DIY Bookbinding (Kendi Kendine Cilt Yapımı)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,907

DIY Bookbinding
Kendi Kendine Cilt Yapımı
İngilizce
MakerPress, 2011
34 sayfa, 28 MB, pdf

Cilt yapımıyla ilgili bir kitap daha sunuyorum: "DIY Bookbinding" (Kendi Kendine Cilt Yapımı). Forumumuzun kitapla ilgili oluşu, üstelik ciltçilikle özel olarak ilgilenen ve bunu hobi haline getirmiş olan üyelerimizin olması nedeniyle geçmişte de buna benzer bir kitap paylaşmıştım (o kitap Türkçeydi). Bu kitap İngilizce ama çok sayıda fotoğrafla desteklenmiş, yani anlaması kolay. Yazarı bir derginin sayfalarını tek tek ayırıyor ve onları gruplandırarak formalar (signatures) haline getirip bildiğimiz şekilde cilt dikişi yapıyor ve kapak vs yapıp cildi tamamlıyor. Bence bu kitabın asıl esprisi tek sayfaların forma haline getirilmesi.

Bookbinding_DIY_jpg.jpg

Bookbinding_DIY_ic.jpg

DIY ("Do It Yourself"in baş harfleri) yani "kendin yap" oldukça meraklı bir konu, dolayısıyla her alandaki bu tür kitap, video ve diğer materyaller her türlü mecrada kendini göstermeyi sürdürüyor, hem de çok uzunca bir süredir. İnsan psikolojisi, emek sarfetmeden kolayca elde ettiği, kendinden birşeyler katmadığı şeyleri tam benimseyemiyormuş. Kendine verdiği adla "Hikâye anlatıcı" Barış Özcan Youtube'daki kanalındaki bir videoda hazır kek üzerinden bunu örneklemiş: ABD'de 1940'larda ilk hazır kek karışımları piyasaya verildiğinde hiç tutmamış, sebebini bir türlü anlayamamışlar. Aradan 10 yıl geçtikten sonra firmalardan bir tanesi bir psikoloji uzmanına danışmış ve onun tavsiyesi üzerine iki malzemeyi, yani süt ve yumurtayı hazır karışımdan çıkartarak ev hanımlarının bu malzemeleri hariçten kendilerinin karışıma eklemelerini sağlamış. Böylelikle kek karışımları çok satmaya başlamış. Çünkü ev hanımları keke kendi emeğini kattığını hissedebilmiş ve bu şekilde satılan kek karışımını daha çok benimsemiş. Buna psikolojide "İkea Etkisi" deniyormuş (İkea mobilyalarından geliyor. İkea etkisi: Bir tüketici olarak tükettiğin ürünün yapımına yardımcı olursan, katkı sağlarsan o ürünü daha çok seversin.). O videoyu aşağıya da ekledim.

IKEA etkisiyle hazır kek yapmak

Son düzenleme:

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,027
13,820
Eskiden iş teknik diye bir dersimiz vardı, resim iş diye de bilinir. Sonra adı teknoloji ve tasarım oldu galiba. O zamanlar derste cilt yapmayı falan öğrenirdik. aslında öğrenirdik derken, eminim öğrenenler vardı ama bize hiç gösteren olmamış kendi kendimize bir şeyler yapmıştık.
Paylaşımınız için teşekkür ederim.

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,541
Benim için çok önemli bir eser çok teşekkür ederim.Amatör ciltlemeyle uğraşanlar için çok değerli bir katkı elleriniz dert görmesin.

Ray Luca

Aktif Üye
11 Tem 2016
361
1,374
Çengelköy
Ben de çok teşekkür ediyorum.
Amatörce de olsa ciltçilik ile ilgileniyorum.
Hatta bu işin duayeni, dünyanın en iyi cilt ve kitap restorasyon uzmanı kabul edilen İslam Seçen
hocamızın da eğitmen olarak yer aldığı bir kursa da devam ediyordum.
Lâkin hayat gailesi bizi bu yoldan alıkoydu.
Olsun... Kendi kendime bu tür kitaplar ve alâkalı videolar ile bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum hâlâ.
Bu nedenle değerli paylaşımınız için tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.