scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,903
D-DAY 07 - İmparator Çok Yaşa! (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 07 - Long Live the Emperor!" (İngilizce adı)
"JOUR J_07 - Vive l'Empereur!" (Fransızca adı)
Delcourt, 2013, 58 sayfa, 103 MB, CBR
Fontlar: CCJimLee-Arlequin (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)
3 imlâ hatasının düzeltildiği versiyon (v.1)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Yandex) alternatif bağlantıFransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
Bu kez de sıra "alternatif tarih" temalı serinin 7 numaralı albümüne geldi. Ç/B'sını yaptığım albümün adı "İmparator Çok Yaşa!", alt başlıkta ise şunlar yazıyor: "2 Aralık 1925: Paris’te, V. Napolyon’un Taç Giyme Törenine Bir Saldırı Yapılacağı Söylentileri Dolaşıyor". Serinin genel konsepti bildiğiniz gibi "tarihte olaylar böyle değil de şöyle gelişseydi nasıl olurdu?" sorusu üzerine kurulu. Bu albümde olaylar 1925 yılında başlıyor. Avrupa 120 yıldır barış içindedir, çünkü dönemin iki güçlü devleti olan Fransa ve İngiltere 1802 yılında bir antlaşma yapmışlar ve dünyayı aralarında pay etmişler. Denizler İngiltere Krallığı'na, karalar da Fransa İmparatorluğu'na kalmış. ABD ortada yok, zira İngiltere eski sömürgelerini tekrar boyunduruk altına almış ve göz açtırmıyor, ayrıca Amerika'da çıkan petrol sayesinde buhardan fosil yakıta geçerek donanmasını üstün hale getirmiş. Fransa'da ise egzantrik mucit Nikola Tesla harıl harıl elektrik üzerine çalışıyor, bu nedenle Fransa'da silahlar dahil birçok şey elektrikle çalışıyor. Bir de Fransa'da parlak bir fizikçi olan Arturo Fermi'nin nükleer çalışmaları var. Fransa'nın bu yeni düzeninde Hristiyanlık dini terk edilmiş, antik bir inanç sistemi olan "Mitra" dini kabul görmüştür. Bu arada Fransa'nın istihbaratı ve güvenliği de Müslüman Memlükler'e emanet edilmiştir. Bu arada uyanan bir de dev vardır: Çin (günümüze gönderme mi yapılıyor ne?). İngiltere ve Fransa arasındaki ezeli husumet tekrar canlanacak mı, bunu albümde göreceğiz. Albümde ayrıca Mata Hari, Hitler, Petain, gibi birçok ünlü karakteri farklı kisveler altında izleyeceğiz. Zaten Arturo Fermi adıyla da dünyanın ilk nükleer reaktörünü yapan nükleer çağın mimarı Enrico Fermi'ye bir gönderme yapılmış. Bir de sadece adı zikredilen ünlüler var: Bakunin, Volta, Churchill, Albay Drake (Amerika'da petrolü bulan adam), De Gaulle, H.G. Wells vb.
Epeyce dipnot eklemek zorunda kaldım, zira orijinali Fransa'da yayımlanmış olan bu albümdeki birçok bilgiyi Fransızların biliyor olduğu farzedimiş ki orijinalinde hemen hemen hiç dipnot yoktu (kendi ülkelerinin tarihini, doğal olarak biliyor olmalılar). Dipnotlar hem okuyanı konuya ısındırıyor bence, hem de birtakım dipnotlar olmadan bazı olaylar fazla anlam taşımıyorlar. Her zaman olduğu gibi, bu çeviri sırasında yaptığım küçük araştırmalar benim için çok öğretici oldu, umarım siz de seversiniz. Bu serinin senaristlerinin sabit olduğundan, buna karşılık ressamlarının çoğunlukla albümden albüme değiştiğinden daha önce de bahsetmiştim. Bu albümü "Gess" adlı bir ressam resimlemiş, renklendiren ise "Thorn".
Aklıma gelmişken, "bilimkurgu"nun "steampunk" denen bir alt türü var (Türkçede buhar çılgınlığı diye de geçiyor). Buradaki albüm de bence ucundan kıyısından bu bilimkurgu türüne girebilecek retro-fütüristik desenler içeriyor. İki yıl önce steampunk'la ilgili bir kitap paylaşmıştım, şurada: Steampunk Bible - JEFF VANDERMEER. İlgilenenler bir göz atabilir.
Hepinize iyi pazarlar ve keyifli okumalar diliyorum, saygılarımla.
Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi
Son düzenleme: