Edmondo de Amicis - İstanbul (1874)

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,563
17,022
file

Moderatör tarafında düzenlendi:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,342
8,207
Bizde daha çok "Çocuk Kalbi" adlı kitabıyla tanınan İtalyan yazar Edmondo de Amicis'in 1870'lerin İstanbul'unu anlattığı harika bir gezi kitabı, bir klasik... İçindeki enfes çizim ve gravürler bir yana, dönemin İstanbul'unu bir yabancı gözünden o denli detaylı ve renkli olarak anlatır ki hayran olmamak mümkün değil. Özellikle ilk sayfalarda, gemiyle Boğaziçine girdiklerinde gördüğü manzarayı tasvir edişi harikuladedir. Eseri ünlü dilbilimci Prof. Dr. Beynun Akyavaş İtalyanca orijinali ve Fransızca çevirisini karşılaştırarak dilimize kazandırmış. Bu eserin bir de YKY tarafından yayımlanmış Filiz Özdem çevirisi var ki, baskı kalitesi daha iyi olsa da, Beynun Akyavaş çevirisinden fazlaca "esinlenilmiş" olduğu gibi, çevirmen Osmanlı kurum, unvan ve yer isimlerini -muhtemelen Osmanlı tarihine vakıf olmadığı için- hatalı çevirmiş.
Değerli @oktayyapıcı13 üstada bu önemli eseri paylaştığı için teşekkürlerimi sunuyorum.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,271
7,461
Istanbul gravürleri düşkünlüğüm nedeniyle, Melling, Bartlett ya da Allom eserlerini büyük iştahla aradığım zamanlarda bu kitabı da çok aramıştım. Değerli dostum @Calligrapher 'in çok güzel belirttiği gibi , nefis nitelikleri olan kitap. Sonunda büyük zevkle bulup aldığım kitabın şimdi de digitalini edindiğim için sevinçliyim.
Çok teşekkürler Sn. @oktayyapıcı13 .