Dantes 02-Cehennemde Altı Yıl

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,434
38,310
İzmir
Dantes 02-Cehennemde Altı Yıl
dl7dbk6nue73drh5g.jpg

ausj0gzx9o62n5d5g.jpg

Lütfen Buradan İndirin

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,334

Sayın orpa ;

Bu sayının ilk karesine (Paris , 2000 Milenyum Finans Balosu) bakınca ne kadar büyük alanı ne kadar detaylandırdığını gördüm çizerin. Çizer bana göre çok usta bir çizgi roman çizeri. Çünkü hem bir ressam yeteneğine sahip hem de çizgi roman pratiğine... Bunlar benim amatörce görüşlerim.
Bu konuları en iyi (eankara) ve diğer arkadaşlarım benden daha iyi bilir ya...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,269
7,446
Estağfurulah , Sn. @dedo11 , sanat konularında '' bilmek '' yerine , '' hissetmek '' bence en doğru kavram.
Sergisini gezip ünlü sanatçının resimlerinden bir şey anlamayan bir kadın izleyiciye , Picasso ; '' olsun Madam , ormanda yürürken kuş cıvıltılarını duymak da sizi mutlu eder , ama ne konuştuklarını bilmezsiniz . Önemli olan , hissettiklerinizdir ! '' demiş !

Eğer okurken keyif alıyorsanız Sn. @dedo11 , bence sanat alanında bilmekten çok daha değerli . Ben de sizin '' renkli '' nostalji '' yazılarınızı keyifle okuyorum.

Sn. @orpa 'nın paylaştığı Dantes eseriyle ilgili düşüncelerimi kısaca açıklıyayım.

Çizimler Fransız sanatçı Erik Juszezak'ın elinden çıkmış. Sanatçının Fransa'da farklı yayınevlerince yayınlanan eserlerini okumadım. Ama , ilk kez bu eserde kendisinin çalışmalarını görmek bir şans. Zira , Dantes serisi , sanatçının yıllarca süren, çok uzun süre ilgi görmesinin altında , hiç şüphesiz Juszezak'ın çizimlerinin büyük payı var. Oldukça '' temiz '' diyebileceğim , tam alışılmış renkli bd. yapısına uygun , renklendirme açısından sınırsız imkanlar sağlayan , taramalardan uzak bir tarz. Ancak renklendirme demişken , özellikle ten renklendirmelerinde daha çok göze çarpan , abartılı ton farklılıkları okurun dikkatini daha fazla esere çekmeyi sağlıyor.

Ancak benim ilgimi bu kez , daha çok Philippe Guilleaume , Pierre Boisserie ikilisinin kurduğu senaryo yapısı çekti . Zira , eserin bu kadar Fransa'da ilgi görmesinin nedeni , bu ikilinin ortak çalışması sanırım. Eseri okuyacak olan dostların karşılaşacakları sürprizleri kaçırmamaları için konuya girmeyeyim ama , finans , hukuk , teknoloji , tıp ,karşılıklı ilişkiler , vs. ve de bunlar üzerine kurulan macera yapısını çok beğendim. Sn. @orpa , bundan sonra durumunuz müsait olursa , aynı senaryo ikilisinin yine finans konulu gerilim macerası olan ve ciltler boyu süren ( bildiğim 6 cilt ) '' La Banque '' eserini de bizlerle paylaşırsınız belki.

Sonuç olarak , önceki paylaşımlarınızda olduğu gibi , bu güzel eseri okuma imkanını sunduğunuz için çok teşekkür ederim @orpa . Dantes macerasının izleyen ciltlerini merakla bekliyorum. Sağ olun.

Son düzenleme:

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,434
38,310
İzmir
Ancak benim ilgimi bu kez , daha çok Philippe Guilleaume , Pierre Boisserie ikilisinin kurduğu senaryo yapısı çekti . Zira , eserin bu kadar Fransa'da ilgi görmesinin nedeni , bu ikilinin ortak çalışması sanırım. Eseri okuyacak olan dostların karşılaşacakları sürprizleri kaçırmamaları için konuya girmeyeyim ama , finans , hukuk , teknoloji , tıp ,karşılıklı ilişkiler , vs. ve de bunlar üzerine kurulan macera yapısını çok beğendim. Sn. @orpa , bundan sonra durumunuz müsait olursa , aynı senaryo ikilisinin yine finans konulu gerilim macerası olan ve ciltler boyu süren ( bildiğim 6 cilt ) '' La Banque '' eserini de bizlerle paylaşırsınız belki.
Sayın @eankara, öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Finanas konusunda Dünya'da dönen dolaplar benim de ilgimi çekmekte ve bulabildiğim kitapları okuyup paylaşmaya çalışmaktayım. Daha önce buna benzer I.R.$ serisi paylaşmıştım. "La Banque" serisi de uzun zamandır okumak ve paylaşmak istediğim bir seri. Ancak uzun aramalarıma rağmen ingilizcesini bulamadım. Bulursam hemen yapacağımdan emin olabilirsiniz.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,334

Sayın eankara ;

Yorumda istediğim yardıma yanıt verdiğin için ve değerli açıklamaların için en içten sevgi ve teşekkürlerimi sunarım.

Picasso'nun sanat ( özellikle de resim sanatı ) üzerine görüşlerine bayılırım. Birçok örnek aktarılır onun sanat anlayışı hakkında. Örneğin Guvernica adlı tablosunu gösterip "Bunu sen mi yaptın ?" diye soran faşiste "
Hayır! Siz yaptınız!" demesi unutulmaz dersler veren bir yanıttır. Yani o da sadece haz vermesinin sanat için yeterli olmadığını biliyor aslında. Üstelik "Kuş sesinden haz almak" benzetmesi şöyle yanlış bir benzetmedir ki ; "Kuş sesi en güzel müzik aletlerinden çıkan sesten daha güzel , daha hoşa giden bir ses olabilir. En güzel bestelerden daha güzel ve hoşa giden armoniye sahip olabilir. Ancak KUŞ SESİ gibi tüm diğer güzel sesler asla ve asla sanat eseri değildir. Sanat eseri olamaz. Sanat eseri olarak kabul edilemez."

Kişisel görüşüm ben Picasso'nun resimlerinden ve sanat anlayışından pek hoşlanmam. Sanat anlayışından ( kübizm , sürrealizm vb. ) de pek hoşlanmam. Ama onun sanattaki ve politikadaki devrimci tutumunu beğenirim. Faşizme karşı duruşunu beğenirim. Dünya barışı için yaptığı çabaları beğenirim. ........

Ancak sanatın her kolunda olmasa bile sanat = Hissetmek yeterli mi ? Onda anlam aramamız gerekmez mi? Sanat salt biçimden oluşan bir şey mi onda içerik aramamalı mıyız? Ben "Toplumcu Gerçekçi" sanat anlayışını benimsemiş bir kişi olarak "Biçim"-"İçerik" birlikteliğinin ayrılmaz bir bütün olup sanatı birlikte oluşturduklarını benimserim...

Bu biçim - içerik tartışması çok ünlüdür bilirsiniz. Benim bu konudaki benimsemem yukarıdaki gibidir.
Hani şöyle deriz ya ; "
Nası anlatıldığı kadar ne anlatıldığı da önemlidir." Ben böyle bir sanat anlayışını benimsiyorum.
Başka türlüsünü benimseyenlere saygı duyarım ama eleştiri hakkımı da saklı tutarım...

Tüm sana ve çevrene iyilik getirecek düşünce ve isteklerinin gerçekleşmesini dilerim... Esen kal...

*Not : Yazılarımdaki renklendirme ve puntolarındaki büyültme vb. çok zamanımı alan uğraşlar. Ancak bu renklendirme vb. görüntü güzel olsun diye değil ; okuyana neleri öne çıkardığımı , neleri nelerden ayırdığımı gösteren ipuçları olsun diyedir...

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,269
7,446
Çok teşekkür ediyorum mesajınız için Sn @dedo11 . Zaten , diyarımızdaki en önemli kazanım eserlerden ziyade dostluklar bana göre .Açıklamalarınızı büyük beğeniyle okuduğumdan kuşkunuz olmasın. Bence sanat konularında birikiminiz hiç de fena sayılmaz . Anlatımınız renkli ama , gördüğüm kadarıyla düşünceleriniz daha renkli . Diyarımızda sizin gibi dostlar bulunduğu için şanslı görüyorum kendimi. Sağ olun , var olun .

Not: Picasso anekdotuna gelince , konu uzun . Bir gün düşüncelerimi , günümüzün modern biliminin felsefeye katkıları üzerinden anlatmak isterdim . Bir gün kısmet olursa diyelim.

Son düzenleme: