scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,902
D-DAY 21 – Lanetlilerin Alacakaranlığı (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 21 - The Twilight of the Damned" (İngilizce adı)
"JOUR J_21 - Les Crépuscule des Damnés" (Fransızca adı)
Delcourt, 2015, 64 sayfa, 120 MB, CBR
Fontlar: CCWildWords (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
"Alternatif tarih" (what if) temalı çizgi roman serisinin 21 no'lu albümünün adı "Lanetlilerin Alacakaranlığı", alt başlık ise şu şekilde: "1943: Faşist Fransa’nın Hava Kuvvetleri Müttefik Çıkarması Sırasında Son Savaşını Veriyor.". Serinin diğer albümlerinde olduğu gibi, bu albümde de yine tarihteki birtakım olaylar çarpıtılarak yeniden kurgulanmış. 21 numaralı bu albüm daha önce sunduğum "Omega" (No: 14) ve "Şarlman Operasyonu" (No: 18) albümlerinin devamı. Olaylar 3 albüme yayılmış, yani bu albümle 3'lü seri tamamlanmış oluyor.
18 No'lu albümün son sayfalarında 1943 yılında Fransa'nın yeni icad ettiği süper bir silahla, yani denizaltıdan atılan balistik füzelerle Londra'yı vurduğunu okumuştuk. 21 No'lu bu albümde de bunun sonuçlarını görüyoruz. Savaşta rüzgar artık ters yönden esmeye başlamıştır ve Fransa zor durumdadır. Faşist Omega rejimi sarsılırken ülke de kaosa sürüklenmektedir. Bu arada ülkeyi kurtarmak için çaba sarfedenler de olacaktır.
Serinin başka albümlerinde olduğu gibi bu kurgu tarih albümünde de bazı tanınmış şahsiyetler rol almaktadır. Bunlardan ikisi Nobel ödüllü filozof yazarlar "Jean-Paul Sartre" ve "Albert Camus"dür. Geçen albümlerde de yer alan "Simone De Beauvoir"ın bu albümde de uzunca bir rolü var. Fransızların çizdiği grafik roman olur da "General De Gaulle" olmaz mı, haliyle o da var. Bir de önemli siyasetçilerden "François Mitterand"ı göreceğiz (genç haliyle tabii).
Bu fransız çizgi romanlarının ilginç yanı, kendi kültürlerine ait olan ögeleri fırsat buldukça öne çıkarmaları. Mesela bu albümde okuyucuya bazı prestijli şarap, şampanya ve maden suyu markaları ile Paris'in bazı ünlü mekanları hatırlatılıyor. Bunlardan bazıları daha geniş kitlelerce tanınıyor ("Perrier" maden suyu ve "Gauloises" sigarası gibi), ama Fransız olmayan sıradan okuyucu nereden bilsin "Moet&Chandon"u (şampanya markası), "Chateau D’Yquem"i (Bordo şarabı markası), "Les Deux Magots"u (Paris’te entellektüellerin uğrak yeri olan ünlü kafe) vs vs. Ama yine de önem addetmişler, araya sokuşturuyorlar işte, Fransızların huyu böyle demek ki!
Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Saygılarımla...
Son düzenleme: