scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,910
D-DAY 11 - Tuileries Gecesi (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 11 - The Night at the Tuileries" (İngilizce adı)
"JOUR J 11 - La nuit des tuileries" (Fransızca adı)
Delcourt, 2012, 67 sayfa, 147 MB, CBZ
Fontlar: CCWildWords (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Yandex) alternatif bağlantıFransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
"Alternatif tarih" (what if) temalı çizgi roman serisinin 11 numaralı albümünün adı "Tuileries Gecesi", alt başlık ise şöyle: "1795: Kralın Ölümünden 4 Yıl Sonra, Marie Antoinette’in Orduları Paris Üzerine Yürüyor". Serinin diğer albümlerinde olduğu gibi, bu albümde de tarihte bir dönem ve o dönemin olayları değiştirilerek yeniden kurgulanmış. Bu kez, "Fransız Devrimi sırasında olaylar bilindiği gibi değil de şu şekilde gelişseydi ne olurdu" sorusu üzerine fikir jimnastiği yapılmış.
1789-1799 yılları arasında 10 yıl kadar süren Fransız Devrimi tarihin önemli bir dönüm noktasını teşkil eder. Bundan önce Fransa yüzyıllarca kral, soylular ve kilise tarafından yönetilmişti. Son zamanlarda Fransa kötü yönetiliyordu ve borç batağındaydı, hayat pahalılığı vardı ve halk eziliyordu, vergi yükü halkın üzerindeydi. Burjuvaların (kentsoylu) önderliğinde başlayan Fransız Devrimi'nden sonra monarşi kaldırılmış yerine seküler demokratik bir cumhuriyet kurulmuş (gerçi o da sonradan otoriter ve baskıcı bir hal almıştı), kilisenin etkisi azaltılmış, liberalizm ve aydınlanma prensiplerine dayalı radikal sosyal değişimler olmuştu. Bu durum diğer ülkeleri de etkilemişti. Devrim 14 Temmuz 1789'da Parislilerin Bastille hapishanesi'ni basmalarıyla başlamıştı (bu tarih Fransa'da milli bayram olarak kutlanır). Monarşinin başında Kral XVI. Louis ve karısı Marie Antoinette vardı ve Versailles Sarayı'nda oturuyorlardı. Ekmek isteyen binlerce silahlı köylü kadın sarayda çok miktarda tahıl depolandığı söylentisi üzerine 1789'da Versailles sarayına yürüdü ve Kraliyet ailesinin Paris'e dönmesini istediler (kraliçenin "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözünü bu zaman söylediği iddia edilir). Bunun üzerine kraliyet ailesi Paris'teki Tuileries Sarayı'na geçti. Kraliyet ailesi 1791'de uşak ve hizmetçi kılığına girerek (onlara da asillerin elbiselerini giydirmişlerdi) arabayla Avusturya'ya kaçmak isterken yolda, "Varennes"de yakalanarak geri getirildiler (Ettore Scola'nın bu olayı anlatan
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
adlı bir filmi vardı, Marcello Mastroianni de oynuyordu. Harika filmdir.) 1792'de öfkeli bir kalabalık "Tuileries Sarayı"na baskın yaptı, İsviçreli muhafızlar katledildi, kraliyet ailesi tutuklandı. Kral XVI. Louis, 21 Ocak 1793’te, Kraliçe Marie Antoinette ise 16 Ekim 1793 tarihinde giyotinle idam edildi. "Tuileries Sarayı Baskını" 10 yıllık devrim süreci içindeki önemli olaylardan biriydi. Bunlar tarihte gerçekten olanlar.Bizim kurgusal albümümüzde ise "Tuileries Sarayı"na yapılan baskın sırasında kral ve ailesi son anda bir sıcak hava balonuna binerek Avusturya sınırına kaçarlar. Kral aşağıdan açılan ateşle yaralanmıştır, balonun yere indiği yerde can verir. Kraliçe Antoinette, veliaht olan küçük oğlunu kral ilan eder. Amacı toplayacağı ordu ile Paris'i ve saltanatı geri almaktır. Yanında, akrabalık bağları da olan Avusturyalılar ile Prusyalılar olacaktır. Albümde çok sayıda entrikaya şahit oluyoruz. Veliahtı öldürmeye çalışan her iki taraftan da çok kişi olduğu gibi, onu korumaya da çalışan yine her iki taraftan çok fazla insan vardır. Gerisi albümde.
Bir not: Albüm serisinin senaryo yazarlarının ve kapak ressamlarının hep aynı olduğunu, çizerlerin ise albümden albüme sürekli değiştiğini hatırlıyoruz. Çizerler bazen serinin birden fazla albümünde de çalışmış olabiliyorlar. Mesela bu albümün çizeri "Florent Calvez", bu albüm haricinde "Kızıl Eylül" (3), "Kara Ekim" (4) albümlerini de resimlemişti. "Kolomb Paşa" (13) albümünü ise sadece renklendirmişti.
Bence bir fincan kahve eşliğinde okunacak albümlerden biri de bu. Hattâ küçük bir kağıda kişiler ve yerler hakkında minik notlar da alınabilir (ben çevirirken öyle yaptım!) Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Saygılarımla...
Albümde s.11'deki tek bir panelde "İstanbul" betimlenmiş. Marie Antoinette kendisine yardım edecek gizemli generali İstanbul'da buluyor (bu generalin adı son sayfalarda veriliyor, belki tahmin ettiniz ama yine de spoiler vermeyeyim)
Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi
Son düzenleme: