- 16 Şub 2010
- 151
- 1,630
Merhabalar, takip edenler hatırlayacaktır, daha önce Gırgır'ın dergi olmadan önce Gün gazetesinin ilavesi olduğu döneme ve ondan öncesi gazete içinde sadece Oğuz Aral'ın köşesi olduğu zamana dair örneklerden çalışmalarım olmuştu. Şimdi ise filmi biraz daha geriye sarıyoruz, Gırgır'ın piyasaya çıktığı 1972'den 5 yıl öncesine 1967 yılına gidiyoruz, prototip Gırgır ya da tarih öncesi Gırgır diyebileceğimiz bir dergiyle karşı karşıyayız. O dönemleri yaşamadım ama tahmin ettiğim kadarıyla içimden herhalde şöyle olmuştur diyebiliyorum: Haldun Simavi yurt dışında eğitim görmenin etkisiyle, yurda dönünce patronluk yaptığı gazetelerde dışarıda gördüğü yayınlara benzer yayınlar hazırlamak istemiş olabilir. O dönemde Amerika'da MAD mizah dergisi fırtınası esmektedir. Veb Ofset, ABC Gazetesi isimli eğlencelik bir gazete çıkarmaktadır, muhtemelen o dönemin mizahçılarına ABC eki olarak verilmek üzere MAD muadili bir dergi siparişi verilmiştir. Kadroya baktığımızda ilk dönem Gırgır'la hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz: Oğuz Aral, Tekin Aral, Aziz Nesin, Mim Uykusuz, Mıstık ve diğer ustalar Deli'de beraber çalışmışlar. Deli denemesi her ne kadar uzun soluklu olmasa da, yıllar geçtikten sonra aynı ekip, Türkiye'nin en çok satan mizah dergisini çıkaracaktır.
9 Haziran 1967 tarihli Hürriyet'te çıkan ABC gazetesi ilanı, Deli mizah eki ve gazetede yer alan çizgi romanlardan bahsediyor.
Amerikan MAD dergisinin favori bandı SPY vs SPY, Casus Casusa Karşı Olarak yayınlanmış
Keyifli okumalar dilerim...
9 Haziran 1967 tarihli Hürriyet'te çıkan ABC gazetesi ilanı, Deli mizah eki ve gazetede yer alan çizgi romanlardan bahsediyor.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Amerikan MAD dergisinin favori bandı SPY vs SPY, Casus Casusa Karşı Olarak yayınlanmış
Keyifli okumalar dilerim...
Moderatör tarafında düzenlendi: