Eric Liberge Eserleri

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,665
37,530

ncqvrpnitm4esj87g.jpg

Çizer, 1965 doğumlu Eric Liberge çok genç yaşta resim yapmaya başladı.

1977'ye gelindiğinde sayfaların tamamını sanat eserleri ve küçük iskeletlerle doldurmuştu.

1996 yılında Mösyö Mardi-Gras Descendres (Mr. Ash Tuesday, Europe Comics) dizisine başladı. Dört albümden oluşan bir serinin ilk cildi ile 1999'da René Goscinny Ödülü'nü kazandı.

2002 yılında yazar bu çığır açan seriden üç albümden "Latitudes" koleksiyonundaki Tonnerre rampant ve Métal at Soleil albümlerine geçti.

2004 yılında Dupuis, Bay Ash Tuesday'i ilk üç cildi ve ardından 2005'te dördüncü ve son cildi yeniden yayınladı.

2004 yılında Liberge, tarihi macera dizisi Les Corsaires ile yeni bir yöne doğru yola çıktı.

Üstat @ekenciz tarafında Türkçe olarak paylaşılan eser les-corsaires-dalcibiade, (Hikaye: Denis Pierre Filippi, Çizimler: Eric Liberge,
Çeviri: SenSei, Balonlama: Ekenciz) 'e aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-corsaires-dalcibiade-01-of-05.77376/

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-corsaires-dalcibiade-02-of-05.78492/

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-corsaires-dalcibiade-03-of-05.80344/

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-corsaires-dalcibiade-04-of-05.80911/

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-corsaires-dalcibiade-05-of-05.83399/

Üstat @gandor08 tarafından paylaşılan "Mr. Ash Tuesday (01-04)" esere de aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/mr-ash-tuesday-eng.125252/

Mr. Ash Tuesday;

Ölümden sonraki yaşamı hiç kimse böyle hayal etmemişti:

Gece karası bir göğün altında çorak, taşlı bir çöl, üst üste yığılmış Gotik katedraller yığınına benzeyen bir şehir, ölenlerin iskeletlerinin yoğun olarak bulunduğu sokaklar.

Ve kahve yok.

Dünyevi varoluş ile Kıyamet Günü arasında bir yerde bulunan, ne cennet ne de cehennem olan, öbür dünyada tuhaf, baskıcı bir yer olmayan yer.

Ve ölenlerin ruhlarının toplandığı ve kurtuluş umudunun olduğu bu sonsuzluk bekleme odasında, Victor Tourterelle de bir gün trajik bir ev kazası sonucu kendini buldu - daha doğrusu, tam olarak iki gün arasında.

Éric Liberge, on yıl önce dört bölümlük "Mr. Ash Tuesday" serisiyle, en ince ayrıntısına kadar sevgi ve titizlikle kurgulanıp resmedilen bu fantastik paralel dünyayla çizgi roman dünyasında büyük ses getirmişti.

Liberge bizi bir kez daha bu nefes kesici çizgi roman evreninin, skolastik safsata ile kendi kendine yeten bürokrasinin çılgın bir karışımının kökenlerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Éric Liberge, yalnızca çizgi romanlarda bulunmayan orijinal, coşkulu hayal gücünün harika görüntü tasarımlarıyla büyülüyor.

Aynı anda hem cehennem hem de cennet.

İlginç çizimleri ve konusu nedeniyle göz gezdirilmesi yerinde olacaktır.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,253
7,296
Teşekkür mesajım , sanırım taşınma sırasında silinmiş. Çok teşekkürler @balkan . Bu arada diğer dostlarımız @Osidi , @gandor08 , @ekenciz ve @direnc11 'e de teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli bir sanatçı ve değerli paylaşımlar dizisinin başlangıcındayız galiba. Sağ olun , var olun . Emeği geçen dostların ellerine sağlık.

Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,253
7,296
Gerçekten de latince özdeyişler , hem etik anlayış , hem de yasal zeminin ilk olmasa da köklü örnekleri olması bakımından , tıpkı değerli @Calligrapher gibi benim de ilgimi çekmiştir. Sn. @balkan sayesinde haber aldığım ,yukarıda yazdığım tüm dostlarımızın paylaşımlarının yanı sıra , dillere destan arşivi ile dostumuz @Osidi 'nin paylaşımları ile, Liberge'nin eserlerinin büyük bölümüne ulaşma imkanı buldum. Bu yüzden , kendimi şanslı görüyorum. Konuyla ilgili paylaşım ve katkıda bulunan tüm dostlara teşekkür borçluyum.

İlk fırsatta , diyarımızda sanatçıya ait tüm paylaşımları içeren bir yorum yazısı yazmayı düşünüyorum. Sağolun , var olun.

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,665
37,530
Üstat @Osidi ‘ye destek için:

Farklı bir Stalin Öyküsü (Fransızca)

(Fransızca)

(Fransızca)

Her ne kadar konuyla ilgisi yoksa da bilgi amaçlı konuya ilgi duyanların Yönetici @scanfan tarafından 30 Haziran 2015 ve 2 Temmuz 2015 tarihinde paylaşılan farklı senarist ve çizer tarafından oluşturulan TÜRKÇE “Satalin’in Ölümü” adlı esere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Senaryo: Fabien Nury

Çizimler: Thierry Robin

Renklendirme: Lorien Aureyre

Orijinal adı: La Mort de Staline (Dargaud)

İngilizce adı: The Death of Stalin (2013 tarihli İngilizce balonlamasından çevrildi)

Cilt 1 (2010): Izdırap/Agonie/Agony

Cilt 2 (2012): Cenaze Töreni/Funérailles/Funeral

Fontlar (Orijinalindeki fontların aynısı kullanıldı): Imagine (kapak), Minya Nouvelle (balonlar)

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/stalinin-olumu-cilt-1-tr-balonlama.92180/#post-414977

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/stalinin-olumu-cilt-2-tr-balonlama.92257/#post-414966

Onursal Üye @SenSei tarafından 24 Ağustos 2018 tarihinde paylaşılan “The Death Of Stalin (2018)” filmine ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/the-death-of-stalin-dublaj-ve-altyazili.121566/

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,253
7,296
Bir süredir paylaşılan Eric Liberge eserlerinden , Les Corsaires d'Alcibiad ve Voyageur hariç , diğer eserlerin sayfaları arasında dolaştığımda , liginç özellikler gözüme çarptı. Hem senaryo yazarı , hem de çizer olarak çeşitli çizgi romanlarda görülen sanatçının çalışmalarına baktığımda çok kısa olarak şunları yazabiliyorum.
  • ) Öncelikle her karenin bir tablo niteliğinde sanat eseri olduğunu söylemeliyim.
  • ) Ödüllü olan Mr. Ash Tuesday serisi dışındaki , Wotan , L'Art du Crime ve de La Guerre des Paysans çizgi romanlarının tümünün bir ortak noktası var. Hepsi de cesarete adanmış. Wotan'da savaş dönemi Nazi kuvvetlerine bireysel karşı çıkışlar , L'Art du Crime'da heykeltraş Electra'nın Roma dönemindeki yine cesaret dolu hamleleri , La Guerre des Paysans'ta ise “Omnia sunt communia” sloganı ile Martin Luther dönemindeki kırsal kesimin isyan hareketi derken , tüm Liberge eselerine ait sayfalarda coşkuyu gördüm.
  • ) Ancak konu özellikleri haricinde , en başta belirttiğim çizimler , diğer tüm Fransız çizgi romanlarda olduğu gibi çok iyi gözleme dayanan '' realist '' çizimler. renkli çalışmalar gibi renksiz çalışmalar da okurda büyük etki bırakıyor. Çok iyi gözlem derken , kaynak araştırmasını da , tabii dahil etmek gerekiyor. Bu konuda , bunca gördüğüm sayfadan aklımda kalan çok iyi bir örnek var. La Guerre des Paysans'taki sayfa 49. Bu sayfada görülen Liberge çizimi Bruegel'in Düğün Dansı tablosundan neredeyse aynen, yararlanılarak oluşturulmuş.
Paylaşımları ile katkıda bulunan dostlara teşekkür ediyorum. Sanırım , bu harika sanatçının eserlerini görmeye devam edeceğiz.
Fritz Lang kitabına ise , farklı özellikler barındırdığından , ayrıca değinmek gerektiğini düşünüyorum.

Son düzenleme:

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,665
37,530
Bir süredir paylaşılan Eric Liberge eserlerinden , Les Corsaires d'Alcibiad ve Voyageur hariç , diğer eserlerin sayfaları arasında dolaştığımda , liginç özellikler gözüme çarptı. Hem senaryo yazarı , hem de çizer olarak çeşitli çizgi romanlarda görülen sanatçının çalışmalarına baktığımda çok kısa olarak şunları yazabiliyorum.
  • ) Öncelikle her karenin bir tablo niteliğinde sanat eseri olduğunu söylemeliyim.
  • ) Ödüllü olan

• serisi dışındaki , Wotan , L'Art du Crime ve de La Guerre des Paysans çizgi romanlarının tümünün bir ortak noktası var. Hepsi de cesarete adanmış. Wotan'da savaş dönemi Nazi kuvvetlerine bireysel karşı çıkışlar , L'Art du Crime'da heykeltraş Electra'nın Roma dönemindeki yine cesaret dolu hamleleri , La Guerre des Paysans'ta ise “Omnia sunt communia” sloganı ile Martin Luther dönemindeki kırsal kesimin isyan hareketi derken , tüm Liberge eselerine ait sayfalarda coşkuyu gördüm.
  • ) Ancak konu özellikleri haricinde , en başta belirttiğim çizimler , diğer tüm Fransız çizgi romanlarda olduğu gibi çok iyi gözleme dayanan '' realist '' çizimler. renkli çalışmalar gibi renksiz çalışmalar da okurda büyük etki bırakıyor. Çok iyi gözlem derken , kaynak araştırmasını da , tabii dahil etmek gerekiyor. Bu konuda , bunca gördüğüm sayfadan aklımda kalan çok iyi bir örnek var. La Guerre des Paysans'taki sayfa 49. Bu sayfada görülen Liberge çizimi Bruegel'in Köylü Dansı tablosundan neredeyse aynen, yararlanılarak oluşturulmuş.
Paylaşımları ile katkıda bulunan dostlara teşekkür ediyorum. Sanırım , bu harika sanatçının eserlerini görmeye devam edeceğiz.
Fritz Lang kitabına ise , farklı özellikler barındırdığından , ayrıca değinmek gerektiğini düşünüyorum.

Üstat @eankara , harika yorumunuza ekleyecek kelime bulamıyorum.

Beni en çok etkileyen eseri "Mr. Ash Tuesday" dir. Cennet ve cehenmen üzerine ilginç bir betimleme, hayat üzerine ise harika bir bakış açısı nedeniyle en beğendiğim eseridir.

Diğer eserleri de her bir okuyucu için farklı tatlar içeren harika çalışmalardır. Keşke her biri Türkçeye çevrilse ve herkesçe okunma imkanı olsa...

Bu çizerin forumda tekrar gündeme gelmesine vesile olan Üstat @Osidi ye bir kez daha teşekkür ederiz.

kayıntı

Yeni Üye
19 Haz 2022
117
535
Harika bir Liberge kütüphanesi oldu. Başta Osidi olmak üzere şahane yorum ve tanıtım yapan arkadaşlar sayesinde pek tanımadığım müthiş bir yazar/çizer tanımış oldum. Hepsine müteşekkirim.

Fransızcasını grupta gördüğüm kitaplardan birinin ingilizcesini buldum,ekliyorum. Benim gibi ingilizcesi yeterli olup fransızcaya fransız olan arkadaşların ilgisini çekeceğini umuyorum:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,253
7,296
Değerli @balkan , Mr. Ash Tuesday ciltlerini okumaya yeni fırsat bulup başladım. Çok beğendiğinizi belirtirken haklıymışsınız !!! Tüm ciltleri bitirdiğimde izlenimlerimi aktarmayı düşünüyorum. Başta Sn. @gandor08 olmak üzere , size ve de özellikle 0 no lu albüm için dostum @Osidi ye , bu değerli eseri okuma imkanım sağlanmasından dolayı teşekkür ederim

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,253
7,296
Kapkaranlık ortamda , oturan hüzünlü bakışlı bir iskelet şunları söylüyor ; '' Dünya'ya geri döndük ! Parlak bir ışık olduğunu söylemişlerdi ! '' 1. ciltte Eric Liberge'nin bana göre epik macerası böyle başlıyor . Mr. Ash Tuesday okuduğum en ilginç çizgi roman serilerinden . Profesyonel haritacı olan Victor Tourterelle , ölümü sonrası kendisine ulaşan postacıdan aldığı otopsi raporlarıyla durumunu öğrendikten sonra , adeta çöl ortamı gibi , ama soğuk , karanlık ortamda bir çok iskeletler arasında yerini alıyor. Bir tür kara mizah görülüyor. Ciltler boyu iskeletlerin yer aldığı çizimler konusunda , çizer Eric Liberge'nin iki önemli özelliği görülüyor. Farklı temalara ( ölüm , dini sembolizm , diktatörlük gibi ) eklemlenen , ezoterizm sevgisi ve de kardeşinin küçük yaşta ölümünden itibaren düşüncelerinde önemli yer alan ölüm saplantısı. Sonuçta böylesine iskelet çizimleriyle dolu bir macerayı oluşturmuş.

İskelet ikonografyası , Rönesanstan beri sanat alanında dikkat çekmiştir. '' Dance of Death '' ( ya da Danse Macabre ) yani ölüm dansı olarak adlandırılan konu , Ortaçağ sonlarından 19. yy. sonu Viyana'sına kadar ( Örneğin Klimt ) görülebilir. Sanat alanında bu kadar uzun süre işlenen konunun , doğal olarak günümüzde de etkileri söz konusu. ( Örneğin , ünlü rock grubu Iron Maiden'ın aynı adlı parçası !! ) Dünyevi hayatın boş olduğunu hatırlatmak için , izleyende etkiler bırakma amacıyla , konunun bir çok sanatçı tarafından ele alındığını görmek mümkündür.

Liberge'nin iskelet çizimleri dolu resimlerine bakarken , yukarıdaki düşünceler geçti aklımdan. Ama , Liberge ,çizimleriyle bir bakıma , yukarıda sözünü ettiğim '' hiciv '' anlayışını korurken , detaylara da önem vererek bir nevi '' Gotik '' çizgi roman oluşturmuş . Üstelik , dünyevi sistemimize eleştirileri de dahil ederek !! İlk ciltteki sayfalarda ilerleyen okur , kahve içeceğine şaşırtıcı olarak , önem verilmesinin nedenini daha sonraki ciltlerde görüyor. Birşey çok hoşuma gitti. Diktatör rejime karşı , romanda görülen en önemli silah bilgi ! ( Dostumuz @cagan73 'ün kulakları çınlasın !! )

İkinci ciltte söz konusu olan '' harita çizme '' görevi yanında , duyular ve zevkler konuları işlenirken , dini vaazlarla kitlelerin nasıl kontrol altına alındığını görüyoruz. Araştırma görevi sırasındaki arşiv kazılarındaki ezoterik nesneleri görünce , Liberge'nin simya dahil pek çok ezoterik konuya ilgi gösterdiği açıkça ortaya çıkıyor. ( Gül Haç örgütü gizli figürleri vs. )

Üçüncü ciltte '' Araf '' görülmekte. günah işleyenlerin kurtuluşa doğru ilerlemelerini vurgulayan , tövbe etmeyi hatırlatan yer. Buraya kadar '' acaba ?? '' diyordum , ama bence Dante'nin ruhu karşımda artık alenen belirdi ! Romanı okurken , tıpkı Dante'nin İnsanlık Komedyasındaki seyahatine benzer şekilde , bu kez bilinç katmanlarındaki seyahati okuyorken buldum kendimi !!

Son ciltte ise , aslında önemli iki soru üzerinde durulmuş. Öncelikle Araf , insanoğllunun sapkın iradesi tarafından yaratılan bir şey mi ? . Diğer soru ise ; ruhların sonsuz azap karşısındaki durumu için ümit bulunuyor mu ? ( Mümkün olduğu kadar az '' spoiler vermek '' istediğimden , detaylı anlatım yapmamak amacım ! )

Eserin sayfaları arasında ilerlerken , yukarıda belirttiğim sanatçılardan başka , çok sevdiğim ressam Hyeronimous Bosch'u da hatırladım. Yaptığı resimlerle ,tıpkı dönemindeki önemli ressamlar gibi dini sembolizme önem veren ressam . bu çizgi romanda , üstelik onun gerçek adıyla yer alan bir karakter olarak bulunuyor ; Jeronimus ( Bosch'un gerçek adı Jeronimus van Aken'di !! ) Ancak , Bosch'un eserlerinde daha keskin ahlakçı tutumu benimsediğini , ancak Liberge'nin okura karşı o kadar da '' acımasız '' davranmadığını , daha yumuşak bir anlatımı seçtiğini söylemek mümkün.

Ciltler boyunca , özellikle renklendirme açısından esere baktığımda , '' acaba , bu şekilde renklendirme yerine , siyah - beyaz olsaydı , daha mı iyi olurdu ??? '' sorusu kafamdan geçmedi değil . Ama , çok zor bir işin başarıldığını görüyorum. Çünkü , daha renkli bir çalışma , okur üzerinde bu etkiyi bırakmazdı diye düşünüyorum. Ayrıca , sadece iskelet çizimleriyle okunan eserde , karakterler ustaca kurgulanan diyaloglarla daha da , ayrı ayrı farkedilir hale gelmişler. Bir çok esere açılım yapan bu çizgi roman serisinde , daha bir çok sanatçının hatırlanacağını söylemek mümkün. Bunların başında , Sergio Toppi geliyor. Kurguda Liberge tarafından oluşturulan antik mimari konusunda usta sanatçıyı da anmış oldum !!! Ayrıca , 0. ciltteki kadın karakter ise neredeyse tam bir Manara kadını !!! ( Ama , benim olmazsa olmazım Galip Tekin . Onun bir karanlık öyküsündeki , iskelet at üzerindeki iskelet binici de gözlerimin önünden geçti ! )

Kökeni , sanatsal olarak yüzyıllar öncesine uzanan , bir çok sanatçıdan yararlanılarak oluşturulan , karanlık ortamdaki kül rengi manzaralar , ve iskeletlerin bulunduğu , bir çok çağrışıma yer veren , usta işi bir eser ; '' Mr. Ash Tuesday ''

Bu harikulade okuma macerama son verirken , okumama imkan veren ve katkıda bulunan tüm dostlara teşekkür ederim.

Son düzenleme:

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,665
37,530
Kapkaranlık ortamda , oturan hüzünlü bakışlı bir iskelet şunları söylüyor ; '' Dünya'ya geri döndük ! Parlak bir ışık olduğunu söylemişlerdi ! '' 1. ciltte Eric Liberge'nin bana göre epik macerası böyle başlıyor . Mr. Ash Tuesday okuduğum en ilginç çizgi roman serilerinden . Profesyonel haritacı olan Victor Tourterelle , ölümü sonrası kendisine ulaşan postacıdan aldığı otopsi raporlarıyla durumunu öğrendikten sonra , adeta çöl ortamı gibi , ama soğuk , karanlık ortamda bir çok iskeletler arasında yerini alıyor. Bir tür kara mizah görülüyor. Ciltler boyu iskeletlerin yer aldığı çizimler konusunda , çizer Eric Liberge'nin iki önemli özelliği görülüyor. Farklı temalara ( ölüm , dini sembolizm , diktatörlük gibi ) eklemlenen , ezoterizm sevgisi ve de kardeşinin küçük yaşta ölümünden itibaren düşüncelerinde önemli yer alan ölüm saplantısı. Sonuçta böylesine iskelet çizimleriyle dolu bir macerayı oluşturmuş.

İskelet ikonografyası , Rönesanstan beri sanat alanında dikkat çekmiştir. '' Dance of Death '' ( ya da Danse Macabre ) yani ölüm dansı olarak adlandırılan konu , Ortaçağ sonlarından 19. yy. sonu Viyana'sına kadar ( Örneğin Klimt ) görülebilir. Sanat alanında bu kadar uzun süre işlenen konunun , doğal olarak günümüzde de etkileri söz konusu. ( Örneğin , ünlü rock grubu Iron Maiden'ın aynı adlı parçası !! ) Dünyevi hayatın boş olduğunu hatırlatmak için , izleyende etkiler bırakma amacıyla , konunun bir çok sanatçı tarafından ele alındığını görmek mümkündür.

Liberge'nin iskelet çizimleri dolu resimlerine bakarken , yukarıdaki düşünceler geçti aklımdan. Ama , Liberge ,çizimleriyle bir bakıma , yukarıda sözünü ettiğim '' hiciv '' anlayışını korurken , detaylara da önem vererek bir nevi '' Gotik '' çizgi roman oluşturmuş . Üstelik , dünyevi sistemimize eleştirileri de dahil ederek !! İlk ciltteki sayfalarda ilerleyen okur , kahve içeceğine şaşırtıcı olarak , önem verilmesinin nedenini daha sonraki ciltlerde görüyor. Birşey çok hoşuma gitti. Diktatör rejime karşı , romanda görülen en önemli silah bilgi ! ( Dostumuz @cagan73 'ün kulakları çınlasın !! )

İkinci ciltte söz konusu olan '' harita çizme '' görevi yanında , duyular ve zevkler konuları işlenirken , dini vaazlarla kitlelerin nasıl kontrol altına alındığını görüyoruz. Araştırma görevi sırasındaki arşiv kazılarındaki ezoterik nesneleri görünce , Liberge'nin simya dahil pek çok ezoterik konuya ilgi gösterdiği açıkça ortaya çıkıyor. ( Gül Haç örgütü gizli figürleri vs. )

Üçüncü ciltte '' Araf '' görülmekte. günah işleyenlerin kurtuluşa doğru ilerlemelerini vurgulayan , tövbe etmeyi hatırlatan yer. Buraya kadar '' acaba ?? '' diyordum , ama bence Dante'nin ruhu karşımda artık alenen belirdi ! Romanı okurken , tıpkı Dante'nin İnsanlık Komedyasındaki seyahatine benzer şekilde , bu kez bilinç katmanlarındaki seyahati okuyorken buldum kendimi !!

Son ciltte ise , aslında önemli iki soru üzerinde durulmuş. Öncelikle Araf , insanoğllunun sapkın iradesi tarafından yaratılan bir şey mi ? . Diğer soru ise ; ruhların sonsuz azap karşısındaki durumu için ümit bulunuyor mu ? ( Mümkün olduğu kadar az '' spoiler vermek '' istediğimden , detaylı anlatım yapmamak amacım ! )

Eserin sayfaları arasında ilerlerken , yukarıda belirttiğim sanatçılardan başka , çok sevdiğim ressam Hyeronimous Bosch'u da hatırladım. Yaptığı resimlerle ,tıpkı dönemindeki önemli ressamlar gibi dini sembolizme önem veren ressam . bu çizgi romanda , üstelik onun gerçek adıyla yer alan bir karakter olarak bulunuyor ; Jeronimus ( Bosch'un gerçek adı Jeronimus van Aken'di !! ) Ancak , Bosch'un eserlerinde daha keskin ahlakçı tutumu benimsediğini , ancak Liberge'nin okura karşı o kadar da '' acımasız '' davranmadığını , daha yumuşak bir anlatımı seçtiğini söylemek mümkün.

Ciltler boyunca , özellikle renklendirme açısından esere baktığımda , '' acaba , bu şekilde renklendirme yerine , siyah - beyaz olsaydı , daha mı iyi olurdu ??? '' sorusu kafamdan geçmedi değil . Ama , çok zor bir işin başarıldığını görüyorum. Çünkü , daha renkli bir çalışma , okur üzerinde bu etkiyi bırakmazdı diye düşünüyorum. Ayrıca , sadece iskelet çizimleriyle okunan eserde , karakterler ustaca kurgulanan diyaloglarla daha da , ayrı ayrı farkedilir hale gelmişler. Bir çok esere açılım yapan bu çizgi roman serisinde , daha bir çok sanatçının hatırlanacağını söylemek mümkün. Bunların başında , Sergio Toppi geliyor. Kurguda Liberge tarafından oluşturulan antik mimari konusunda usta sanatçıyı da anmış oldum !!! Ayrıca , 0. ciltteki kadın karakter ise neredeyse tam bir Manara kadını !!! ( Ama , benim olmazsa olmazım Galip Tekin . Onun bir karanlık öyküsündeki , iskelet at üzerindeki iskelet binici de gözlerimin önünden geçti ! )

Kökeni , sanatsal olarak yüzyıllar öncesine uzanan , bir çok sanatçıdan yararlanılarak oluşturulan , karanlık ortamdaki kül rengi manzaralar , ve iskeletlerin bulunduğu , bir çok çağrışıma yer veren , usta işi bir eser ; '' Mr. Ash Tuesday ''

Bu harikulade okuma macerama son verirken , okumama imkan veren ve katkıda bulunan tüm dostlara teşekkür ederim.
Üstat @eankara , gerek bilginiz, gerekse bakış açınız ve yorumlarınızla pek çok forum üyesinin duygu ve düşüncelerine tercümansiniz. Çok teşekkürler.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,253
7,296
Eric Liberge eserlerinin, gördüğümüz kadarıyla tamamlanmamış olmasına çok sevindim. Bu , Sn. @Osidi 'nin sürprizlerinin bitmediğini de gösteriyor bir bakıma !! '' Metal '' gördüğüm kadarıyla, konusu ve çizimleriyle , yine ilginç bir çizgi roman. Ama , ben Liberge'nin Mr. Ash Tuesday'inin etkisindeyim hala !!

Çok teşekkürler @Osidi

kayıntı

Yeni Üye
19 Haz 2022
117
535
Sayın eklediğiniz Le Suaire hakkında

(Fransızca)
Sayın Balkan, bu harika seriyi incelerken bir trilogy olduğunu, üçüncü ve son sayısının adının 2019 yılında basıldığını ve seri adının Corpus Christi 2019 olduğunu buldum;

Bilginize.

Bu arada şurada ilk iki sayının ingilizcelerini buldum. Umarım benim gibi İngilizce takip edenlerin hoşuna gider;

Selamlar sevgiler
Not 1; Biraz vakit aldı ama indi bende.
Not 2: Corpus Christi'yi Tex okurları hatırlayacaktır; Texas'ın ortasında küçücük bir kasaba, birkaç Tex macerası orada geçmişti.

Son düzenleme: