Emel Sayın Türk Filmi Müzikleri ve Bir Zamanlar 6... Plakları

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
514
3,757
Merhaba,

Bonus Müzik'ten çıkan "Başrolde Emel Sayın"dan sonra, Mart 2022'de Yavuz&Burç Plakçılık, Emel Sayın'ın daha "klasik" eserlerin olduğu "Türk Filmi Müzikleri" plağını yayınladı. Her ne kadar asıl tekrar/tıpkı basım yapılması gereken plak, Saner Plakları'ndan Emel Sayın 1973 (soundtrack formatında orijinal film şarkıları yeralır. Filmlerde seslendirildiği gibi aynı hızda kaydedilmiştir) olsa da bunlar da yaraya merhem niyetine güzel plaklar oldu. Teşekkür ederiz. Ancaak...


Ya, Yavuz&Burç "Türk Filmi Müzikleri" uzunçalarının kapağı bir felaket! Açılır kapak kaliteli kağıt vs iyi güzel de, tasarım berbat olmuş. Ön kapağa konulan film şeritlerinin orta kısımlarındaki Emel Sayın fotoğraflarının biri kenarlardan "çekilmiş" diğeri "baskılanmış". Hani LED TV'nizin 4:3 ayarı yoktur da 4:3 görüntüleri 16: 9 yapar ya, öyle işte. Arka kapaktaki şerit fotoğrafları da gayet güzel normal hoş fotoğraflar. Ön kapak öyle olsaydı ya! Gözüme güzel görünmedi.



Gelelim künye bilgilerine. Yok! Yani künye bilgisi yok. Üretici ve dağıtıcı firma adres bilgileri dışında bilgi yok. Yapımda kimlerin emeği geçmiş kimlere teşekür edeceğiz (veya eleştireceğiz) yok kardeşim.


Plak içerik listesine gelince: Burayı tasarlayan arkadaş firma ile kavgalı olmalı veya çok sıkışık bir anına denk gelmiş olmalı. Dolu hata var listede. Bir kere şarkıların asıl sahipleri olan söz yazarı ve müzik bestekarlarının adları bir harf nokta (T. Ateş gibi) formatında yazılmış. Yahu bu insanların isimleri tek bir harf midir? Biz T.Ateş'teki T.'nin Türkan'mı Toktamış'mı olduğunu araştırmak zorunda mıyız? Tamamını yazacak yer mi bulamadınız? Böylesi bir uygulamanın bu insanlara saygısızlık olduğunu düşünmez misiniz? Durumun tek istisnası "Tanrım Beni Baştan Yarat" şarkısının söz yazarı Ali Tekintüre ve bestekarı Muzaffer Özpınar'ın isimleri tam yazılmış. Diğerleri "harf isimli insanlar".



Plağın B yüzünde Emel Sayın'ın sesinden dinlemenin mucize olduğu bir şarkı var. "Saymadım Kaç Yıl Oldu". Bu şarkı listede "Say-a-madım Kaç Yıl Oldu"ya dönüşmüş. Kapak içindeki başlıkta da durum aynı. Oysa şarkı sözlerinde doğrusu yazıyor.





Hemen bir üstteki 4. şarkı " Bir Dünya Yarattım" şarkısının bestekarı E.(Erol) Sayan, "E. Soyan" olmuş. Kapak içinde de durum aynı. Oysa aynı yüzün son şarkısının da bestekarı kendisi ve ismi orada doğru yazılmış.


Bitmedi!.. Şimdi bir de Ossi Müzik'ten çıkan Bir Zamanlar 6... plaklarını inceleyelim. Ossi Müzik, Bir Zamanlar serisini, 5'ten bu yana renkli plak olarak çıkarıyor. İyi hoş ta benim gibi siyah plak takıntılı çok koleksiyoncu da var. Kara plak alternatifi olmalı. Bu renk meselesi eski şarkıları içeren plaklarda bana ters geliyor. Neyse... Bir zamanlar 6...'nın kapağına bir göz attığımızda, yine böyle uluslararası bir projeye yakışmayan detaylar göze çarpıyor. Şöyle ki...


Plak 1'in A Yüzü'nün 4. parçası Sezer Güvenirgil'in Aşktan da Öte şarkısı, "Aştan da Öte"ye dönüşmüş. Kapak içinde doğrusu yazıyor.





Yine 1. plağın B Yüzü'nün 2. parçası Atilla Yelken'in Saçlarım Ağarmadan Gel şarkısı Saçlarım "Ağırmadan" Gel'e dönüşmüş. Kapak içine baktım orada öyle yazmışlar. Ya arkadaşlar, saç ağarır; "ağır"maz.







Bu kadar önemli plaklar için böylesine kötü tasarımlı kapaklar koskoca Yavuz&Burç Plakçılık gibi Ossi Müzik gibi firmalara yakışmıyor. Umarım sonraki çalışmalarda bu tür hatalar olmaz. Sayın üretici firmalar: Biz plakları artık "şarkı dinleyelim, sonra atarız çöpe" diye almıyoruz. Plaklara dünya para verip koleksiyon yapıyoruz. Bu eserleri sonraki kuşaklara bırakacağız. Haydi yabancı plaklardaki gibi insert, poster, belgesel vb hikayelerden umudu kestik, normal kapağını doğru düzgün yapın yahu! Lütfen!...


Esenlikler
Lami Tiryaki
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,013
84,915
Kasımpaşa
Sevgili Lami araştırmacı titizliği ile yaşadığı hayal kırıklığını ne kadar güzel aktarmış...
Sanırım bu şarkılardan hiçbir haberi olmayan bir grafiker tarafından hazırlanan plak kapağı ve onu kontrol etmekten bile aciz yapımcılar...
Kolaycılığa kaçmanın doğal sonucu...
Geçmiş günlere saygı böyle olmamalı ki para kazanıyorsan bu işten daha da özenli olunmalı...
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,710
36,057
İstanbul
Bir insan yaptığı işe ciddiyetle yaklaşmayıp sevgisini koymuyorsa, ne yazık ki ortaya böyle hilkat garibesi plak kapakları çıkması doğaldır üstadım. Paylaşım için teşekkürler.
 

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
514
3,757
Yazmayı unutmuşum. Plağın B yüzünün 7. parçası "Kadehinde Zehir Olsa"nın söz yazarı koskoca Hikmet Münir Ebcioğlu'da H.M. Ebaroğlu olmuş! Ya!.. Bu şimdi!.. Neyse...
 

GüvenGüven

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,093
5,336
Bandırma
Yazmayı unutmuşum. Plağın B yüzünün 7. parçası "Kadehinde Zehir Olsa"nın söz yazarı koskoca Hikmet Münir Ebcioğlu'da H.M. Ebaroğlu olmuş! Ya!.. Bu şimdi!.. Neyse...

O parçanın bir yurtdışı kaydında parçanın finalinde Erol Sayan'ın içine Jimi Hendrix'in ruhunun kaçtığı bir versiyon vardır. Bu kayıt üstada sorulduğunda tüm mızraplarını İstanbul'da unuttuğu için kayıttan hemen önce bulabildiği cam mızrapla çaldığını, çalarken cam mızrapın elinden fırladığını, mızrapa hakim olmaya çalışırken icranın kayda öyle yansıdığını söylemişti.
 
Üst