scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,903
D-DAY 13 - Kolomb Paşa (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 13 - Columbus Pasha" (İngilizce adı)
"JOUR J_13 - Colomb Pacha" (Fransızca adı)
Delcourt, 2013, 58 sayfa, 67 MB, CBR
Fontlar: CCAdamKubert (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Yandex) alternatif bağlantıFransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
Delcourt'un "alternatif tarih" temalı serisinin çeviri/balonlamasını 13 numaralı albümle sürdürüyorum. Albümün adı "Kolomb Paşa", alt başlık ise: "1492: Abdul Kolomb Amerika Kıtalarını Esirgeyen Bağışlayan Allah’ın Adıyla Keşfetti". Albümün bu başlığı zaten konusunu az çok ele veriyor. Serinin genel konsepti gereği, bu grafik romanda Kristof Kolomb "Yeni Dünya"yı keşfetmek üzere çıkacağı yolculuk için Avrupa ülkelerinden finansman desteği bulamayınca, o tarihte Avrupa'da etkin olan Arap emirliklerinden destek bulur. Bu arada din değiştirip Müslüman olmuştur, adı da "Abdul Kolomb Paşa"dır artık. Filosunda kendisiyle birlikte keşif ekibinin mali destekçisi Cordoba Emiri'nin adamları, yani Müslüman denizci ve askerler, Hristiyan denizciler ve Yahudi Cohen vardır. Haliyle yeni topraklar Allah adına fethedilecektir. Bilindiği gibi bütün Kur'an surelerinin başında yer alan "besmele" bu albümün adında da geçer: "1492: Abdul Kolomb Amerika kıtalarını Esirgeyen bağışlayan Allah’ın adıyla keşfetti". Müslümanlar bir işe başlarken işin hayırlı ve bereketli olması için "besmele çekerler", yani Allah'a, "şu an bir işe başlayacağım, senin ismini anıyor ve iznini istiyorum" demek isterler. Burada da yeni toprakların keşfine çıkılırken işe besmeleyle başlanır. Spoiler vermemek için (Türkçe adı olan "sürpriz bozan"ı mı kullanmalıydım acaba, ama daha tam oturmamış bir karşılık..) anlatmayı burada kesiyorum.
Orijinalinde olmayan birçok dipnot koymak zorunda kaldım. Acaba bu dipnotlardaki bilgileri Avrupa'da herkes biliyor da, onun için mi hiçbir açıklama yapılmamış? Eğitim seviyeleri ne düzeyde olursa olsun bu bilgilerin ortalama insanlar tarafından bilinebileceğini sanmıyorum, bu çizgi roman özellikle tarih uzmanları için yazıldıysa o başka tabii(!). Bu dipnotları araştırıp bulurken ben de bir şeyler öğrenmeye çalıştım. Her zamanki gibi bu serinin senaristleri sabit, ama ressamları albümden albüme değişiyor. Bu albümü de "Emem" diye bir ressam resimlemiş.
Hepinize keyifli okumalar dilerim, saygılarımla.
Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi
Son düzenleme: