Doğan Kardeş 1967 Sayı 049

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
310
14,325
Doğan Kardeş 1967 Sayı 049
02 _ Ekim _ 1967

Doğan Kardeş dergisi,1945-1993 yılları arasında yayınlanmıştır. Dergi, Türkiye’de çocuk dergileri arasında, nitelik ve okunurluk düzeyi açısından özel bir konuma sahiptir. Yapı ve Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent,1939’da İsviçre’de bir çığ kazasında hayatını yitiren oğlu Doğan Taşkent anısına, Doğan Kardeş dergisini yayın hayatına katmıştır. Dergide yayınlanan roman, hikaye, masal, efsane, biyografi, hatıra vb. farklı türlerdeki metinler, çocukların ilgisini ve meraklarını karşılamaya yöneliktir. Sayfa düzenlemesinde, resim, karikatür ve fotoğraflara geniş yer verilmiştir. Böylece dergiye çocuklar için daha çekici ve kolay okunur bir nitelik kazandırılmıştır. Bütün sayılarda, bilgilendirme ve ahlakû, toplumsal değer kazandırma hedefi belirgindir. Yayınlanan hikaye ve romanlarda hayvan sevgisi, dostluk, iyilik, sorumluluk bilinci, öğrenme merakı gibi değerleri ön plana çıkaran dergi, bilgilendirmeye yönelik yazılarda çocukların sağlık, fen, bahçe bakımı gibi konularda bilinçlendirilmesine ön ayak olmuştur. Sanat, fen ve bilim alanında tanınmış kişilerin biyografilerinde, çalışmanın, insanlığa hizmet etmenin, üretimin büyük bir erdem olduğu vurgulanmıştır. Dergi, düzenlediği etkinliklerle de adından söz ettirmiştir. Ülkemizde ilk kez ilkokullar arası kompozisyon yarışmasının düzenlenmesi, “Doğan Kardeş Çocuk Romanı Armağanı” adı altında ilk çocuk romanı yazma yarışmasının yapılması ve 1991’de dünyada ilk kez çocuk kurultayının düzenlenmesi bunlar arasındadır. Düzenlenen müsamerelerde piyano ve keman çalan, resim yapan çocuklar ön plana çıkarılarak sanata yönlendirilmiştir. dil Biret, Suna Kan, Ayşegül Sarıca Doğan Kardeş sayfalarında çocuk sanatçı kimlikleriyle yer almıştır. Müsamereler, resim sergileri, çocuk sineması derginin okurlarıyla buluşmasını sağlamış, çocukların dergide kazandığı davranışları gerçek hayatta sergilemesine zemin hazırlamıştır. Doğan Kardeş’in yayımlandığı yıllar boyunca okurlarıyla kurduğu etkin iletişim, içerdiği metinler ve yaptığı etkinlikler, Cumhuriyet sonrasında “çocuk” kavramının nasıl algılandığına dair ipuçları içermekte ve onu bir çocuk dergisi olmanın ötesine taşımaktadır.

Bu kez yalnızca sunumla yetinelim; eleştirirken kantarın topuzunu bazen fazla kaçırıyorum galiba!...



Doğan Kardeş 1967 Sayı 049
02 _ Ekim _ 1967 _ ZG _ 15Mb CBR:



Doğan Kardeş 1967 Sayı 049
02 _ Ekim _ 1967 _ MRYer6 _ 14Mb CBR:



dk49zg01.jpg


dk49zg05.jpg


dk49zg12.jpg


dk49zg18.jpg


cdusu.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,088
Doğan Kardeş üzerine bilimsel tez yazılacak kadar önemli bir yayın. Hatta yanılmıyorsam bir doktora tezine de konu olmuştu bir zamanlar... Eleştirilecek yanları da vardır mutlaka. Kimileri milli değerlere yeterince ağırlık vermediğini düşünür, yayınladıkları materyalin büyük çoğunluğunun dış kaynaklı olmasını sakıncalı bulur. Aslında yüzünü batıya dönmüş bir Cumhuriyetin istenen, özlenen insan prototipine temel hazırlamak için çalıştığını söylemek yanlış olmaz. Herhalde asıl yanlış, bunun yanlıış bir tutum olduğunu söylemek olsa gerek.

Teşekkürler Zamangezgini.
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
310
14,325
Sevgili dostum eleştiriden kastım, 48.sayıda Ali Recan'ın Yıldırım Kaptan'dan yola çıkarak Kaptan Venüs hokus pokusunaydı. Tepkiler yanlışlarını gündeme getirmekte yarar yok yönündeydi. Yoksa eleştirim Doğan Kardeş dergisine değildi.

"Doğan Kardeş üzerine bilimsel tez yazılacak kadar önemli bir yayın. Hatta yanılmıyorsam bir doktora tezine de konu olmuştu bir zamanlar.."

Bahsettiğin tezin sonuç bölümü aşağıda (linkini 1.sayıda paylaşmıştım), yine veriyorum. Tamamını e-kitap bölümünde paylaşmıştım. 50. sayıda yine linkini vermek istiyorum.


DOĞAN KARDEŞ
DERGİSİ HAKKINDA YAZILMIŞ BİR TEZİN İYİ ANLAŞILIR SONUÇ
BÖLÜMÜ PDF=
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,088
Biliyorsun ben objektif bir gözle değerlendirip her şeyin konuşulmasından yanayım. Eğrisiyle doğrusuya bizim toprakların ürünü bunlar. Konuşursak ününü nasıl daha kaliteli hale getirebileceğimizi de buluruz belki. :)

Bir ara YÖK'ün arşivinden indirmiştim o tezi, sana yazarken aradım taradım bulamadım dosyayı. Netekim iyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş sözü bir kere daha doğrulandı. Sağol Bayhun..
 
Üst