scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,906
D-DAY 14 - Omega (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 14 - Omega" (İngilizce adı)
"Jour J 14 - Oméga" (Fransızca adı)
Delcourt, 2013, 66 sayfa, 81 MB, CBR
Fontlar: CCAdamKubert (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)Daha önce alernatif tarih temalı "D-Day" serisinden 5 Çeviri/Balonlama daha yapmıştım, bu da 6'ncısı. Bilindiği gibi Delcourt yayınevinin çıkarttığı bu serinin orijinali Fransızca ve adı "Jour-J". sanırım bugüne kadar 22 albüm çıktı. Çeviriyi her zamanki gibi İngilizce'sinden yaptım (ne yazık ki sadece 12 tanesi İngilizceye çevrilmiş, onlar da resmi çeviriler değil, balonlamalar).
Hatırlarsanız serinin genel konsepti, "tarihte çok bilinen bazı hadiseler şayet bugün bildiğimiz şekliyle değil de daha farklı bir biçimde neticelenseydi neler olurdu" (what if) sorusu üzerine kurulu. Mesela 2. Dünya Savaşı'nı Hitler kazansaydı ne olurdu? gibi. Serinin her albümünde farklı bir konu işleniyor. 2013 tarihinde yayımlanan serinin 14. albümü "Omega"da da olaylar 1942 yılında Fransa merkezli olarak gelişiyor. 1934'te Fransa'da aşırı sağcı faşist gruplar bir hükümet darbesi yapıyorlar ve demokrasiyi askıya alıp totaliter bir rejim kuruyorlar. İçte rejimin demir yumruğu olan "Omega" adlı kolluk gücüyle (Nazilerin Gestapo'suna benziyor) muhalifleri sert bir biçimde sindirmeye devam ediyorlar. Dışta ise böyle bir rejimi kabul ettirmelerinin tek şartının savaş halinin sürmesi olduğunu çok iyi biliyorlar. Bu arada Hitler yenilmiş ve ülkesinden kaçmış (muhtemelen ölmüş), Avrupa ülkelerinin tamamı Fransa'nın etkisine girmiş. Aralarında bir tek İngiltere demokrasi ve barışı koruyor. Çare: İngiltere ile çıngar çıkartmak. İşte tam da bu anda Fransa'nın sevilen pilotu Antoine de Saint-Exupéry'nin uçağı düşürülüyor ve Aéropostale'nin bu eski şöhretli pilotunun öldüğü ilân ediliyor. Spoiler vermemek için burada kesiyorum ve albümün alt başlığına geliyorum: Altbaşlıkta bahsi geçen ve 1942'de tekrar alevleneceği söylenen "Yüz Yıl Savaşı" İngiltere ve Fransa arasında 1337-1453 yılları arasında 116 yıl devam etmişti. (Bu savaşın ilk çatışmalarından "Crécy"nin öyküsünü sevgili "hggurak" dostumuzun balonlayıp paylaştığı aynı adlı albümden öğrenmiştik. Çevirisini de sevgili "gulyabani" yapmıştı). Zaten albümde bu savaştaki bazı sembollere de göndermeler yapılmış.
Bu albümü uzun süre ara verdiğim D-Day serisi çevirilerine devam etmem için beni cesaretlendiren sevgili "hggurak" dostum başta olmak üzere tüm diyardaşlarıma sunuyorum. Hepinize keyifli okumalar dilerim, saygılarımla.
Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi
Moderatör tarafında düzenlendi: