Denizler ve gemicilik temalı BD'ler: 1- Belem ve Jean-Yves Delitte

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
Kendimce marine BD diye adlandırdığım, konusu denizlerde geçen işleri özellikle seviyorum. Bugün bahsedeceğim sanatçı Jean-Yves Delitte son yıllarda bu türü sürükleyen isimlerden biri. Nispeten yeni kuşak (63 doğumlu) Belçikalı yazar-çizer Delitte mimarlık ve dizayn eğitimi almış. Bir yandan daha üniversite yıllarında Tintin dergisinde çizerek 9.sanata adım atmış.

Sonrasında "Les Coulisses du Pouvoir", "Les Brigades du Tigre" gibi bilinen serilere başka senaristlerle imza atsa da, esas başarıyı denizcilikle ilgili son dönemde çıkan işleriyle yakaladı sanırım.

Bunlardan ilki 2006'da yayınlanan Belem oldu. Belem 1896'da Fransız ticaret donanmasina katılmış üç direkli muhteşem bir yelkenli. Devir artık yelkenlilerin son demleri, buharlı gemilerin yaygınlaşmasından hemen önce. Kızılderili bir korsanın maceralarını takip ettiğimiz "Black Crow" serisinin ise ilk albümü 2009da yayınlandı. Bu seri halen devam etmekte, ileride başka bir iletide değinebiliriz.

Belem'in Martinik, Guyana, Montevideo gibi ekzotik diyarlarda geçen yolculuklarını üstat Delitte 4 albümde işlemiş. Son albüm 2011 yılına ait. Seri dökümanter tadında zira tarihsel gerçeklere ve kaptanların seyir defterlerine senaryoda sadık kalınmış. Denizden kurtarılan kazazedeler, bir adayı haritadan silen volkan patlaması ve Guyana'da forsa kampından kaçan mahkumlar Belem ve mürettebatının şahitlik ettiği olaylar.

Sanırım bu seriyle birlikte, Fransız donanmasının resmi ressamı ünvanını almış Delitte. Desenleri gerçeğine son derece yakın titiz ve detaylı çalışmaların ürünü.

Couv_59039.jpg

Belem-09.jpg

Belem – Günümüzde halen Fransız donanmasının okul gemisi olarak denizlerde
39188143141_9981cf1260_z.jpg

39188158551_b7dfe8c6a1_z.jpg

38480980974_f5c6861d43_z.jpg

Jean-Yves Delitte Belem serisinden sonra 6 albümlük Black Crow serisine imza atmıştı. Bu korsan serisini işlerken, o dönemin meşhur yelkenlilerine one shot albüm formatında yer vermişti.

Hermione

38481005374_6636f9fafa_z.jpg

Bounty

38481004844_e77eeec67c_z.jpg

Couv_193956.jpg

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
Yukarıdaki tanıtım arşivden, yaklaşık 6 yıl evvel başka bir forumda Frankofon bölümüne yazmıştım. Aradan geçen zamanda Jean Yves-Delitte üstadın işlerini çıktıkça mümkün mertebe takip etmeye devam ettim. Bunlar arasında en çok ses getireni 2017'de başlayan ve halen devam eden, halihazırda 23 albüme ulaşmış "Les Grandes Batailles Navales" - Büyük Deniz Savaşları serisi. Bu seri Fransa Deniz sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından desteklenmiş ve Fransa milli Denizcilik Müzesi arşivlerinden yararlanılarak ortaya çıkmıştır. Olaylar tarihsel gerçeklere sadık kalınarak aktarılmış, gerçek ve hayal ürünü karakterler eklenerek BD formatında okuyucuya sunulmuştur. Bir nevi eğitsel seri de denebilir. Türün meraklıları için tam bir hazine ve görsel şölen.

Couv_301087.jpg

Couv_312963.jpg

Couv_376721.jpg

Forumda Gandor dostumuz bu seri için bir başlık açarak albümleri eklemişti. Aşağıdaki linkten ulaşılabilir. Frankofon bölümde birçok katkısı olan Odenat dostumuz da serinin 1. albümü Trafalgar'ı Türkçeye çevirmişti.

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/les-grandes-batailles-navales-fr.121554/
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/buyuk-deniz-savaslari-trafalgar-turkce.117662/#post554718

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,336
Savaş , uçak , edebi uyarlamalar , polisiye vs. Çizgi romanlardaki tema örneklerini çoğaltmak mümkün . Son günlerde forum alanımızda paylaşılan Fransız BD'lerin çoğalması , konuya ilgisi olan dostlarımız gibi beni de sevindiriyor. Tarafınızca , güzel bir sunumla paylaşılan deniz ya da gemi temalı çizgi romanları görünce , geçmişte okuduğum '' Barataria Korsanları '' başta olmak üzere Fransız BD. leri , özellikle de sayın @odenat tarafından yapılan çeviriler geldi. ( Fransız BD leri alanındaki farklı konulara ilişkin , bugünlerdeki sayın @orpa tarafından sunulanları da mutlaka bu konu dahilinde saymak gerekir . ) Forum alanımızda Türkçe olarak yayınlanan '' Belem '' o zaman da dikkatimi çekmişti .Sadece gemi dizaynları ya da ortam değil , dönemin kostümleri gibi farklı konuların her birinin ayrı bir '' seyirlik '' alanı olduğunu düşünüyorum . Sadece bu nedenle bile , çocukluğumda Kaptan Swing maceralarını okuyup bitirdikten sonra , gemi karelerini izlemek için ilgili sayfalara geri döndüğümü hatırlıyorum. Özellikle nitelikli Fransız BD'lerine aşina olmanızda , önceki mesajlarınızdan takip ettiğim kadarıyla , yılın belli dönemlerinde yurt dışında bulunmanızın , eğitiminiz sonucu Fransızca lisanına hakim olmanızın rolünün büyük olduğunu tahmin ediyorum. '' Gemi '' teması özelinde BD bilgilerini paylaşmaya devam ederseniz , ilgiyle takip edeceğimi bilmenizi isterim. Çizgi romanlarda '' sanatçı '' özelindeki çalışmalar başta olmak üzere ( örneğin son zamanlarda sayın @Osidi paylaşımları ) '' tema '' özelindeki forum alanımızdaki çalışmaların da bu sanat adına önemli olduğunu düşünüyorum. ( Takdir edersiniz ki , '' gemi '' dediğimizde , bu temanın sanat tarihindeki resim çalışmaları alanındaki sanatçılara girmek , bu mesajımın uzunluğu çok daha artıracaktır !!! ) Teşekkürler @karlıova

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
Değerli EAnkara dostum, sizin gibi mesajları dikkatle takip edip cevaplarıyla zenginleştiren forum üyeleri olunca paylaşım yapmak çok daha zevkli oluyor. Ergenlik ve yeniyetme yıllarımda yazları Büyükada'lı olmak şansına sahip oldum. Vapurlarla adadan şehre gidip gelirken deniz ve gemi sevgisi içinize işliyor bir şekilde. Deniz temalı BD'leri bu yüzden özellikle araştırır ve takip ederim.

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
Denizlerde geçen BD'ler – İkinci bölüm

Bruce J Hawker – William Wance

XIII serisinin efsanevi çizeri Vance'in bu serisi Royal Navy'nin genç bir kaptanının 18. yüzyılda geçen maceralarını takip ediyor. İlk 4 macerasını Vance'in kaleme aldığı seri ilki 1985 sonuncusu ise 1996 da yayınlanmış 7 albümden oluşuyor. Vasat sularda gezen senaryodan çok Vance'in desenleri ön planda.
38365526855_b3ef284738_z.jpg

38365526895_ef487b70f8_z.jpg

39213304582_ed8ceb454f_z.jpg

39213302652_33ecf97cfa_z.jpg

38365525635_2451d0c6e5_z.jpg

EsatTR arkadaşımız tarafından bu serinin çevirisi yapılmıştı. Linki
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/bruce-j-hawker-tamamlandi.91041/
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/bruce-j-hawker-tamamlandi.91041/

Long John Silver – Xavier Dorison / Mathieu Lauffray
Define adasından tanıdığımız korsan Long John Silver'a acaba bu maceradan sonra ne oldu? Daha sonra birçok seriye imza atacak Dorison'un 10 yıl önce ben geliyorum mesajını verdiği, en güzel senaryolarından biri. Mathieu Lauffray'in dinamik çizimleri, ambiyansı çok iyi yansıtan renklendirmeleri ile unutulmayacak bir çalışma. Türkçe'ye çevrilse bence en iyi iş yapabilecek BD'ler arasında. Seri 2007-2013 arasında yayınlanan 4 albümle tamamlandı. BDTheque notu, 57 oyla 4/5. Türün vazgeçilmezleri arasında.

Daha detaylı okuma isteyenler için:

@odenat tarafından serinin Türkçe paylaşımı

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/long-john-silver-turkce-tam-macera.77571/

39213391712_086d85d8a6_z.jpg

39213390062_fd2c7f3590_z.jpg

39213389912_014163c729_z.jpg

38365638395_7a27693ae5_z.jpg

39213391362_f08df8fd2a_z.jpg

38365638055_beb15e2aed_z.jpg

Pirates de Barataria – Marc Bourgne / Franck Bonnet
Desenleri açısından göz atılabilecek bu seri 1812 yılında Napolyon tarafından ABD ne satılan ve Jean Lafitte gibi meşhur korsanlara ev sahipliği yapmış New Orleans'ta, Barataria körfezinde açılıyor. Ana karakterin bir kadın (Napolyon'un gayri meşru kızı, Artemis) olması itibariyle tanıdık diğer korsan dizilerinden ayrışmakta. Paris'te Napolyon'a zarar vermek isteyen düşmanları yüzünden Artemis dev koruması Rüstem eşliğinde yeni dünyaya sürgüne gitmek zorunda kalır. Barataria'da Jean Lafitte ve arkadaşlarına katılır, birlikte değişik egzotik diyarlarda birçok serüvene yelken açarlar. Senaryo oldukça sürükleyici, Lafitte'in gerçek hayatına paralel olaylara da yer verilmiş. 2009-2018 arasında yayınlanmış 12 albümden oluşan bir seri.

@odenat tarafından tüm seri Türkçe'ye çevrilmiş
https://www.cizgidiyari.com/forum/k/barataria-korsanlari-tamamlanmis-seri-turkce.122721/

39213543412_7ecdb9717d_z.jpg

38534124414_a6d6cdc081_z.jpg

Pirates%2Bde%2BBarataria%2B-%2BT05%2B-%2Bjoss-%2B023.jpg

71ly5DV5OAL.jpg

H.M.S. – Roger Seiter / Johannes Roussel
HMS de tıpkı Barataria gibi, türün başyapıtları arasında sayılmaz ancak gemi desenleri açısından meraklılara hitap edecek bir seri. 2005'te başlamış bu seri 2011'de 6. Albümle yayın hayatını noktalamış. 1795'te ABD'deki topraklarını yitiren ve birçok cephede sıkışmış olan Britanya İmparatorluğu donanmasını ayakta tutacak gerekli mürettabatı bulmak için liman bölgelerinde zorla askere almak dahil her yöntemi denemektedir.

PlancheA_57672.jpg

25375170438_5f6aefb973_z.jpg

25375170068_d400f25f83_z.jpg

Ex-libris wallpaper
mathieu-lauffray-lauffray-axis-cover.jpg

78Pirates%2Bde%2BBarataria%2B%2528Les%2529%2B%2BT08%2B-%2Bjoss-%2B000a.jpg

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
@eankara burada mevcut BD isimleriyle bir Google araması yapıp sonuçları “sadece resim” olarak filtrelerseniz birçok tarihi gemi desenine ulaşabilirsiniz. Seriler, çizerlerin adları vb. hepsiyle arama yapmak mümkün zaten benzer sonuçlar da getirecektir bu arama. Farklı resimleri seçtikçe o resme benzer şeyler gelir bayağı yeterli bir arşive ulaşırsınız 😀

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,336
Çok teşekkürler @balkan . Arşivimde paylaştığınız kitap yoktu. Biesty kitapları genelde az sayfalı , ama müthiş çalışmalar . Kesit konusu sadece gemi ile sınırlı kalmayıp , hep ilgimi çekmiştir . Bu kitaba gece süresince tekrar tekrar bakıp , ek araştırmalar yapacağım !!! Sağ olun. Zira , tam aradığım konu .

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,336
Çok teşekkür ediyorum @balkan. Kesit konusu , Doğan Kardeş dergisi yıllarıma uzanır. Sonrasında forum alanımızdan indirerek bir kez daha okuduğum Fireball XL5 ( Ateştop ) , Thunderbirds ( Fırtına Kuşları ) ve benzeri Gerry Anderson evrenine ait maceralardaki kesit çizimleri beni büyülemişti. Halen daha öyle . Özellikle , Anderson çizgi roman evrenine ait Graham Blethman'a ait kesit çizimleri kitapları arşivinizde yer alıyorsa , önümüzdeki günlerde , o kitapları da okumak isterim @balkan . Zira o yıllardaki , üstelik bilgisayar desteksiz olarak , Blethman ustanın çizdiği kesit çizimleri bir başkaydı.

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
Teşekkürler sevgili @balkan. Stephen Biesty'den ve tarihi kalyon çizimlerinden haberim yoktu. Sn. Eankara ve sizin sayenizde göz atma fırsatı buluyoruz. Yalnız naçizane önerim, bu konu başlığı Denizlerde geçen BD'ler olduğu için, daha uygun arşivlenme uğruna bu mesajların kendine has ayrı bir konu başlığında toplanmasıdır. Değerli @savok admin bu konuda yardımcı olabilir sanırım.

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,662
37,542
PDF Format, bu nedenle resim yükleyemedim
Çok teşekkür ediyorum @balkan. Kesit konusu , Doğan Kardeş dergisi yıllarıma uzanır. Sonrasında forum alanımızdan indirerek bir kez daha okuduğum Fireball XL5 ( Ateştop ) , Thunderbirds ( Fırtına Kuşları ) ve benzeri Gerry Anderson evrenine ait maceralardaki kesit çizimleri beni büyülemişti. Halen daha öyle . Özellikle , Anderson çizgi roman evrenine ait Graham Blethman'a ait kesit çizimleri kitapları arşivinizde yer alıyorsa , önümüzdeki günlerde , o kitapları da okumak isterim @balkan . Zira o yıllardaki , üstelik bilgisayar desteksiz olarak , Blethman ustanın çizdiği kesit çizimleri bir başkaydı.

Sayın @eankara, maalesef arşivimde Gerry Anderson ve Graham Blethman'a ait eser yok. Ama bir şekilde elime geçerse hemen paylaşacağım. Stephen Biesty'e ait Rusca bir eser daha var. Yüklemeye çalışıyorum. Onun dışında maalesef başka eser yok.

karlıova

Yeni Üye
9 Ocak 2019
113
669
Sevgili @eankara ve @karlıova siz konu başlığını ve hangi bölümde olmasını istediğinizi yazın ben büyük bir keyifle bölümü açarım.
@eankara önerisine katılıyorum. Kesitle ilgili kitaplar Diyar kütüphanesi bölümünde, "tarihi gemi kesitleri" gibi bir başlığa aktarılabilir. Bu kitaplardan bahsettiği ilk mesajın, bir yorum olduğu için taşınmasına gerek yok mesaj akışında bu sefer takip kayboluyor. Buna karşın @Osidi'nin eklediği J-Y Delitte kitabı zaten bu başlıkla ilgili olduğu için yerinde kalmalı.