Diabolik (1968)

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,307
Diabolik (1968)

Yönetmen: Mario Bava
Senaryo: Angela Giussani, Luciana Giussani, Arduino Maiuri
Müzik: Ennio Morricone
Ülke: İtalya, Fransa
Tür: Aksiyon, Komedi, Suç
Süre: 100 dk
Vizyon Tarihi: 24 Ocak 1968 İtalya / 17 Şubat 1975 Türkiye (Altın Adam)
Dil: İtalyanca (İngilizce dublaj)
Bütçe: $400,000
Çekim Yeri: Rome, Lazio, İtalya
İlgi: para, mücevher soygunu, anti kahraman, çizgi romandan uyarlama
Nam-ı Diğer: Danger: Diabolik
IMDb Rating: 6.5

Sunum: 915 MB, 720p, İngilizce dublaj, Türkçe altyazısı yanındadır.

Diabolik:

l-diabolik-cdnc1.jpg

İngiltere'de, Tony Iommi ve Bill Ward 1967 ve 68'li yıllarda Mythology adlı grupta, Ozzy Osbourne ve Geezer Butler ise Rare Breed’de çalıyordu.
Daha sonra dördü birleşip "Polka Tulk Blues" isimli bir grup kurdular, daha sonra ismini değiştirip "Earth" yaptılar.
Geezer Butler bir gün sokakta Boris Karloff’un oynadığı Mario Bava'nın "Black Sabbath" filmini izlemek için sinemanın önünde sıraya girenleri gördü ve insanların korkmak için bir filme gidiyorlarsa korkmak için müzik de dinleyebileceklerini düşündü.
Bunun ardından Ozzy Osbourne ve Geezer Butler "Black Sabbath" isimli bir şarkı yazdı, grubun ismi de değişip "Black Sabbath" oldu ve "Dark Blues" olarak tanımladıkları müziği yapmaya başladılar.

Mario Bava'nın bir başka harika görsel eseri olan bu film, popüler İtalyan çizgi romanı anti kahraman Diabolik'in tam bir uyarlamasıdır.
Aşırı dozda 60'ların yoğun renk ve stilinde olan film, bir "fumetti" havasıyla çizgi roman tarzı maceralara atılıyor ve
orijinal malzemenin atmosferini iyi bir şekilde yakalıyor.

Şurada ( http://www.cizgidiyari.com/forum/ci...stirmalar/155081-diabolik-dergi-makalesi.html ) Diabolik ile ilgili konu açan üstad sayın scanfan'ın makalesini okuyunca film arşivimi yokladım, yoktu.
(Halbuki var olduğunu anımsıyordum, oysa arşivimdeki harika bir kara film olan "Diabolique (1955)" idi; isim benzerliği beni yanıltmıştı.)
Torrent listelerine baktığımda İngilizce dublaj versiyonunun olduğunu gördüm.
Sunum hazırlığı yaptığım uzun soluklu programımı değiştirerek bu filmi sunmaya karar verdim.

0062861.jpg

1960’lı yıllarda, hırsız ve katil Diabolik kendi maddi kazancı ve eğlencesi için bir Avrupa ülkesini kasıp kavurmaktadır.
Çekici kız arkadaşı ile yeraltında lüks bir barınakta yaşamaktadır.
Kız arkadaşı muhteşem güçlerini Diabolik’in masum insanları öldürmesi ve hükümetten yüklü miktarlarda para çalması için kullanmaktadır.
Yine de Diabolik filmin kahramanıdır, beceriksiz polislerle ve intikam isteyen mafya adamlarıyla karşı karşıya gelir.

Diabolik gösterime girinceye kadar beş "007 James Bond" filmi yayınlanmıştı ve Diabolik, James Bond'un tersi karakterde olsa da,
hemen hemen aynı, hatta daha üstün teknolojik imkanlara sahip olması İtalyanların filmi çok tutmasına sebep olmuştu.
Yine de "fumetti" tarzına yabancı diğer bazı ülkelerde pek beğenilmemişti.

Oysa film hiç fena değil, üstad Morricone'nin eğlenceli ve çok uygun besteleri ile tam bir "kült" film olmuş.

Yapımcı Dino de Laurentiis film için $3 M vermişti; ancak yönetmen Mario Bava alıştığı tutumluluktan vazgeçmeyip $2,6 M para üstü iade edince çok etkilenmiş ve
bu parayı devam filmleri için bir fon olarak kullanabileceğini söylemişti. Mario Bava bu teklifi kibarca reddetmişti.

medium-cover.jpg

John Phillip Law, çocukluğundan beri "fumetti" okuyordu.
Bir başka fumetti uyarlaması olan Barbarella'da da "Pygar" karakterini oynamıştı. (şurada: http://www.cizgidiyari.com/forum/yabanci-filmler/143514-barbarella-1968-a.html )
Diabolik'in fiziksel görünümünün en ayırt edici yönünün kaşları olduğunu anlayınca kendine rimel makyajı uyguladı ve bakış ifadeleri için kendini eğitti.
De Laurentiis ve Mario Bava ile görüşmesinde, Bava "Ah, questo Diabolik!" diye bağırmıştı. (Canına yandığım, bu Diabolik!)
(Mr No gibi oldu :9)

Bu kült filmi önce torrentlerden edinmem, sonra da sunumum için vesile olan sayın scanfan'a teşekkür ederim.

*

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,122
John Phillip Law'ın yıllar önce ölmüş olduğunu öğrenince üzüldüm. 70 yaşındaymış, pankreas kanseriymiş. O da tıpkı Clint Eastwood gibi önce Avrupa sinemasında şansını denemişti. Diabolik'te her ulustan oyuncu var gibi, hem de benim en beğendiklerim: Michel Piccoli (Fransız), Adolfo Celi (İtalyan), Terry-Thomas (İngiliz), Marisa Mell (Avusturyalı) ve tabii John Phillip Law (Amerikalı). Marisa Mell'in rolü önce Catherine Deneuve'e verilmiş ama çekimlerin birinci haftası sonunda setten ayrılmış. İngilizce dublajda John Phillip Law, Marisa Mell ve Terry-Thomas'ın kendi sesleri kullanılmış. Müzikler de Ennio Morricone'den olunca...

Film, detaylı sunum ve nazik jestiniz için teşekkür ederim sevgili "agartan".

savok

Admin
30 Eki 2009
20,014
85,644
Kasımpaşa
Sevgili agartan kendisine gelen pası asiste çevirip film sahalarında ender belki de hiç görülmeyecek güzellikte bir gol attı.
Neyse bu girişi ben de biraz garipsesem de çok güzel bir paylaşım ve yorumlar.
İyi ki varsınız dostlar.

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,307
Marisa Mell (Avusturyalı) ve tabii John Phillip Law (Amerikalı). Marisa Mell'in rolü önce Catherine Deneuve'e verilmiş ama çekimlerin birinci haftası sonunda setten ayrılmış. İngilizce dublajda John Phillip Law, Marisa Mell ve Terry-Thomas'ın kendi sesleri kullanılmış. Müzikler de Ennio Morricone'den olunca...

Film, detaylı sunum ve nazik jestiniz için teşekkür ederim sevgili "agartan".

Üstadım, filmin ABD'deki gösteriminin fragmanında Catherine Deneuve net bir şekilde -beyaz Jaguar'ın içinde, kırmızı elbise içinde- görülüyormuş. Marisa Mell seçimi, biraz da o zamanların ünlü mankeni Twiggy'e benzediği içinmiş. Twiggy:

twiggy-1.jpg