve Trump'tan veya sosyal medyadan bahsetmektense aklıma iki satırlık Herostratus hikayesi geldi.

Dolayısıyla doğru formu, doğru tonu uzun süre aradım. Zaten tamamen uydurma olacak basit bir biyografi yazmak istemedim, çünkü bu adama dair kaynaklar çok nadir.

Ne kapalı bir yargılama hikayesi anlatmak istedim, sıkıcı olurdu, ne de İsa Mesih'ten İkiye Çeyrek Kaldı gibi kostümlü bir parodi komedi yapmak istedim. Ve sonra, İngiliz Robert Graves'in muhteşem Yunan Mitleri kitabında keşfettiğim ve çok sevdiğim bazı mitleri de anlatmak istedim; Graves bunları büyük bir mizahla sunuyor.

Bir kitapçı vitrininde Geneviève Hoffmann'ın "Antik Kentlerde Yunanlı Olmak ve Yunanlı Olmak" adlı kitabıyla karşılaşınca, bir kısır döngü içindeydim. Sonra, biraz daha yaşlı ama çok zengin bir yazar olan Robert Flacelière'in Perikles Yüzyılında Yunanistan'da Günlük Yaşam adlı kitabı. Ve kitap şekillendi.

Bir hikâyeden diğerine neşeyle geçtiğimiz bir tür milföy ya da karışık hikâye...

Evet ! Ben konudan sapmayı severim. Ben, geri dönen, bir anekdota, bir düşünceye yol açan konuşmaları severim...

Ben de aynısını yaptım, birkaç farklı konuyu iç içe geçirdim: Herostratus'un yargılanması, pek az bilinen mitolojik hikayeler ve dönemin Yunan toplumu, ki bu toplum yine de akıl almaz derecede önemli şahsiyetlerin bir araya geldiği bir toplumdur.

Platon'u, genç Aristoteles'i ve tabii ki en sevdiğim karakter olan Diyojen'i orada buluşturmak için tarihi çarpıtmama gerek kalmadı. Hatta, efsaneye göre Artemis Tapınağı'nın yandığı gün doğan Büyük İskender'e kadar gittim.

Bu karakterleri diyaloğa sokmak, onların anıtsal düşünürler olmadan önce yaşayan, komik ve yaratıcı, bazen de kötü niyetli insanlar olduklarını göstermek gerçek bir zevkti...

Grafik üslup da yargılamanın tarihsel çerçevesi ile mitolojik anekdotlar arasında değişim gösteriyor...

Bu dönüşüm, kitaba vermek istediğim bereketli tarafı gösteriyor. Ama şunu söylemeliyim ki yaşım ilerledikçe çizmeyi daha çok seviyorum.

Bu yüzden daha çok çalışıyorum ve zaman ayırıyorum: Bu hikayeyi çizmek için dört yıl!

“Antika kadar güzel” olmasını istiyordum.

Bunun üzerine, çoktan bıraktığım kalemi tekrar elime aldım ve fırçayı alıp, çizimleri yapmaya ve süslemelerle ilgilenmeye başladım.

Hiç kimsenin benden beklemediği belgesel bir kesinlik aramadım; ancak çizimin zengin olmasını, bazen bir peplum tarafına ve çok yoğun bir şeye sahip olmasını istedim, çünkü uzmanlara göre, Akropolis ve tapınakları dışında, o dönemde Atina, neşeli bir anarşi içinde büyüyen mütevazı evlerin bir labirentiydi. Bunların hepsini çizerken çok eğlendim.

Bir başyapıt. Çok teşekkürler Üstat @Osidi.

Son düzenleme: